Με τον προχθεσινό ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει στην κοινή γνώμη ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία έπεσε στο 28,3%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του εισήγηση προς το νέο υπουργικό συμβούλιο, πάντως, έκανε σαφή αναφορά και στα «εκλογικά αδιέξοδα» της αντιπολίτευσης, θέλοντας να πει ότι τώρα, είναι σειρά των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της να λύσουν τα δικά τους προβλήματα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν την Κυριακή των ευρωεκλογών.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί βουβή αναταραχή.
Αλλη ανάγνωση και γκρίνια
Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ως «ικανοποιητικού» από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει κύματα διαμαρτυρίας και απογοήτευσης σε μεγάλο τμήμα του στελεχιακού δυναμικού και της πολιτικής βάσης του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε θέσει ως μέτρο σύγκρισης την επίδοση του κόμματος το 2023 (17,8%) ενώ είχε μιλήσει τόσο για ένα ποσοστό που θα ξεκινούσε από «2» (δηλ 20% και άνω) όσο και για το ότι «ήταν εφικτό» να έλθει πρώτο κόμμα! Τελικά η κάλπη του έδωσε 14,9%, μόλις 2% πάνω από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντιμετωπίζει ευθέως πρόβλημα ηγεσίας.
Αντί της αυτοκριτικής, ο κ. Κασσελάκης ακολούθησε την τακτική του «μειώσαμε την απόσταση από το πρώτο κόμμα από 23% σε 13%» χωρίς να δεχθεί καμία κριτική για πρακτικές και πολιτικές που οδήγησαν σε αυτό το ποσοστό. Ήδη οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς πρότειναν έναν οδικό χάρτη ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς που θα οδηγήσει σε συνένωση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, με τη μορφή μιας συμμαχίας αυτών των κομμάτων.
Ποιες συμμαχίες;
Ωστόσο το εκλογικό σύστημα δεν ευνοεί συμμαχίες κομμάτων αλλά αυτόνομους κομματικούς οργανισμούς, οπότε μια στόχευση για πρωτιά της συμμαχίας δεν θα σημάνει ότι αυτή θα πάρει το μόνους των 50 εδρών. Αυτή η παράμετρος είναι καθοριστική για την εκλογική στόχευση της πρότασης Τεμπονέρα- Κοτσακά και διευκολύνει τον κ. Κασσελάκη να την ξεπεράσει. Η απάντηση του τελευταίου στην κοινή πρωτοβουλία των δυο στελεχών του κόμματος ήταν «όποιος δεν θέλει, δεν μένει στο ΣΥΡΙΖΑ»!
► Διαβάστε επίσης: Στέφανος Κασσελάκης: Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει
Κατά τα λοιπά, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τόνους ότι έχει λάβει εντολή δημιουργίας μιας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε είναι προφανές ότι έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πορευτεί πάνω σε αυτή τη βάση. Η πρότασή του για κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, άλλωστε, συνοδεύτηκε από διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να δεχθεί παρασκηνιακές συμφωνίες: «Το λόγο θα έχει η κοινωνία στο προσκήνιο κι όχι οι ηγεσίες στο παρασκήνιο» ήταν τα λόγια του.
Μαζικό κύμα αμφισβήτησης
Πολύ πιο πιεστικά είναι τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ, όπου εκδηλώθηκε μαζικό κύμα αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ως αποτέλεσμα της επίδοσης του κόμματος στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής (12,79%). Το ένα μετά το άλλο, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέτουν δημόσια κι επιτακτικά το θέμα της ηγεσίας. Από τη δική του πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την αρχικά αμυντική του στάση, όταν απαντούσε ότι η ηγεσία του θα κριθεί στη λήξη της θητείας της το 2025, φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην γρήγορη προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, καθώς εκτιμά ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός του.
Σε αυτή τη φάση, ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει ότι ελέγχει τα καθοδηγητικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είναι άδηλο τι θα συμβεί, εάν στηθούν κάλπες για να ψηφίσουν όλα τα μέλη και οι φίλοι του κινήματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με το επιτελείο του αξιολογεί τη συνολική κατάσταση και δεν θα αργήσει να δημοσιοποιήσει τις τελικές αποφάσεις του.
►Διαβάστε επίσης: Αλέξης Τσίπρας: Τι προκάλεσε το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας, η επιστροφή (;)
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Κεντροαριστεράς, αύριο αρχίζει το διήμερο Συνέδριο του νεοϊδρυθέντος Ιδρύματος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο είναι καλεσμένοι και θα μιλήσουν κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της opinion poll για γνωστή ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται μακράν ο δημοφιλέστερος για ηγέτης μιας ενωμένης Κεντροαριστεράς. Ωστόσο στην ίδια μέτρηση, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες προτιμούν άλλο στέλεχος της Κεντροαριστεράς για την ηγεσία της, εκτός των τριών που εμφανίζονται σήμερα ως δυνητικοί ηγέτες της (Κασσελάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας).
Η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό έκανε τη δική της κίνηση για αναπροσαρμογή πορείας μετά το μήνυμα των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης μένει να φανεί στο επόμενο διάστημα. Τώρα είναι ώρα για τις κινήσεις των πολιτικών ηγετών της Κεντροαριστεράς, είτε αυτοί ηγούνται κομμάτων, είτε όχι…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!