Αναλύσεις και υπολογισμοί γίνονται στο Υπουργείο Ενέργειας για να καθοριστεί το ύψος της έκτακτης εισφοράς που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ενέργειας. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος του Αυγούστου, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν υπερβολικά οι παραγωγοί.
Ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της δανειακής συμφωνίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει το ύψος της έκτακτης εισφοράς. Όπως εξήγησε, επειδή πρόκειται για φορολογικό μέτρο, πρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσό στον νόμο. Δηλαδή ο νόμος θα ορίζει ένα ποσό φόρου (π.χ. 10 - 15 ευρώ) άνα θερμική μεγαβατώρα φυσικού αερίου.
Επιδοτήσεις
Η έκτακτη εισφορά θα χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις του Αυγούστου, το ακριβές ύψος των οποίων θα ανακοινωθεί μετά την 1η Αυγούστου, ώστε να «κουμπώσει» στις τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τα πράσινα κυμαινόμενα τιμολόγια και να διαμορφώσει μια τελική λιανική τιμή για τον καταναλωτή κοντά στα 15 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή για παράδειγμα, αν η τιμή που ανακοινωθεί από τις εταιρείες είναι 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα η επιδότηση θα είναι κοντά στα 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ώστε ο καταναλωτής να πληρώσει 15 λεπτά την κιλοβατώρα (όσο και το 2023).
Ο νόμος θα καθορίσει τον τρόπο υπολογισμού της επιδότησης και τους δικαιούχους της, που θα είναι οι καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) και καταναλώσεις μέχρι 500 KWh/μήνα. Ωστόσο, οι πελάτες με σταθερές τιμές για λίγους μήνες (τα λεγόμενα μεικτά τιμολόγια που είναι μπλέ και κίτρινα) ενδέχεται να εξαιρεθούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια των μεγάλων εταιρειών ενέργειας θα διατηρηθούν χαμηλά με εκπτώσεις, ώστε να μην ξεπεράσουν τα 20 λεπτά/κιλοβατώρα. Αν οι επιδοτήσεις φτάσουν τα 4,5 λεπτά/κιλοβατώρα, το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια ευρώ ή 15 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα φυσικού αερίου.
Με την τιμή του φυσικού αερίου στα 30 ευρώ/μεγαβατώρα, η επιβολή τέλους 15 ευρώ/μεγαβατώρα θα αυξήσει το κόστος αερίου για τους παραγωγούς ενέργειας κατά 50%. Οι τέσσερις παραγωγοί ενέργειας από φυσικό αέριο - Protergia, ΔΕΗ, ΗΡΩΝ και Elpedison - θα κληθούν να καταβάλουν το ποσό που θα καθοριστεί από τον νόμο. Το μερίδιό τους θα εξαρτηθεί από την παραγωγή και την κατανάλωση φυσικού αερίου των μονάδων τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!