Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: Η Κομισιόν αναγνωρίζει μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα

Πηγή: Eurokinissi

Για όλους και για όλα μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια διεξοδικής ραδιοφωνικής συνέντευξής του στα «Παραπολιτικά».

Για τη σημερινή επέτειο, εν πρώτοις, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πια, μια ώριμη δημοκρατία» και με την αφορμή αυτή στάθηκε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται πολύ σημαντικές βελτιώσεις στην κατάσταση του κράτους δικαίου, φυσικά κρατάει παρατηρήσεις και συστάσεις», αλλά, συμπλήρωσε, «έχουμε λιγότερες συστάσεις από εννέα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως από τη Γερμανία».

Ειδικότερα, στο κομμάτι της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της «αναγνωρίζεται πολύ μεγάλη πρόοδος», όπως επίσης, σημαντική είναι η πρόοδος στο επίπεδο των δημοσιογράφων και της ανεξαρτησίας τους, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος δήλωσε αντίπαλος της ισοπεδωτικής κριτικής.

Δεύτερο θέμα της συνέντευξης ήταν τα ελληνοτουρκικά: «Το γεγονός ότι είμαστε -και καλώς είμαστε- σε διάλογο με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνία με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι ξαφνικά δεν είναι οι Τούρκοι και δεν έχουν τις γνωστές θέσεις και πρακτικές», ήταν η εισαγωγική παρατήρησή του.

Και, για τα τελευταία γεγονότα, το ιταλικό σκάφος ολοκλήρωσε την έρευνα του, αλλά, «ταυτόχρονα υπήρχε ένας ενεργός δίαυλος επικοινωνίας, παρά την παρουσία πολεμικών σκαφών», επεσήμανε. Διερωτήθηκε, μάλιστα, πού ακριβώς έγκειται η ταπείνωση για τη χώρα μας εδώ. Άλλωστε, «οι κινήσεις στο πεδίο αποκρούονται με κινήσεις στο πεδίο, με ελληνικές navtex, επομένως νομικές ενέργειες, και με ενεργό διάλογο, που αποφεύγει την κλιμάκωση», ανέφερε επίσης, καταθέτοντας την απορία του, «αν δεν υπήρχε διάλογος, δεν θα πήγαιναν τα τουρκικά πλοία στο πεδίο;».

Για το Κυπριακό, παρατήρησε ότι «το σημείο αφετηρίας της Τουρκίας ενδεχομένως να μην είναι το σημείο του τέλους». Με άλλα λόγια, η άλλη πλευρά μπορεί να μην το λέει δημοσίως, αλλά σε μια συζήτηση μεταξύ διπλωματικών αντιπροσωπειών, μπορεί να πουν κάτι άλλο πέραν της θέσης τους περί δύο κρατών, προσέθεσε. Σε κάθε περίπτωση, το Κυπριακό «έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο θέμα», αλλά, από την άλλη, «έχουμε την υποχρέωση να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να βρεθεί η λύση στον άξονα που λέμε εμείς».

Στα θέματα καθημερινότητας και ξεκινώντας από την υγεία, αναγνώρισε ότι «σε ορισμένες εφημερίες η εικόνα είναι πάρα, πάρα πολύ δύσκολη». Κάλεσε τους πολίτες να αναλογισθούν αν η κατάσταση στις εφημερίες σήμερα είναι καλύτερη ή χειρότερη από αυτήν που ήταν προ τεσσάρων ετών. Παρότι καλύτερη, όπως είπε, πάντως, «απέχουμε πολύ από αυτό που θέλουμε», διευκρίνισε.

Για το θέμα που έχει ανακύψει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών ιατρών, παραδέχθηκε τα προβλήματα με έλλειψη προσωπικού σε συγκεκριμένες περιοχές, είπε ότι έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις πολλές φορές, έχουν δοθεί πρόσθετα κίνητρα και αυξημένες αμοιβές -και παρά ταύτα η θέση δεν καλύπτεται. Κατά συνέπεια, η πρόσκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς είναι «ύστατο καταφύγιο, δεν είναι κάτι που το θέλει κανείς, θέλουμε να συνεννοηθούμε και να βρεθεί λύση». Το ορόσημο δε, πριν τη λήψη μέτρων, είναι «η εξάντληση της δυνατότητας επικοινωνίας», επεσήμανε.

Στην πρόσκλησή του, εξ άλλου, προς την άλλη πλευρά, δεν απέκλεισε να έχει διαφύγει κάτι από την κυβέρνηση, αλλά ζήτησε χαρακτηριστικά «να συμφωνήσουμε ότι στο τέλος αυτού του διαλόγου πρέπει να έχουμε διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων».

Ερωτηθείς για τις κυβερνητικές εξαγγελίες από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αφού έκανε ένα γενικό σχόλιο ότι είναι «από τα πράγματα τα οποία συζητάμε», εν συνεχεία εξειδίκευσε: «Για τους αγρότες συζητάμε διάφορα. Ελπίζω ότι όταν καταλήξουν και θα είμαστε σε θέση να τα ανακοινώσουμε, θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα». Θα πρόκειται, συμπλήρωσε, για μια παρέμβαση που «θα αφορά όλους (σσ τους αγρότες) οριζόντια». Ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επανέλαβε την κυβερνητική θέση για σημειακές βελτιώσεις στη φορολογία. Άλλωστε εργάζεται ο υπουργός Οικονομικών στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε.

   Μετά η συζήτηση ήλθε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και τη συνέντευξη που η κ. Σακελλαροπούλου παραχώρησε στην ΕΡΤ. Με αφορμή τις θέσεις που η Πρόεδρος διατύπωσε για το νόμο που καθιερώνει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιούργησε, δεν ξέρω στον κόσμο, πάντως σίγουρα στο πολιτικό επίπεδο, διαμόρφωσε διαιρετικές γραμμές. Είναι η μόνη νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ στην πενταετία, η οποία είχε μια τέτοια απόκλιση σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας. Ήταν σαφές ότι υπήρχαν πάρα πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα αυτό».

   Αρνούμενος να σχολιάσει την τοποθέτηση της Προέδρου, επανέλαβε τη δική του θέση: «Έχω εκτενώς επιχειρηματολογήσει για το ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά κανένα δικαίωμα -και δεν το λέω εγώ. Αυτά τα λέει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που λέει ότι επαφίεται στα κράτη-μέλη να ρυθμίσουν το συγκεκριμένο θέμα κατά πώς νομίζουν. Ένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν επαφίεται στα κράτη-μέλη. Όταν υπάρχει ανθρώπινο δικαίωμα πρέπει να προστατευθεί από τα κράτη-μέλη. Η Πρόεδρος έχει την άποψή της», κατέληξε.

   Ενώ σε σχέση με όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη λήξη της θητείας της και την τυχόν ανανέωση αυτής, ο Μ. Βορίδης σημείωσε ότι η κ. Σακελλαροπούλου δεν έκανε κάτι άλλο από το να περιγράψει τις συνταγματικές προβλέψεις. Εν κατακλείδι, «τη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα την ανοίξει ο πρωθυπουργός τη χρονική στιγμή την οποία θα επιλέξει. Το ακραίο όριο είναι ο Φεβρουάριος του 2025. Είναι μια πρόωρη συζήτηση», σημείωσε κλείνοντας τη σχετική απάντηση.

   Στη συζήτηση περί χαρτοφυλακίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι με αξιώσεις η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί ένα καλό χαρτοφυλάκιο».

   Ακολούθησε, όμως, η συζήτηση για τα εκλογικά ζητήματα: «Στις εκλογές θα πάμε με αυτόν τον εκλογικό νόμο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «το μείζον είναι η πολιτική σταθερότητα». Άλλωστε, «ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα, στην οποία δεν θα ξέρει αν αύριο το πρωί θα υπάρχει κυβέρνηση;», διερωτήθηκε και έφερε το παράδειγμα της Γαλλίας.

   Η συνέντευξη έκλεισε με τη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ: «Δεν σχολιάζουμε τις υποψηφιότητες», επανέλαβε. Μόνο για την κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι «έχει μία διαδρομή στην οποία έχει δείξει το χαρακτήρα της, τα χαρίσματά της».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ