ΣΥΡΙΖΑ: Και πάλι τα προβλήματα κάτω από το χαλί-2207024
Μια εύθραυστη εκεχειρία έχει επικρατήσει τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μεταξύ του νυν προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη και του προκατόχου του, πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, που κάνει λόγο για διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος τόσο επί Τσίπρα όσο κι επί Κασσελάκη, αποτελεί μια προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος να υποστείλει τη σημαία της εσωστρέφειας και της σύγκρουσης, καθώς από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Λεωφόρο Αμαλίας, φαίνεται να μην αποκλείστηκε η πλήρης διάρρηξη των σχέσεων με το σημερινό κόμμα, κατά τα πρότυπα του Γιάννη Δραγασάκη.
Ο κ. Κασσελάκης αντελήφθη ότι τυχόν αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά θα οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ στην παράλυση και ίσως τη διάλυση, γι αυτό έσπευσε να βάλει κι αυτό το πρόβλημα, το οποίο ο ίδιος με δηλώσεις του δημιούργησε, κάτω από το χαλί.
Κορυφή του παγόβουνου η διαφωνία για τα οικονομικά
Η διαφωνία των δυο ανδρών περί τα οικονομικά του κόμματος, πάντως, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από αυτήν, κρύβεται η βαθιά διαφωνία των κ.κ. Τσίπρα και Κασσελάκη για το πώς μπορεί να ξαναγίνει παράταξη εξουσίας η Κεντροαριστερά.
Αυτή είναι η κύρια, η θεμελιώδης διαφωνία, η οποία δευτερογενώς γεννά κι άλλες, επιμέρους διαφορετικές θεωρήσεις των πραγμάτων.
Η αγωνία του Κασσελάκη
Η αγωνία του Στέφανου Κασσελάκη να είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής στην ανασύνθεση της Αριστεράς κι αυτό να αποτυπώνεται σε κάθε επίσημο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μην αμφισβητείται θεσμικά, είναι εκκωφαντική και καλύπτει κάθε ουσιαστική πολιτική πρόταση που συντελεί σε αυτό το σκοπό.
Το βασικό για την Κουμουνδούρου σήμερα είναι ο πρωταγωνιστής της ανασύνθεσης, όχι οι παράμετροι, οι πολιτικές, οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο.
Αλλος τόνος από Τσίπρα
Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει έναν σαφώς πιο πολιτικό τόνο στο όλο εγχείρημα, στέκεται περισσότερο σε συμμαχίες και συνεργασίες, παραπέμπει στις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις ιδιαίτερα μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, λαμβάνει υπόψη του τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που δεν δίνει το μπόνους σε συνασπισμούς κομμάτων αλλά μόνο σε ενιαίους πολιτικούς φορείς και συνεπώς δείχνει να προτιμά να προηγηθούν αυτές οι συζητήσεις κι όχι εξαρχής να συμφωνηθεί ποιος θα είναι ο επικεφαλής.
Ωστόσο, είναι κι εδώ προφανές ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει εκ των πραγμάτων σε μια διαδικασία όπως αυτή που αυτός προκρίνει, ένα αδιαφιλονίκητο προβάδισμα στο ερώτημα που αναπόδραστα θα προκύψει: «Και σε όλη αυτή την προσπάθεια ποιος θα είναι ο επικεφαλής;».
Επί της πολιτικής τακτικής των δυο πλευρών, φαίνεται ότι μετά την ηχηρή αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα δηλητηριώδη σχόλια που την συνόδευσαν από στελέχη του περιβάλλοντος Κασσελάκη, οι δυο πλευρές πηγαίνουν προς ένα «καλοκαιρινό μορατόριουμ» που μάλλον να εκτείνεται έως τα τέλη Αυγούστου, αν βέβαια δεν συμβεί κάτι απρόσμενο, που πάντα συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετά το καλοκαίρι θα έρθουν ξανά τα προβλήματα
Μετά το τέλος των θερινών διακοπών, όσο η χώρα θα βρίσκεται στον αστερισμό της ΔΕΘ, τα προβλήματα αυτά αναμένεται να έλθουν εκ νέου στην επιφάνεια, τα διακυβεύματα στο θέμα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς θα ζητούν όλο και πιο επιτακτικά απαντήσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ που επίσης φιλοδοξεί να ανασυντάξει για λογαριασμό του την Κεντροαριστερά θα βρίσκεται στο ζενίθ της προεκλογικής του περιόδου.
Τότε τα προβλήματα δεν θα χωρούν, πλέον, κάτω από το χαλί, και ο καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του και το κόστος των απόψεών του. Δεν θα πλήξουμε…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!