Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία δυνατή φωνή στην ΕΕ αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση της Υγείας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών.

Αλλαγές στην υγεία

Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε τις εν εξελίξει επενδύσεις της Ελλάδας στο ανερχόμενο αυτό πεδίο, παράλληλα με τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και την στελέχωση του εθνικού συστήματος Υγείας με νέο προσωπικό, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές «δεν θα αντικαταστήσουν το γιατρό». Παράλληλα, εγκάλεσε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα, λέγοντας πως «οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι», ενώ προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως το σύστημα υγείας της χώρας μας κουβαλά πολλές παθογένειες του παρελθόντος όπως ελλείψεις προσωπικού. «Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος. Είναι σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας» σημείωσε. Παράλληλα έκανε αναφορά σε περιστατικά όπου ασθενείς δεν έχουν κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας τονίζοντας πως τέτοιες περιπτώσεις πρέπει πρώτα και κύρια να αντιμετωπιστούν.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας σημείωσε πως «έχουμε δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του συστήματος Υγείας, δαπανώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να βελτιώσουμε υποδομές και να διορθώσουμε ελλείψεις που αφορούν το προσωπικό». Στην συνέχεια αποκάλυψε πως «έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Ο ρόλος της AI

Μιλώντας για την Τεχνητή Νοημοσύνη επεσήμανε πως είναι ένα εργαλείο που θα εξοικονομήσει στους γιατρούς χρόνο προς όφελος των ασθενών, αλλά ξεκαθάρισε πως για να γίνει αυτό χρειάζονται δεδομένα. «Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα» τόνισε και αναφέρθηκε επίσης και στα βήματα που ήδη γίνονται όπως το Myhealthapp μέχρι τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως παίζεται το πόσο δυνατή θα είναι η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, οι κοινές αμυντικές δαπάνες, η αγροτική πολιτική και άλλα. «Η ΝΔ είναι το ισχυρότερο κεντροδεξιό λαϊκό κόμμα στην Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση και εάν η αντιπολίτευση επιχειρεί να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, τότε και εμείς θα σηκώσουμε το γάντι. Μην μπλέκουμε τη σταθερότητα με την στασιμότητα» είπε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα συνέχισε λέγοντας πως «επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το πρόγραμμά μας. Το σύνθημά μας είναι σταθερά στην Ευρώπη. Υπάρχουν τομείς που μπορούμε να ξεπεράσουμε την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε την επιχείρηση Ελευθερία και ξεπεράσαμε την Ευρώπη διοργανώνοντας άψογα ένα πρόγραμμα εμβολιασμού».

Οι προκλήσεις στο ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης ξεκαθάρισε πως «δεν έχω κρύψει τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στο ΕΣΥ και την ανάγκη για μεγάλο άλμα στο μέλλον για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ. Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δομικές παθογένειες του ΕΣΥ και πολλά χρόνια υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα βήματα που γίνονται για μία συνολική αναδιάταξη της Υγείας και στη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Όταν μιλάμε για ΕΣΥ πολλοί σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους μόνο με αυτά. Πολίτες πάνε στα νοσοκομεία και βλέπουν εικόνες που δεν τους ικανοποιούν και δικαίως. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την Υγεία πιο ολιστικά. Να βάλουμε την πρωτοβάθμια υγεία στη συζήτηση. Με τις προληπτικές εξετάσεις. Εκεί ειδικά συντελείται μία επανάσταση, που αφορά στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία. Στείλαμε πάνω από 1 εκατ. sms για μαστογραφίες και έκαναν πάνω από 400.000» είπε και συμπλήρωσε πως «σημασία μεγάλη πρέπει να δίνουμε και στην πρόληψη για να είμαστε καλά στο μέλλον. Τι σημαίνει ειδικά σε έναν πληθυσμό που γερνάει, υγιής γήρανση».

Αναφορικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας είπε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε αντίδραση στις καινοτομίες. Κάποιος μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρό του, ή τον ύπνο του. Αν παρακολουθούμε το πόσο αθλούμαστε. Σε όλα αυτά η πρόληψη και η πρωτοβάθμια υγεία μπορεί να βοηθήσει. Και γιατρούς στα νησιά χρειαζόμαστε, δεν θα έχεις ποτές υποκατάστατο για τον γιατρό. Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε, το δοκιμάζουμε ήδη στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες. Υπάρχει φόβος για την τεχνολογία σήμερα. Εάν δεν εξηγούμε με απλά λόγια, όπως δεν φοβόμαστε τον τομογράφο, έτσι δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Αναφερόμενος δε και στην αξιοποίηση των δεδομένων, είπε επίσης πως «αν τροφοδοτήσουμε έναν αλγόριθμο με δεδομένα, οι διαγνώσεις θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Έτσι και στις περιπτώσεις αυτισμού. Γιατρός, τεχνολογία και καλύτερη ενημέρωση του ίδιου του ασθενούς, με αυτά μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη επανάσταση», ξεκαθάρισε.

Brain gain

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια το brain drain να γίνει brain gain λέγοντας πως οι δύο επιστήμονες που μιλούν μαζί του, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό βρίσκοντας δουλειές και ευκαιρίες. «Φυσικά οι αποδοχές δεν είναι όπως σε άλλες χώρες αλλά γίνονται σημαντικά βήματα», είπε λέγοντας πως το brain drain αντιστρέφεται. Όπως είπε δε, ειδικά στην τεχνολογία, μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα λαμβάνουν πολλά βιογραφικά Ελλήνων που θέλουν να γυρίσουν πίσω.

«Δημιουργείται ένα πλαίσιο που δεν έχει να κάνει μόνο με τις απολαβές αλλά και με την πεποίθηση ότι η χώρα κινείται προς στην καλή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για την ανάγκη και στα Πανεπιστήμια να δοθεί έμφαση σε τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρθηκε στον νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έρχεται στο ευρωκοινοβούλιο λέγοντας πως είναι αντικείμενο έντονης διαβούλευσης. «Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία ισορροπία με την Τεχνητή Νοημοσύνη και με την σκοτεινή πλευρά της, η οποία υφίσταται», είπε και αναφέρθηκε στους διαφορετικούς δρόμους που ακολούθησαν Κίνα και ΗΠΑ από την ΕΕ αναφορικά με το GDPR. «Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στις συζητήσεις μόνο με το τι αφορά στην χώρα μας αλλά συνδιαμορφώνει προτάσεις. Θυμίζω το Ψηφιακό Πιστοποιητικό που ήταν μία ελληνική πρόταση και υιοθετήθηκε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, «πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της επαφής των παιδιών και των εφήβων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει σύνδεσή τους με την ψυχική υγεία, πρέπει να το δούμε αυτό. Απαγορεύουμε έως τα 18; Δεν θα γίνει; Θα πρέπει να παρέμβουμε στην καρδιά του αλγορίθμου και το πώς αντιμετωπίζουν αυτές οι πλατφόρμες τα ίδια τα παιδιά».

Ο πρωθυπουργός μίλησε ειδικά για την πρόληψη τονίζοντας πως είναι γνωστό πλέον από τους επιστήμονες πως εάν ένας άνθρωπος τηρήσει πέντε βασικά πράγματα θα ζήσει 15 με 18 χρόνια παραπάνω εάν δεν κάνει κανένα από αυτά: Να μην καπνίζει, να πίνει λίγο, κατά προτίμηση ελληνικό κρασί και όχι εισαγόμενο ουίσκι, να προσέχει το βάρος του, να τρώει υγιεινά και να γυμνάζεται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ