Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκόπια: Σκηνικό «Ψυχρού Πολέμου» με τη Βόρεια Μακεδονία - Η Αθήνα προειδοποίησε και περιμένει

Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Σε φάση αναμονής βρίσκονται οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις προκλητικές δηλώσεις της νέας προέδρου της χώρας, η οποία κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρας της «Μακεδονία», όσο και του εντολοδόχου πρωθυπουργού της που έκανε το ίδιο και μάλιστα επανήλθε λέγοντας ότι «θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω» και μάλιστα προσέθεσε ότι «αν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο». Την ίδια ώρα, βέβαια, ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ζήτησε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Αθήνα περιμένει την επίσημη ορκωμοσία της νέας συμμαχικής κυβέρνησης της γειτονικής μας χώρας, που θα έχει πρωθυπουργό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι και κορμό το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE (το οποίο σημαίνει «Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα», τίτλος που παραπέμπει ευθέως σε αναβίωση των ακροδεξιών αλυτρωτικών κραυγών από τα Σκόπια) προκειμένου να εξωτερικεύσει τις αντιδράσεις της.

Ενας ακόμα παράγοντας αστάθειας

Ωστόσο, φρόντισε τόσο δια του κ. Μητσοτάκη όσο και δια του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη να κάνει σαφές στα Σκόπια αλλά και στις μεγαλύτερες δυτικές πρωτεύουσες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ότι η αλλαγή πολιτικής απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών από τη νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια.

►Διαβάστε επίσης: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά από αυτό, ήδη πριν την επίσημη ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Χρίτσκοσκι, η Ελλάδα έχει διατυπώσει ευθέως την αντίθεσή της με την da facto παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα κατάσταση στα Σκόπια. Αλλά δεν είμαστε μόνοι. Η Βουλγαρία, που παραδοσιακά ενοχλείται από τις αλυτρωτικές βλέψεις του VMRO-DPMNE (καθώς αφορά και στη βουλγαρική «Μακεδονία του Πιρίν») είναι επίσης έτοιμη να εκφράσει δημόσια την κάθετη αντίθεσή της στις τελευταίες εξελίξεις.

Η ενημέρωση της Ουάσιγκτον και η αντίδραση Άλεν

Η χώρα μας όμως δεν αρκείται μόνο στη βουλγαρική αντίθεση με την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχει ήδη ενημερώσει -εκτός των άλλων πρωτευουσών- και την Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα η υφυπουργός Εξωτερικών, Ελίζαμπεθ Άλεν να καυτηριάσει κάθε πράξη που παραβιάζει τη Συμφωνία, και μάλιστα κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια. «…Απογοητευτήκαμε όταν είδαμε ότι η πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε το πλήρες και επίσημο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Θα δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την υπό σχηματισμό κυβέρνηση. Ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να προκαταλάβω κάποια συνέπεια εδώ, αλλά φυσικά ελπίζουμε και ενθαρρύνουμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες της» ανέφερε η Αμερικανίδα υφυπουργός.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι οι συνεννοήσεις του Χρίτσκοσκι με το αλβανικό κόμμα που προορίζει για κυβερνητικό του εταίρο, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα (δηλαδή τους ισχυρότερους παίκτες της…) θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση αλλά και τη φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης. Υπ’ αυτή τη σκοπιά, η παρέμβαση της κ. Άλεν ήταν καθοριστική.

►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε Β. Μακεδονία: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια αν δεν υπάρξει συμμόρφωση

Πέραν της υπερατλαντικής σαφούς στήριξης στην πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από όλα τα μέρη, υπάρχει πάντοτε στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη (όπως και του Βούλγαρου ομολόγου του) το χαρτί του μπλοκαρίσματος της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το είπε καθαρά ο Έλληνας πρωθυπουργός, το ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Ήδη, πριν καν την τελική της σύνθεση και την ορκωμοσία της, η υπό διαμόρφωση κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας βλέπει ένα τείχος από ισχυρές χώρες που με πολλούς τρόπους μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον της, να είναι ανελαστικά αντίθετο με την επιστροφή της χώρας στον εθνικισμό και την αναβίωση ζητημάτων που απασχόλησαν κι αποσταθεροποίησαν επί δεκαετίες αυτή την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Συνεπώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τηρήσει την αναφορά του ο επόμενος πρωθυπουργός Χρίστιαν Χρίτσκοσκι, κι ότι θα αποκαλεί τη χώρα του «όπως θέλει»…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ