Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

«Είναι μια ημέρα μνήμης για τους 104 ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα εκείνη τη μαύρη ημέρα», δήλωσε για τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι ο Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης και υπογράμμισε πως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι όλες αυτές οι πολύ δύσκολες μνήμες να μετατραπούν σε δράση.

«Έχουμε καταφέρει τουλάχιστον κάποια χρόνια μετά να μην είναι διαπραγματεύσιμη η προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι εκκενώσεις, το 112, μια άλλη εντελώς αντιμετώπιση των πολλών πυρκαγιών, των πολλών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτή είναι η ουσία, όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό-που νομίζω ότι όμοιό του πολύ δύσκολο θα βρούμε σε επίπεδο τουλάχιστον φυσικών καταστροφών όταν μιλάμε για την ανθρώπινη ζωή- το κράτος να παίρνει μαθήματα και αυτή είναι και η δουλειά μας. Τα μαθήματα να τα μετατρέπουμε σε δράση και πολιτική», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως φαίνεται μία διαφορά από καλοκαίρι σε καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές γιατί έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, καλύτερα σχέδια δράσης, drones, το 112. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ενώ είπε ότι πλέον οι ποινές δεν είναι εικονικές.

«Αυτό άλλαξε πολύ περισσότερο με την τελευταία τροποποίηση, μετά το 2023, του Ποινικού Κώδικα και είναι κάτι που έχει μείνει ως παρακαταθήκη στη χώρα όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά με μια διάθεση ο κόσμος αυτό που ακούει, αυτό να είναι. Για παράδειγμα άκουγε ότι κάποιος έκανε ένα βαρύ έγκλημα και η Δικαιοσύνη έκρινε ότι είναι ένοχος είχε ποινή 15 χρόνια και βγήκε στα πέντε γιατί ο συνδυασμός του Α του Β και του Γ -ο κόσμος είχε φτάσει να λέει "ποια Δικαιοσύνη;". Αυτή είναι μια άσκηση πολύ δύσκολη, δεν θα αντιστρέψουμε το κλίμα από τη μία μέρα στην άλλη όμως με τις αλλαγές που έχουμε κάνει και με ειδήσεις που πλέον ακούμε, και μπορούμε να το πάμε και στο κομμάτι της Αστυνομίας και αν το κράτος εκεί λειτουργεί, είμαστε σε έναν δρόμο επιστροφής στην αυτονόητη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύνολο των θεσμών. Είναι στο χέρι μας τα επόμενα τρία χρόνια να διανύσουμε και όλη την υπόλοιπη διαδρομή», επισήμανε.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι δεν είναι πλεονέκτημα για την κυβέρνηση να είναι απούσα η αντιπολίτευση ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση το «νομιμότητα παντού» δεν το έχει σύνθημα αλλά το έχει πράξη.

Είπε επίσης ότι οι κάμερες στους δρόμους χρησιμοποιούνται για λόγους ρύθμισης της κυκλοφορίας αλλά υπάρχουν και κάμερες σε διάφορα σημεία στη χώρα και για αυτό και εξαρθρώθηκε ένα πάρα πολύ σοβαρό έγκλημα πολύ πρόσφατα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα προγράμματα «Εξοικονομώ», τονίζοντας ότι έχουν δώσει πολλές λύσεις και σημείωσε πως ένα πράγμα είναι τα επιδόματα για τις κρίσεις που ανακούφισαν την κοινωνία και ένα άλλο οι μόνιμες επιδοματικές πολιτικές οι οποίες μειώνουν τις αδικίες και εκτονώνουν και την οικονομία.

Σχετικά με την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι μιλάμε για μια χώρα που απώλεσε ένα πολύ σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της στην οικονομική κρίση και τώρα που η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι στο 0,8%, η Ελλάδα είναι στο 2% με 2,5%. Δήλωσε δε ότι η Ελλάδα την τελευταία τριετία είναι πρωταθλήτρια στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές.

«Όταν μιλάμε όμως ότι δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας, δεν φύτρωσαν από κάπου. Δεν ξεκίνησε μια μέρα μία επιχείρηση και είπε επειδή εξελέγη ο Μητσοτάκης και επειδή τον ψήφισα ή τον συμπαθώ θα δώσω δουλειά σε ανθρώπους. Μεγαλώνει η πίτα. Γιατί μεγαλώνει η πίτα, γιατί μειώνονται οι φόροι», εξήγησε ο κ. Μαρινάκης ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σήμερα η χώρα βραβεύεται ως η πιο πετυχημένη και στον τομέα της τεχνολογίας.

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τους ιδιώτες γιατρούς, είπε ότι παρότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα όσα μπορούσε να κάνει, το πρόβλημα παραμένει.

«Ο στόχος δεν είναι ούτε επίταξη, ούτε θέλουμε να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο. Θεωρώ ότι δύο εφημερίες το μήνα για να μην κλείσουν κλινικές - μέχρι να αποδώσουν όλα αυτά - δεν είναι κάτι υπερβολικό. Όμως, για να μην αποφύγω να απαντήσω, το νούμερο ένα το οποίο θα βάλουμε στη ζυγαριά, είναι η δημόσια υγεία, το ΕΣΥ και να μην κλείσει καμία κλινική. Το Υπουργείο Υγείας, λοιπόν, θα κάνει ό,τι μπορεί να κάνει, όπως προβλέπει προφανώς ο νόμος - για να μην παρεξηγηθώ - ούτως ώστε να καλυφθούν τα κενά με τον τρόπο τον οποίο έχουμε πει, για να έχουν οι πολίτες, οι τουρίστες, οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές μια δημόσια υγεία χωρίς εκπτώσεις. Νομίζω έγινα αντιληπτός», διευκρίνισε.

Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στον ΦΠΑ και στις μειώσεις φόρων που έχει κάνει η κυβέρνηση συνολικά ενώ είπε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν θα έρθει με ένα πακέτο παροχών αλλά με μια ακόμα σειρά διαρθρωτικών αλλαγών.

«Η Ελλάδα, πλέον και να ήθελε μια κυβέρνηση, όπως άλλες που στο παρελθόν ήθελαν να κάνουν "περήφανη" διαπραγμάτευση είναι υποχρεωμένη να τηρεί συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες και δεν μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες. Γι' αυτό και ήταν πάρα πολύ hot η συζήτηση τους προηγούμενους μήνες για την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Γιατί, ωραία, μπορώ να βγω εγώ και να πω και 13ος και 14ος και 20ός μισθός, αλλά οι σοβαροί, όλοι αυτοί που πληρώνουν φόρους, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που μας ακούνε, οι άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν κάθε μήνα και δεν τα έχουν βρει από πουθενά έτοιμα, γελάνε και κλαίνε πολλές φορές, γιατί ξέρουν ότι αυτά όλα είναι ψέματα ή κρύβουν νέους φόρους. Δεν μπορεί, λοιπόν, καμία κυβέρνηση αν δεν τηρήσει αυτά τα οποία πρέπει να τηρήσει - γι' αυτό και το πρόγραμμά μας έχει περάσει στο περιβόητο Μεσοπρόθεσμο - γιατί το λέγαμε αυτό, γιατί εμείς αυτά τα οποία εφαρμόζουμε τα έχουμε δώσει κάπου», υπογράμμισε.

Για την εξαήμερη εργασία επανέλαβε ότι ούτε την επέβαλε, ούτε τη νομοθέτησε η κυβέρνηση και πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που νομοθέτησε την τετραήμερη εργασία.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι έχουμε μια πολιτική, όπου οι εξετάσεις του ασύλου, από εκεί που ήταν σε δύο τρία χρόνια, γίνονται σε δύο μήνες και παράλληλα έχουμε πολιτική επιστροφών, όπως προβλέπει ο νόμος, γι' αυτό κι έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού.

Σχετικά με την ένταση ανοικτά της Κάσου ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Για το κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι φύσει αισιόδοξη, όπως και η Κύπρος, στο θέμα αυτό. Βέβαια, το παρελθόν μας κάνει να είμαστε πάρα πολύ διστακτικοί. Όσα ακούστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, περί λύσης δύο κρατών, είναι εντελώς αντίθετα με την διάθεση λύσης. Εφόσον αυτά δεν επανεπιβεβαιωθούν και πάμε στο αυτονόητο που είναι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία και απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής, τότε ναι, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Είναι μία πληγή. Εγώ σας λέω ειλικρινά είναι από τις παρουσίες που είχα την τιμή να έχω, ας πούμε, μαζί με τον πρωθυπουργό, σε μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση και δύο εξαιρετικές ομιλίες, και του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου, ήταν μια μέρα που δεν ξεχνάς εύκολα, λίγα χιλιόμετρα, ενάμισι χιλιόμετρο από τη γραμμή που χωρίζει αυτή τη στιγμή από τα κατεχόμενα την υπόλοιπη Κύπρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμα ένας αριθμός, που είναι το 37%... Η κυβέρνηση αναμένει το πλήρες σχέδιο, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μία περιγραφή του ευρύτερου σχεδίου. Είναι δεδομένο ότι συζητάμε μόνο μία τέτοια λύση, όχι μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος είναι Ευρώπη».

Ανέφερε δε ότι είναι στον προγραμματισμό μια επικείμενη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς αν μπαίνει αυτό το σχέδιο στη συζήτηση, απάντησε πρέπει να υπάρχει κατατεθειμένο και στις δύο πλευρές και να έχει προχωρήσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. «Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύο προϋποθέσεις που δεν εξαρτώνται από εμάς. Δηλαδή, περιμένουμε το τελικό σχέδιο, την επεξεργασία του και από τη δική μας την πλευρά και από την πλευρά της Κύπρου, Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα, είναι όλα σε ένα, είναι και σ' αυτή τη διεκδίκηση και το ξαναλέω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, Ελλάδα και Κύπρος είναι Ευρώπη. Η θέση αυτή, δηλαδή, είναι και ευρωπαϊκή…», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους αγνοούμενους ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Πριν από την ανάρτηση του κ. Κασσελάκη είχα βρεθεί στην Κύπρο, προσκεκλημένος του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρουσία του Κύπριου Προέδρου, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει αυτή τη θέση. Λίγες ημέρες μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που παρέστη σε μια τέτοια εκδήλωση, μ' έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, με την παρουσία αυτή, όπως αναγνωρίστηκε από το σύνολο των ανθρώπων που ήταν εκεί και, με κάποιες εξαιρέσεις, από τον ελληνικό Τύπο. Ο κ. Κασσελάκης δεν ξέρω γιατί δεν έμεινε σε αυτήν την εκδήλωση, όπως ήταν ο κ. Ανδρουλάκης, για να στείλουμε κι ένα μήνυμα, ως χώρα, γιατί νομίζω ότι υπάρχουν κάποια θέματα που γκρεμίζουν τις διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων. Αυτό, νομίζω, ήταν δική του επιλογή να επιστρέψει και να μην είναι σε αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση. Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα πω ότι "διαβάζουμε" θετικά ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τέτοια ζητήματα, εθνικά θέματα της Ελλάδας, της Κύπρου, ως προς τους αγνοούμενους».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ