Στον πρώτο χρόνο της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ανοίξει μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα, όπως ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με πολλές κεντρογενείς προσωπικότητες, η συνεννόηση με την Τουρκία για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο παρά τις κατά καιρούς λεκτικές προκλήσεις της γείτονος, η δημιουργία δομών στο Δημόσιο που αποτρέπουν πρακτικές του πελατειακού κράτους, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών κ.λ.π.
Αυτή η πολιτική δημιούργησε, όπως ήταν φυσικό, αρχικά μια παγωμάρα και στη συνέχεια δημιούργησε μια απόσταση ανάμεσα στην επίσημη Νέα Δημοκρατία κι ένα σημαντικό τμήμα της δεξιάς της βάσης. Η δυσφορία αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών και συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα σε ένα βαθμό, παρά το ότι βρισκόμαστε αρκετά κοντά στις κάλπες των ευρωεκλογών, στις οποίες ο κ. Μητσοτάκης έχει προσδώσει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού τις συνέδεσε με την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Γιατί η ΝΔ πολώνει το κλίμα περισσότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο με το ΠΑΣΟΚ
Με αυτά τα δεδομένα υπόψη, τα επιτελικά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης εντόπισαν στις μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης ένα ποσοστό της τάξεως του 8%- 9% των ψηφισάντων στις διπλές εκλογές του 2023, που τότε προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις κάλπες, κυρίως για να μην επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία, αλλά τώρα εμφανίζουν τάσεις «δεξιάς απόκλισης» καθώς δηλώνουν ότι κλίνουν προς την υπερψήφιση κομμάτων που κινούνται στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος.
Πως θα ξεπεράσει το 35% - Ο ρόλος της υποψηφιότητας Μπελέρη
Αυτό το 8-9%, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν έχει ούτε ενιαία συμπεριφορά ούτε ενιαία στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Δηλαδή περίπου οι μισοί από αυτούς τους ψηφοφόρους (4-5%) λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τη ΝΔ, ωστόσο αιτιολογούν τη στάση τους λέγοντας ότι «πρέπει να πάρει ένα μάθημα για να σοβαρευτεί», κάτι που από τους εκλογολόγους του κόμματος ερμηνεύεται ότι δεν έχουν αποκόψει τους δεσμούς τους με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά εμφανίζονται να θέλουν να τη «συνετίσουν», όχι να κάνουν συνειδητά μια άλλη επιλογή.
Αυτό το 4-5% των ψηφισάντων είναι το «κρυφό όπλο» στα χέρια των επιτελών του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να ξεπεράσουν το ποσοστό που θεωρείται «ικανοποιητικό» στις ευρωκάλπες του προσεχούς Ιουνίου, δηλαδή το 33-34%. Εάν καταφέρει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να πείσει ένα σημαντικό τμήμα του 4-5% που θέλει απλώς να καταγράψει εκλογικά μια δυσφορία, χωρίς να έχει αποκοπεί από το κυβερνών κόμμα, τότε μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 35% το βράδι της 9ης Ιουνίου, κάτι που ασφαλώς με τα τωρινά δεδομένα θα θεωρηθεί σημαντική επιτυχία του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Επιχείρηση γοητείας από ΝΔ σε τρεις ομάδες ψηφοφόρων
Αυτή την επιδίωξη υπηρετεί η συμμετοχή του έγκλειστου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, όπως επίσης και η ενεργοποίηση υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος με σαφή δεξιό προσανατολισμό, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Θάνος Πλεύρης κλπ, τους οποίους θα βλέπουμε όλο και περισσότερο έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε εκ μέρους του κόμματος και την εξαιρετικά ευαίσθητη Κεντρική Μακεδονία, με σκοπό να ανυψώσει το ηθικό των πολιτών και να το συνδέσει με την κυβερνητική πολιτική.
Ήδη τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επεξεργάζονται κι άλλες λύσεις που θα επαναφέρουν αυτό το κρίσιμο 4-5% στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος και θα δώσουν άλλο ένα μήνυμα για την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!