Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Οι μισθοί αυξάνονται και οι φόροι μειώνονται, επειδή η οικονομία πάει καλά

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και την Σία Κοσιώνη. Στο σκέλος της οικονομίας ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας είπε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στους ελεγχους στην αγορά. Σχετικά με τα επιδόματα ξεκαθάρισε ότι η στήριξη στην ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να σταματήσει και ότι η απάντηση είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων που αφήνει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά.

«Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, θα την είχαμε βρει. Η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα αποτελέσματα από τις ενέργειές μας έφεραν διαφάνεια. Έχουμε βελτίωση. Υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Θα προσπαθήσω να συνδέσω την μεγάλη εικόνα με το τεφτέρι του κάθε νοικοκυριού. Το εισόδημα καθορίζεται με το πόσα χρήματα μπαίνουν σε ένα σπίτι και πόσα βγαίνουν. Οι μισθοί αυξάνονται και οι φόροι μειώνονται, επειδή η οικονομία πάει καλά. Θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες. Έχουμε στοχευμένες επιλογές», είπε αναφερόμενος στην οικονομία.

«Ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί. Οι τιμές είναι 30% πάνω από ό,τι όταν ήταν πριν τρία χρόνια. Ο ανταγωνισμός είναι μια απάντηση. Τo e-katanalotis είναι μια σημαντική παρέμβαση. Το σούπερ μάρκετ είναι στατιστικά το 23% των δαπανών ενός νοικοκυριού. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Αν δεν είχαμε ευρωπαϊκή στήριξη επί covid δεν θα είχαμε ανταπεξέλθει. Η πίεση είναι συνεχείς, δεν θα σταματήσουμε τους ελέγχους και αν κρίνουμε πως θα χρειαστούν νέα μέτρα, θα τα πάρουμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη: 

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με την οποία, όπως καταλαβαίνω, ανοίγετε και την προεκλογική περίοδο. Και θέλω να αρχίσουμε από τα θέματα της επικαιρότητας. Να ζητήσω το σχόλιο σας για τα όσα απαράδεκτα παρακολουθήσαμε να εκτυλίσσονται χθες στο Κοινοβούλιο. Πώς το είδατε αυτό το επεισόδιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το χθεσινό επεισόδιο, κα Κοσιώνη, ήταν ταυτόχρονα ανατριχιαστικό αλλά και αποκαλυπτικό. Ανατριχιαστικό διότι δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ. Και θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Βουλής για την πολύ γρήγορη αντίδρασή του, η οποία απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμός μας έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να αντιμετωπίσει τέτοιες ακραίες συμπεριφορές.

Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και εξαιρετικά αποκαλυπτικό για το τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτό τον χώρο της ακροδεξιάς «πολυκατοικίας». Βέβαια, ο Θεός να την κάνει «πολυκατοικία», μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή.

Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντός του εθνικού Κοινοβουλίου να εκπροσωπούνται κόμματα τα οποία πρεσβεύουν την ωμή βία -σε μια εποχή όπου όλοι συζητούμε για την καταπολέμηση της βίας- και έναν μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να εκπέμπει διχασμό και ενίοτε μίσος.

Σία Κοσιώνη: Οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός μάχης τώρα στις ευρωεκλογές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά καταλαβαίνω ότι σε αυτή την ακροδεξιά, όπως λέτε, «πολυκατοικία» δεν βάζετε μόνο τους Σπαρτιάτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι βέβαια, είναι τρία κόμματα αυτή τη στιγμή στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας…

Σία Κοσιώνη: Που πιστεύετε ότι πρεσβεύουν τη βία, δηλαδή όπως και οι «Σπαρτιάτες», λόγος για τον οποίο εν πολλοίς τέθηκαν εκτός;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κάθε κόμμα σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο. Για τους Σπαρτιάτες νομίζω ότι μιλήσαμε και θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός της εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία «πατάει» πάνω σε μία ρύθμιση την οποία ψήφισε και υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία. Την υποστήριξε κοινοβουλευτικά αλλά και μέσω υπομνημάτων, όταν κάποιοι άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλουν. Από εκεί και πέρα…

Σία Κοσιώνη: Αναφέρεστε στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και όχι μόνο. Αναφέρομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί, ξέρετε, ο φασισμός και ό,τι αυτός πρεσβεύει δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή.

Σία Κοσιώνη: Θέλω λίγο να μας το εξηγήσετε αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ συγκεκριμένες ιστορικές καταβολές και υπαινίσσεστε ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά τώρα. Πιστεύετε δηλαδή ότι τι; Ότι υπάρχει κάποιο κανάλι εκεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, γιατί πρέπει να εκπλήσσεται κάποιος με μία τέτοια υπόθεση εργασίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Πάνου Καμμένου; Άρα, δεν νομίζω ότι λέω κάτι το οποίο είναι άγνωστο στους Έλληνες πολίτες.

Σία Κοσιώνη: Εντάξει, μιλάμε τώρα για κόμματα εκτός συνταγματικού τόξου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά από εκεί και πέρα εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω για τον δικό μας χώρο και για τις ευθύνες των κοινοβουλευτικών κομμάτων να υψώσουν ένα «ανάχωμα» δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Βέβαια να πω και κάτι ακόμα, το οποίο αφορά τα δύο άλλα κόμματα στα οποία αναφερθήκατε: η εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης ωσάν να υπάρχει κάποιο -πώς να το πούμε;- «χριστιανόμετρο», το οποίο θα μπορεί να μετρά την ένταση της πίστης του καθενός για να μπει κάποιος σε μία εκκλησία, σε έναν ναό για να προσευχηθεί. Και οι συγκεκαλυμμένες απειλές, γιατί περί απειλών πρόκειται…

Σία Κοσιώνη: Στον κ. Βελόπουλο τώρα αναφέρεστε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς, αναφέρομαι τώρα στον κ. Βελόπουλο…

Σία Κοσιώνη: Και στον κ. Παπαδόπουλο από τη Νίκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι προτροπές, ουσιαστικά, όσοι μπορεί να έκαναν μία συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιλογή να μην επισκεφθούν τους ναούς τις μέρες του Πάσχα. Αυτές είναι απαράδεκτες διχαστικές δηλώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον χριστιανισμό και την πίστη. Νομίζω ότι πήραν πολύ σκληρές αλλά, θα έλεγα, σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις και από την ίδια την Εκκλησία.

Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, είναι ημέρες περισυλλογής, αλλά πάνω απ’ όλα ημέρες αγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης. Ένας τέτοιος λόγος δεν ταιριάζει στην πατρίδα μας το 2024.

Σία Κοσιώνη: Θέλω απλώς μία διευκρίνιση σε ό,τι αφορά τον κ. Βελόπουλο. Επειδή στην αρχή της συνέντευξής μας τον εντάξατε στην κατηγορία, εν πάση περιπτώσει, των κομμάτων, την Ελληνική Λύση, που υπηρετούν τη βία. Θέλω να μου ξεκαθαρίσετε αν πιστεύετε ότι είναι ένα κόμμα που διαθέτει μία τέτοια λογική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, μίλησα για τη βία, τη μισαλλοδοξία, τον διχασμό. Δεν θέλω να πω πολλά περισσότερα για άλλα κόμματα, διότι νομίζω ότι οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Και, εν πάση περιπτώσει, όποιος είδε ακριβώς τι έγινε χθες στη Βουλή -και δεν αναφέρομαι μόνο στις μπουνιές, αλλά και στις ύβρεις τις απίστευτες τις οποίες ξεστόμισε το θύμα της επίθεσης-, καταλαβαίνει νομίζω και καταλήγει σε συμπεράσματα κατά πόσο αυτά τα κόμματα μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι αυθεντικοί εκφραστές της πίστης αλλά και του πατριωτισμού. Γιατί μιλάμε πολύ για «υπεύθυνο πατριωτισμό». Κυκλοφορούν πολλοί «γιαλαντζί» πατριώτες, του γλυκού νερού. Αλλά τελικά ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια.

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, επειδή υπάρχει κι ένας καβγάς γύρω από τις ψήφους των Σπαρτιατών και τους ψηφοφόρους που θα μείνουν «ορφανοί» τώρα, πείτε μας: «μυρίζουν» ή δεν «μυρίζουν» οι ψήφοι τους;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς βρεθήκαμε απέναντι στους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή, όπως σας είπα με πράξεις, όχι με λόγια. Άρα, η δική μας απάντηση δόθηκε με πολύ μεγάλη σαφήνεια μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες εμείς ψηφίσαμε, μέσα από τα υπομνήματα τα οποία εμείς καταθέσαμε. Και ναι, αισθανόμαστε σε ένα βαθμό δικαιωμένοι για το γεγονός ότι τελικά το μόρφωμα αυτό αποκλείεται από τις ευρωεκλογές.

Σία Κοσιώνη: Μάλιστα. Δεν μπορείτε πάντως να μην παρατηρήσετε, όπως παρατηρούμε όλοι που παρακολουθούμε το δημόσιο γίγνεσθαι, ότι έχει αυξηθεί το ακροατήριο αυτών των κομμάτων που βρίσκονται δεξιά σας.

Θέλω να σας ρωτήσω σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι έχετε κι εσείς ευθύνη γι’ αυτό. Δεδομένου ότι, όπως λένε κάποιοι άνθρωποι στο συντηρητικό χώρο, αφήσατε στην άκρη μια ατζέντα, ή μάλλον προωθήσατε κάποιες ατζέντες ενοχλητικές γι’ αυτό το ακροατήριο. Όπως την ελληνοτουρκική προσέγγιση, όπως κυρίως, εξ όσων μπορώ εγώ να καταλάβω, προωθώντας τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πόσο πιστεύετε ότι σας έχει πληγώσει αυτό και πόσο χώρο πιστεύετε ότι δώσατε στα δεξιά σας, κάνοντας την επιλογή όχι μόνο να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά να το φέρετε πριν τις ευρωεκλογές; Θα μπορούσατε να το φέρετε και πιο μετά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Κοσιώνη, πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας τα οποία συγκέντρωναν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, το οποίο ενίοτε ήταν αντικείμενο μιας εσωτερικής ανακατανομής. Ταυτόχρονα, πρέπει να σας πω ότι στην Ευρώπη υπάρχει συνολικά μια τάση ενίσχυσης της ακροδεξιάς, για λόγους, όμως, οι οποίοι δεν έχουν αναφορά στην Ελλάδα.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Η χώρα μας είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη. Δεν είναι ζήτημα εκλογικής αντιπαράθεσης και διαλόγου το μεταναστευτικό. Πολύ απλά διότι…

Σία Κοσιώνη: Άρα, εδώ ποιο είναι το υπόβαθρο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω. Γιατί περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, φυλάξαμε τα σύνορα μας, χτίζουμε τον φράχτη στον Έβρο και ταυτόχρονα αλλάξαμε όλη την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Μου αναφέρατε τα ζητήματα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Μα αυτά γίνονται με τους όρους της Ελλάδας, όχι με τους όρους της Τουρκίας. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο καλά εξοπλισμένη, με πολύ πιο ισχυρές συμμαχίες και με αναβαθμισμένο το διεθνές της κύρος. Και, ναι, προφανώς επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, χωρίς όμως να εκχωρήσουμε κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα.

Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχουν μία σειρά από ταυτοτικά ζητήματα τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τις επιλογές των πολιτών. Εγώ θα ήθελα να απευθυνθώ, 30 δευτερόλεπτα, στους πολίτες οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο κόμμα στα δεξιά μας γιατί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, και να τους ζητήσω να δούνε τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο την οποία επιτελέσει συνολικά η χώρα.

Και να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία μιας εύκολης, θα έλεγα, και ανέξοδης διαμαρτυρίας, γιατί τα πραγματικά ζητούμενα των ευρωεκλογών είναι άλλα: είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ελπίζω να τα συζητήσουμε αυτά στη συνέχεια, γιατί έχουμε ευρωεκλογές και συζητάμε ελάχιστα δυστυχώς για την Ευρώπη, για την οποία έχουμε πολλά πράγματα να πούμε.

Σία Κοσιώνη: Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω, επειδή όντως έχουμε πολλά πράγματα να πούμε για την Ευρώπη. Συνεπώς, για ποιο λόγο έχετε αναγάγει τις ευρωεκλογές σε εθνικές κάλπες;

Αναβαπτίστηκε η κυβέρνησή σας πριν από ένα χρόνο και κάτι, πήρατε και ένα πολύ ισχυρό ποσοστό. Γιατί λοιπόν τέτοια βαρύτητα τώρα στην κάλπη αυτή που, όπως είπατε είναι άλλα τα διακυβεύματα; Γιατί συνδέετε τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου με το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, δεν είπα αυτό. Την επόμενη ημέρα θα είναι πάλι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και θα έχουμε πάλι τον ίδιο αριθμό βουλευτών και την ίδια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σία Κοσιώνη: Άρα, γιατί διακυβεύεται η σταθερότητα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άλλα κόμματα θέλουν να ανάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Εμείς αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε. Θα πούμε ότι ναι, το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εκπεμφθεί από την κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια.

Έχουμε εννιά μήνες κυβερνητικού έργου για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε και τρία χρόνια ακόμα θητείας μπροστά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με την ίδια ορμή, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, με τους ίδιους πρακτικά καταγεγραμμένους συσχετισμούς, στην υλοποίηση του έργου μας.

Εμείς όμως δεν σταματήσαμε και δεν σταματούμε να μιλάμε για τη σημασία της Ευρώπης. Το σύνθημά μας είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη αφορούν τον κάθε Έλληνα πολίτη, την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα. Γι’ αυτό και πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτά τα οποία πετύχαμε στην Ευρώπη και γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να πετύχουμε στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία και πώς η Ευρώπη τελικά μπορεί να είναι χρήσιμη για τον Έλληνα πολίτη.

Γι’ αυτά, τα άλλα κόμματα δεν έχουν να πούνε σχεδόν τίποτα. Εμείς έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Γιατί πράγματι αυτό θα είναι τελικά το πραγματικό ζητούμενο των ευρωεκλογών: πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξουμε και πόσο δυναμικά η Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί στον συσχετισμό των δυνάμεων για τον επόμενο πενταετή ευρωπαϊκό κύκλο.

Σία Κοσιώνη: Αυτές σας τις επιδιώξεις μπορούν να τις υπηρετήσουν τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο σας; Φαντάζομαι δεν θα είμαι η πρώτη από την οποία θα ακούσετε, θα έχετε ακούσει αυτή την κριτική: πώς ο Μητσοτάκης από εκεί που μιλούσε για λίστα αξίων στην Ευρωβουλή, βρέθηκε με ένα ευρωψηφοδέλτιο με πολλούς celebrities, είναι και πάρα πολλοί συνάδελφοί μου ανάμεσά τους, αλλά και πρόσωπα τα οποία εντάσσονται στη δεξιά. Δηλαδή, λένε ότι έκανε ένα ευρωψηφοδέλτιο γεμάτο επωνύμους και δεξιούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελάχιστους celebrities, όπως τους ορίζετε εσείς. Και αυτοί που μπορεί να είναι celebrities είναι άνθρωποι καταξιωμένοι, με πορεία στον επαγγελματικό τους στόχο.

Η καθεμία και ο καθένας από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές θεωρώ ότι μπορούν -υπό την προϋπόθεση ότι θα εκλεγούν- να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Και μπορεί κάποιος να είναι «celebrity», αλλά να πληροί τις προδιαγραφές αυτές και να μπορεί να σταθεί στη Ευρώπη, όχι ενδεχομένως σε όλα τα θέματα αλλά στα θέματα που τον ή την ενδιαφέρουν. Γιατί, όπως ξέρετε, και στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μια κατανομή σε Επιτροπές και δεν ισχυρίζονται όλοι ότι τα ξέρουν όλα.

Θα έλεγα ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, ακριβώς γιατί στη Νέα Δημοκρατία συναντώνται πλατιά κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα, τα οποία εκπροσωπούν διαφορετικές κοινωνικές τάσεις αλλά βρίσκουν στη Νέα Δημοκρατία πολιτική έκφραση.

Εγώ να ζητήσω και από τους πολίτες που μας ακούν να δουν προσεκτικά το ψηφοδέλτιο, να «σκαλίσουν» και πέρα από τα ονόματα τα οποία έχουν αναγνωρισιμότητα. Θα βρουν εξαιρετικά βιογραφικά. Και να κάνουν την επιλογή τους όχι μόνο με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, αλλά με κριτήριο το ποιος ή ποια πιστεύουν οι ίδιοι ότι μπορεί καλύτερα να τους εκπροσωπήσει την επόμενη μέρα.

Σία Κοσιώνη: Και ποιο ποσοστό, κ. Πρόεδρε, θα θεωρήσετε επιτυχία για τη Νέα Δημοκρατία; Δηλαδή από ποιο ποσοστό και πάνω;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πει πολλές φορές -και το λέω σε κάθε κάλπη- ότι θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά ας γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα με πιέσετε στο θέμα αυτό και νομίζω ότι καλά θα κάνετε.

Σία Κοσιώνη: Πιέζουμε όλους τους αρχηγούς. Πρέπει να βάλουν όλοι έναν πήχη, για να μπορούμε να κάνουμε και τη δουλειά μας την εκλογική βραδιά, να σας αξιολογήσουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές ή περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, άρα η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολη. Από την άλλη, επειδή έχουμε ευρωεκλογές απομονωμένες από άλλη εθνική κάλπη, είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Άρα, εγώ θεωρώ ότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Σία Κοσιώνη: Μάλιστα. Το οποίο πιστεύετε ότι πρέπει να ισχύσει και για τους πολιτικούς σας αντιπάλους; Με αυτά θα πρέπει να μετρηθούν; Βάσει αυτών θα τους αξιολογήσετε κι εσείς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λογικό δεν είναι; Από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε ότι οι ευρωεκλογές από τη φύση τους έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από την εθνική κάλπη. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε, κάτι που έχει αποδειχθεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά, από εκεί και πέρα, ο καθένας βάζει, θα έλεγα, τον πήχη και τον στόχο εκεί που θέλει...

Σία Κοσιώνη: Βεβαίως ήταν άλλα κόμματα αυτά τότε, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλους αρχηγούς, ή άλλα κόμματα είναι τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …αλλά τελικά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω και όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές, διότι η αριθμητική την επόμενη μέρα έχει σημασία.

Γιατί έχει σημασία; Διότι πρέπει να διαμορφωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο μία πλατιά συμμαχία, θα έλεγα, του μέτρου και της λογικής, για να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη, για τις οποίες εμείς αγωνιζόμαστε: ανταγωνιστικότητα, άμυνα, αγροτικά ζητήματα. Τρία θέματα στα οποία η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θα έχουμε ή δεν θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν τελειώσει το συγκεκριμένο; Θα μπορέσουμε να έχουμε κάποιο ενιαίο ταμείο για χρηματοδότηση της άμυνας από το οποίο προφανώς η Ελλάδα θα είναι πολύ μεγάλη ωφελημένη; Αγωνίζομαι προσωπικά γι’ αυτό. Θα έχουμε παραπάνω ευελιξία στην Κοινή Αγροτική Πολιτική; Ήδη πετύχαμε τα πρώτα αποτελέσματα, με μία ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν τους πολίτες, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Το τι γίνεται στην Ευρώπη μας αφορά.

Σία Κοσιώνη: Μοιραία, λοιπόν, θα σας ρωτήσω: αν δεν πετύχετε το στόχο σας, περάσετε κάτω από τον πήχη σας, αυτό τι θα σημαίνει; Ότι όλα αυτά δεν θα τα κάνετε; Όλα αυτά που έχετε υποσχεθεί στους πολίτες δεν θα τα υπηρετήσετε; Θα έχουμε μία κυβέρνηση ευάλωτη; Ευάλωτη απέναντι σε αιτήματα για πρόωρες εκλογές ακόμη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές τα ακούω ήδη, δεν περιμένω τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Είναι βέβαια λίγο παράδοξο να ζητάει κάποιος πρόωρες εκλογές όταν έχει βάλει τον πήχη στο 17% ή στο 20%, άρα αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα και με μεγάλη διαφορά από το πρώτο. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εμένα δεν με αφορά.

Όπως σας είπα, αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σεβόμαστε και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Απλά, αν το αποτέλεσμά μας δεν είναι τόσο καλό, η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη. Δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, ούτε θα προκηρυχθούν εκλογές.

Αλλά αν θέλουμε πραγματικά αυτό το μήνυμα το οποίο έστειλαν οι πολίτες, αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης, να δράσει -θα έλεγα, οι ευρωεκλογές να το ενισχύσουν ακόμα περισσότερο-, ναι, χρειαζόμαστε κι ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Αναγνωρίζοντας πάντα ότι ο πήχης στις ευρωεκλογές είναι διαφορετικός από τον πήχη των εθνικών εκλογών.

Σία Κοσιώνη: Μάλιστα. Επειδή όμως όλες οι κυβερνήσεις στο τέλος της ημέρας, κ. Πρόεδρε, κρίνονται από την καθημερινότητα, θέλω να πάμε σε κάποια θέματα που βρίσκονται κιόλας τώρα στην επικαιρότητα και κάποια που σταθερά είναι -η αλήθεια είναι- στις ατζέντες των δελτίων ειδήσεων καθημερινά.

Θέλω να αρχίσουμε από τα θέματα της ασφάλειας. Παρακολουθώ με ανακούφιση, η αλήθεια είναι, τις τελευταίες ημέρες να γίνεται κάτι στην πληγή της οπαδικής βίας. Έχουμε θρηνήσει νεκρούς. Δεν χρειάζεται να τα θυμίσω.

Αυτό, ξέρετε, που όλοι αναρωτιούνται από την μέρα που είδαμε αυτή την γιγαντιαία επιχείρηση και πληροφορηθήκαμε αυτές τις δεκάδες συλλήψεις, είναι πόσο βαθιά θα πάει; Θα φτάσει μέχρι τέλους; Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, δυστυχώς, «ακουμπάτε» οι κυβερνήσεις τον «αφρό», τη «μαρίδα». Θα πάει και πιο βαθιά το θέμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δυσκολεύομαι, όπως καταλαβαίνετε, να σχολιάσω μία ανοιχτή έρευνα και μία δικαστική υπόθεση η οποία τώρα δρομολογείται. Όμως, θέλω να σας πω ότι για τα ζητήματα της οπαδικής βίας έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε.

Και μερικές φορές, ναι, υπάρχουν και σταγόνες οι οποίες ξεχειλίζουν το ποτήρι και υποχρεώνουν όλες και όλους να ανασκουμπωθούν και να αναλογιστούν αν πραγματικά μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα.

Αυτό το οποίο μπορώ να πω, γιατί κι εγώ δεν έχω πρόσθετη πληροφόρηση όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ότι διεξήχθη μια πάρα πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με απόλυτη εχεμύθεια. Πράγμα πολύ ασυνήθιστο, θα έλεγα, για τα δεδομένα της πατρίδας μας. Και αυτό είναι μια πολύ θετική ένδειξη.

Από εκεί και πέρα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στην ανακριτική διαδικασία αλλά και στη Δικαιοσύνη ότι θα κάνει αυτό που πρέπει και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Δεν είναι δική μου δουλειά, ούτε δική σας, ούτε κανενός.

Σία Κοσιώνη: Όχι, αλλά τίθεται θέμα πολιτικής βούλησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω αποδείξαμε ότι διαθέτουμε αυτήν την πολιτική βούληση, και με το παραπάνω. Όχι μόνο στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια, αλλά παίρνοντας και δύσκολες αποφάσεις: το κλείσιμο των γηπέδων -θυμάστε τι κριτική ακούσαμε-, τις αυτοματοποιημένες ποινές, το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Και η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση σήμερα στα γήπεδα δεν έχει σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε πέρσι και πρόπερσι. Θα μου πείτε, ανά πάσα στιγμή καραδοκεί το «αυγό του φιδιού». Όμως έχουμε αποδείξει ότι έχουμε αποφασιστικότητα να τιμωρήσουμε τους ενόχους και, ναι, πρέπει να συνεργαστούμε με όλες και με όλους για να τελειώνουμε πια.

Πιστεύω ότι ίσως για πρώτη φορά έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με το «καρκίνωμα» της οπαδικής βίας και με τα διάφορα παρακλάδια του. Διότι δεν είναι μόνο η οπαδική βία. Εδώ φαίνεται ότι τα πράγματα ήταν αρκετά πιο σύνθετα και περίπλοκα.

Και βλέπετε ότι όταν το κράτος θέλει να επιβάλλει την νομιμότητα, μπορεί και το κάνει. Θυμάστε, πέρσι είχαμε κάνει την ίδια συζήτηση για τους ελέγχους στη Μύκονο. Όλοι λέγανε «μα είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το αυθαίρετο παρακράτος;». Και είπαμε: όχι, αν τα βάλετε με το κράτος και το κράτος έχει αποφασιστικότητα, τότε θα τηρηθεί ο νόμος. Το…

Σία Κοσιώνη: Εγώ αναφέρομαι στην πολιτική βούληση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα γίνεται αυτό. Και να μην αναφερθούμε μόνο σε αυτό. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οδική συμπεριφορά. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Ας το αναγνωρίσουμε: δεν σεβόμαστε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Καθίστε σε ένα οποιοδήποτε φανάρι και θα δείτε πόσοι περνάνε με κόκκινο. Αρχίζει και αλλάζει αυτό. Ακούω πολύ γκρίνια γιατί ρίχνουμε πρόστιμα για τα κράνη. Μα, δεν πρέπει να…

Σία Κοσιώνη: Άρα, υπάρχει μία αλλαγή δόγματος…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το δόγμα είναι μια βαριά λέξη. Υπάρχει νομίζω μία, θα έλεγα, βαθιά πίστη, δική μου και της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες.

Αυτό έχει εκφάνσεις μέχρι και στο bullying, μέχρι και στον τρόπο με τον οποίον τα ίδια τα παιδιά έχουν τώρα ένα εργαλείο να καταγγείλουν τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν όλες και όλοι, και οι μαθητές μας, ότι και στο σχολείο υπάρχουν κανόνες.

Για πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, θα έλεγα ότι ήμασταν δέσμιοι μιας λογικής ότι έχουμε δικαιώματα και δεν έχουμε υποχρεώσεις. Ότι όλα τα καλά τα επωμίζεται το πρόσωπο, για όλα τα στραβά φταίει το κράτος. Δεν είναι έτσι. Καμία οργανωμένη κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτούς τους κανόνες.

Σία Κοσιώνη: Μακάρι να δούμε αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα. Βλέπετε ότι και το bullying και η βία των ανηλίκων είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι ήρθατε στην εξουσία με μία ατζέντα ασφάλειας και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα περιμένουμε να δούμε κάποια αποτελέσματα σε κάποιους τομείς.

Περιμένουμε, λοιπόν, να αξιολογήσουμε όλα αυτά που μας λέτε, άλλα πριν φύγουμε από αυτό το θέμα, θα ήθελα λίγο συγκεκριμένα να σας θέσω το ζήτημα της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής. Γιατί φυσικά θα γνωρίζετε και το πρόβλημα που έχουμε στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Και θέλω να σας ρωτήσω, ως Πρωθυπουργός, που στο τέλος της ημέρας έχετε την τελική ευθύνη για τα πάντα, πώς αντιμετωπίσατε αυτό το γεγονός; Είναι μία νέα κοπέλα, τα έκανε όλα σωστά: πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα, ζήτησε βοήθεια και δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των αστυνομικών. Πώς το αντιμετωπίσατε εσείς ως Πρωθυπουργός αυτό το θέμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με μεγάλη στενοχώρια και με μεγάλο θυμό. Σας είμαι τελείως ειλικρινής. Γιατί ήταν μία γροθιά στο στομάχι. Το έχω ξαναπεί: όλα έγιναν λάθος.

Ήταν μια τραγωδία αυτό το οποίο έγινε. Όμως, από την άλλη, ήταν και ένα περιστατικό μεγάλης αφύπνισης για όλους: για το κράτος, για το πώς θα δει ξανά τις διαδικασίες και τα πράγματα να τα κάνει καλύτερα, αλλά και για τις γυναίκες, να μπορούν πια να αισθάνονται άνετα να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά.

Και επειδή κοίταξα τα στοιχεία του Απριλίου, μόνο τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουμε 1.245 συλλήψεις για καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας και έχουμε 252 panic button τα οποία εγκαταστάθηκαν σε τηλέφωνα γυναικών, που βρίσκονται σε εν δυνάμει κακοποιητικά περιβάλλοντα. Κάτι αλλάζει λοιπόν.

Και, στη μνήμη της Κυριακής, έχουμε μία υποχρέωση να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Να φτιάξουμε περισσότερα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας. Το κάνουμε. Να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο την κοινωνία. Να αισθάνονται οι γυναίκες -που το αισθάνονται, γιατί αν δεν το αισθάνονταν δεν θα είχαμε τις καταγγελίες αυτές- ότι αν απευθυνθούν στο κράτος -δεν θα πω στην Αστυνομία- θα υπάρχει μια δομή εκεί να τις προστατεύει και να μην αδιαφορεί για αυτό το οποίο μπορεί να συμβαίνει.

Άρα, για εμένα κάθε τραγωδία πρέπει να είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο.

Σία Κοσιώνη: Πάμε, κ. Πρόεδρε, λίγο στην οικονομία, για να μην το αφήσουμε αυτό το θέμα έξω. Η ακρίβεια παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα για τους Έλληνες πολίτες. Σας ακούω συχνά να μιλάτε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όμως τα νοικοκυριά βιώνουν κάτι πολύ διαφορετικό, βιώνουν μια αφόρητη πίεση. Τα χρήματα τελειώνουν λίγο μετά τα μέσα του μήνα, όπως λένε οι έρευνες, και η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες, είναι δεύτερη από τον πάτο στην ανάδειξη των εισοδημάτων της. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταπολεμηθεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, φαντάζομαι ότι κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει. Δεν λέω ότι η ακρίβεια είναι μόνο εισαγόμενη και ότι δεν έχει χαρακτηριστικά τα οποία αφορούν και τη δομή της οικονομίας μας, είναι όμως ένα μεγάλο πρόβλημα.

Σία Κοσιώνη: Εγώ θυμάμαι, συγγνώμη που σας διακόπτω στην αρχή της απάντησής σας, αλλά θυμάμαι ένα αυστηρό μήνυμα, έτσι το είχαμε πει και στο δελτίο τότε, που είχατε στείλει στους επικεφαλής των πολυεθνικών. Είχατε πει «εδώ δεν είμαστε μπανανία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να αναγνωρίσετε, όμως, ότι από τότε που εκπέμψαμε το μήνυμα αυτό είδαμε κάποια αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αφορούν νομοθετικές ενέργειες για μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, καθορισμό περιθωρίων κέρδους, όπως στο βρεφικό γάλα.

Είδαμε κάποια -προσέξτε, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου- βελτίωση. Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, ειδικά ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν νοικοκυριά σήμερα τα οποία δοκιμάζονται και για τα οποία οι μακροοικονομικές επιδόσεις, όσο καλές και αν είναι, δεν τους αφορούν. Μιλάω πολύ ανοιχτά, αλλά…

Σία Κοσιώνη: Έτσι είναι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν δεν βγάζει ο άλλος το μήνα, λίγο τον ενδιαφέρουν τα ελλείμματα και το χρέος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά θα προσπαθήσω να συνδέσω τη μεγάλη εικόνα με τον λογαριασμό και, θα έλεγα, το τεφτέρι του κάθε νοικοκυριού.  Επειδή η οικονομία πάει καλά οι μισθοί αυξάνονται. Διότι τελικά το διαθέσιμο εισόδημα καθορίζεται από το πόσα λεφτά μπαίνουν στο σπίτι και πόσα βγαίνουν από το σπίτι.

Οι μισθοί αυξάνονται και αυτό δεν αμφισβητείται. Και ο μέσος μισθός και ο κατώτατος μισθός. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, άρα έχουμε περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα. Έκτακτες βοήθειες υπάρχουν, στον βαθμό που η οικονομία μπορεί να τις αντέξει, με έμφαση…

Σία Κοσιώνη: Τελειώνουν όμως τώρα, έτσι δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλήθεια είναι αυτό, τελειώνουν. Με έμφαση στους πιο ευάλωτους, γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στα δομικά μέτρα. Και υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια…

Σία Κοσιώνη: Κηρύσσετε το τέλος των επιδομάτων απόψε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μιλήσω γι’ αυτό στη συνέχεια, θέλω να το εξηγήσω λίγο πιο αναλυτικά. Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ επιδόματα δίνουμε κάθε χρόνο. Το τέλος των επιδομάτων δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Σία Κοσιώνη: Όχι, εννοώ των έκτακτων επιδομάτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έρχεται από τη μία στιγμή στην άλλη γιατί έχουμε ένα κοινωνικό κράτος το οποίο είναι παρόν σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις. Πάρτε για παράδειγμα τα επιδόματα που αφορούν την οικογένεια, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την οικογένεια.

Σία Κοσιώνη: Ναι, δεν αναφέρομαι σε αυτά, αναφέρομαι στα δώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: 2.400 ευρώ τώρα για τη γέννηση κάθε παιδιού, και αναδρομικά. Αρα, έχουμε στοχευμένες πολιτικές σε πεδία που μας ενδιαφέρουν πραγματικά να αναδείξουμε.

Σία Κοσιώνη: Αλλά να επιστρέψουμε λίγο στα εισοδήματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, έρχομαι στα εισοδήματα γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό. Όσο, λοιπόν, καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί. Και τελικά αυτή είναι η μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας.

Ο πληθωρισμός αρχίζει να δείχνει ενδείξεις ότι υποχωρεί, όμως οι τιμές είναι 30% στο σούπερ μάρκετ, κατά μέσο όρο, πιο υψηλές από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια…

Σία Κοσιώνη: Υπάρχουν άλλα περιθώρια πίεσης, κ. Πρόεδρε; Εγώ ακούω για πρόστιμα. Δεν ξέρω, πληρώνονται αυτά τα πρόστιμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως πληρώνονται.

Σία Κοσιώνη: Το παρακολουθείτε; Βλέπω μία αγορά που δεν ξέρω αν είναι «μπανανία», όπως είχατε απευθύνει τότε το μήνυμα, αλλά βλέπω, διαπιστώνουμε, ότι τελικά ήταν ή παραμένει εν πολλοίς μια καρτελοποιημένη αγορά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι κατ’ ανάγκη. Και τελικά ο ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργήσει. Ο ανταγωνισμός είναι μία απάντηση, όπως είναι και ο ευαισθητοποιημένος καταναλωτής, όπως είναι και εργαλεία όπως ο «e-Καταναλωτής», τον οποίον θα ξαναπαρουσιάσουμε σε βελτιωμένη εκδοχή, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να μπαίνει και να βλέπει για 3.000 κωδικούς ποιο σούπερ μάρκετ έχει το πιο φθηνό «καλάθι».

Αυτές είναι σημαντικές παρεμβάσεις, γιατί τελικά όσο μεγαλύτερη διαφάνεια υπάρχει στις τιμές, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Ο ανταγωνισμός λειτούργησε, κα Κοσιώνη, και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, διότι μιλάμε πολύ για το σούπερ μάρκετ αλλά το σούπερ μάρκετ στατιστικά είναι το 22% των δαπανών ενός νοικοκυριού. Δεν μιλήσαμε καθόλου για την ενέργεια, όπου οι τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες…

Σία Κοσιώνη: Δεν μιλήσαμε και για τα ενοίκια όμως, και για μια σειρά από άλλα πράγματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μιλήσουμε και για τα ενοίκια. Αλλά είναι χαμηλότερες οι τιμές. Γιατί; Γιατί λειτούργησε και ο ανταγωνισμός και γιατί στηρίξαμε στη διάρκεια της κρίσης τα νοικοκυριά.

Και γιατί, ναι, είχαμε και ευρωπαϊκή στήριξη. Για γυρίστε πίσω στην εποχή του Covid, όλα τα χρήματα τα οποία δώσαμε για να κρατήσουμε όρθια την οικονομία. Αν δεν είχαμε και ευρωπαϊκή στήριξη για όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε.

Να πώς συνδέεται, λοιπόν, το τι γίνεται στην Ευρώπη με το τι γίνεται στην Ελλάδα και τελικά με τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού. Γι’ αυτό και οι ευρωεκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία.

Σία Κοσιώνη: Έχετε άλλη πίεση να βάλετε στην αγορά; Σας το ξαναρωτάω, γιατί είναι πραγματικά κάτι που ακούμε πάρα πολύ, κάτι που καταγράφεται πάρα πολύ έντονα και, άλλωστε, οι Έλληνες με το πορτοφόλι μας ψηφίζουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πίεση είναι συνεχής. Δεν θα σταματήσουμε τους ελέγχους και αν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα για τα οποία είμαστε πεπεισμένοι ότι θα φέρουν αποτέλεσμα, μη διστάσετε ότι θα τα εφαρμόσουμε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Κι αν αυτό σημαίνει και πρόστιμα σε πολυεθνικές -και έχουν μπει πρόστιμα. Και, ξέρετε, το πρόστιμο για μια μεγάλη εταιρεία δεν είναι το οικονομικό, το 1 εκατομμύριο το οποίο μπορεί να πρέπει να πληρώσει. Πολύ περισσότερο έχει να κάνει με τη φήμη της εταιρείας και τη ζημιά που μπορεί να γίνεται σε ένα άλλο επίπεδο. Καμία μεγάλη εταιρεία δεν θέλει να φάει πρόστιμο. Πολλές έχουν φάει, όμως, και έχουν αναγκαστεί να προσαρμόσουν τις συμπεριφορές τους. Γιατί πολύ απλά παρανομούσαν.

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, Τέμπη. Είναι ένα θέμα που πονάει πάρα πολύ. Πονάει όλη την ελληνική κοινωνία. Υπάρχει θυμός, υπάρχει οργή, εκτός από πόνο. Έχουμε μια διαδικασία στη Δικαιοσύνη, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση, έτσι, λίγο πιο προσωπική. Έχετε ακούσει πάρα πολλά αυτό το διάστημα. Ακούγονται πολύ βαριές κατηγορίες για συγκάλυψη. Θέλω να σας ρωτήσω αν, ως Κυριάκος Μητσοτάκης, Έλληνας Πρωθυπουργός, είστε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς που έχουν γίνει από την ημέρα της τραγωδίας και έπειτα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Αναφέρομαι, κυρίως, όχι στους χειρισμούς στο πεδίο. Αναφέρομαι κυρίως στην επικοινωνία και στην ανοχή την οποία δείξαμε στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες δυστυχώς ρίζωσαν και έπεισαν ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας. Ότι έγινε «μπάζωμα» ή «ξεμπάζωμα», γιατί βλέπετε ότι αλλάζουν οι ορολογίες κάθε τρεις και λίγο…

Σία Κοσιώνη: Εκεί υπάρχει κάτι; Για να τα ξεκαθαρίζουμε όλα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσο γνωρίζω εγώ, και νομίζω ότι γνωρίζω αρκετά, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αλλά αυτό θα το κρίνει τελικά η Δικαιοσύνη. Κανείς δεν θα πιστέψει ή λίγοι θα πιστέψουν αυτό το οποίο θα πω εγώ. Θα πιστέψουν, όμως, τη Δικαιοσύνη και τους πραγματογνώμονες οι οποίοι μπήκαν, και δεύτεροι, για να επιβεβαιώσουν αυτά τα οποία είπε ο πρώτος πραγματογνώμονας για το περιστατικό αυτό.

Και για την εξεταστική επιτροπή, γιατί φαντάζομαι ότι μπορεί να με ρωτήσετε, το πόρισμα της εξεταστικής, της πλειοψηφίας, είναι ένα συγκροτημένο κείμενο. Αλλά σίγουρα μπορεί…

Σία Κοσιώνη: Η εικόνα της εξεταστικής επιτροπής και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε μία εθνική τραγωδία…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου να έρθω εκεί. Εκεί θα έρθω. Αλλά σίγουρα η εικόνα η οποία δημιουργήθηκε άφησε στους πολίτες μια άσχημη γεύση. Αυτό δεν μπορούμε να μην το αναγνωρίσουμε.

Θέλω να σας πω, όμως, ότι από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο η εξεταστική επιτροπή να μετατραπεί σε ένα πεδίο πολιτικών αντεκδικήσεων, κομματικών αντεκδικήσεων. Και, δυστυχώς, έτσι έγινε. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι θα την κάνουμε…

Σία Κοσιώνη: Εδώ φταίει και το δικό σας κόμμα προφανώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορεί η ευθύνη να βαραίνει όλους. Αλλά αυτό το οποίο είχα πει και στο οποίο επιμένω είναι ότι τελικά η Δικαιοσύνη θα απαντήσει στο τι πραγματικά έγινε. Και δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο και δεν θα πω τίποτα άλλο για το θέμα αυτό γιατί έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Και καλό είναι όλοι να έχουν εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη.

Γι’ αυτά για τα οποία μπορώ να μιλήσω είναι για το πώς κάνουμε, όχι πώς θα κάνουμε, πώς κάνουμε τα τρένα μας πιο ασφαλή. Προχθές βρέθηκα στην Θεσσαλία, 450 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα σιδηροδρομικά έργα για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η περιβόητη τηλεδιοίκηση, για την οποία έγινε τόση φασαρία, είχε παραδοθεί. Στο μεγαλύτερο κομμάτι λειτουργεί, εκτός του κομματιού που καταστράφηκε από τον «Daniel», όπου δυστυχώς πρέπει να ξανακατασκευαστεί.

Άρα, το μέλημά μας, της κυβέρνησης, γιατί για τα άλλα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μιλήσουμε και καλό είναι να μην μιλάει και κανείς πια από ένα σημείο και πέρα…

Σία Κοσιώνη: Πρέπει όμως να αποδοθεί δικαιοσύνη για να ησυχάσουν και οι ψυχές αυτών των παιδιών που χάθηκαν και για να νιώσουν, να αισθανθούν τη δικαίωση οι χαροκαμένοι γονείς, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Κοσιώνη, πρώτος εγώ το θέλω. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας ο οποίος να διαφωνεί με αυτό. Και θα σας έλεγα ότι εγώ μπορεί να το θέλω και για έναν λόγο συμπληρωματικό, ο οποίος προφανώς δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ο βασικός λόγος: αυτός είναι για να τελειώνουμε επιτέλους μια και καλή με όλες αυτές τις απίστευτες θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες ήταν και βαθύτατα, θα σας έλεγα, προσβλητικές και σε προσωπικό επίπεδο.

Και οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να διαρρηγνύουν τις όποιες σχέσεις εμπιστοσύνης έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε μεταξύ μας. Ίσως αυτός είναι και ο σκοπός αυτών που τις διακινούν.

Σία Κοσιώνη: Γιατί δεν κάνετε την προανακριτική επιτροπή που σας προτρέπουν και οι πολιτικοί σας αντίπαλοι να κάνετε;  Πολλοί λένε ότι αργά ή γρήγορα η Δικαιοσύνη θα πέσει πάνω σε ονόματα πολιτικών προσώπων και αυτό θα συμβεί. Γιατί δεν το κάνετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προς το παρόν αυτοί οι οποίοι ζητούν κάτι τέτοιο δεν έχουν καταθέσει σχετική πρόταση. Ας έρθουν να την καταθέσουν και θα τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή.

Σία Κοσιώνη: Εάν υποδειχθούν πολιτικά πρόσωπα της παράταξής σας από τη Δικαιοσύνη, δεσμεύεστε ότι θα πράξετε τα δέοντα ώστε να φτάσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν μπορώ να το γνωρίζω, γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω ποιο είναι το κατηγορητήριο. Δεν στέλνεται κάποιος άνθρωπος στη Δικαιοσύνη χωρίς κατηγορητήριο.

Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να συντάξει ένα κατηγορητήριο, το οποίο να αντέχει στη βάσανο αυτής της διαδικασίας, η Βουλή έχει υποχρέωση αυτό να το συζητήσει και θα το συζητήσει.

Σία Κοσιώνη: Κύριε Μητσοτάκη, αιχμή της κριτικής που δέχεστε από τους πολιτικούς σας αντιπάλους είναι η υποχώρηση, όπως λένε, του κράτους δικαίου -εκεί μπαίνουν και τα Τέμπη, εκεί μπαίνουν και οι υποκλοπές-, μια αντίληψη που έχει κυριαρχήσει και σε ένα κομμάτι της κοινωνίας. Θέλω να ζητήσω το σχόλιό σας για αυτό, πώς την ακούτε αυτή τη συζήτηση; Πιστεύετε ότι είναι προϊόν ξεκάθαρα μιας προπαγάνδας και τίποτα άλλο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει τέλειο κράτος δικαίου. Εξ ου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τη σύνταξη μιας ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου, η οποία δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά και η οποία υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις οι οποίες πρέπει να συμβούν προκειμένου να βελτιωθεί η βαθμολογία τους ως προς τα ζητήματα του κράτους δικαίου.

Το ίδιο συμβαίνει και με την πατρίδα μας. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Τα αναγνωρίζουμε και παλεύουμε συνέχεια να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά, προς Θεού, δεν είναι η Ελλάδα η Ουγγαρία του νότου, ούτε έχει καταλυθεί το κράτος δικαίου, ούτε…

Σία Κοσιώνη: Γι’ αυτό σας κατηγορούν όμως. Ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει για «καθεστώς Μητσοτάκη».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Λυπάμαι που το λέω τόσο απόλυτα στο ζήτημα αυτό, διότι με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο έχουν δοθεί απαντήσεις, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό, σε απόλυτο συντονισμό θα έλεγα…

Σία Κοσιώνη: Ο ίδιος πάντως δεν έχει πάρει απαντήσεις. Τώρα η ΑΔΑΕ ίσως ανοίξει τον δρόμο για να πάρει απαντήσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας τα λύσει αυτά, εμείς θα σεβαστούμε. Έχουμε Ανεξάρτητη Αρχή, σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις της.

Αλλά εγώ στέκομαι στο πολιτικό σκέλος. Αυτή τη στιγμή αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται -και την είδαμε αυτή την εργαλειοποίηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντήσαμε σημείο-σημείο σε όλες τις κατηγορίες- να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μία χώρα περίπου ημι-αυταρχική, είναι πραγματικά προσβλητική. Κι έφτασε στο σημείο να οδηγήσει και κάποιους στο να ισχυριστούν ότι «πρέπει να κοπούν και ευρωπαϊκά κονδύλια».

Εγώ θα ξαναπώ: ένας είναι ο κριτής, με βάση τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς δίνει τα εύσημα, λοιπόν, ότι προοδεύουμε και κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι πηγαίνουμε στην ανάποδη κατεύθυνση;

Και στο κάτω-κάτω της γραφής, ειδικά στα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου, πραγματικά υπάρχει Έλληνας που μας ακούει σήμερα που να μην πιστεύει ότι στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει, όπου θέλει και ότι υπάρχει μία δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης χωρίς κανέναν περιορισμό;

Μάλλον το ανάποδο πρόβλημα συμβαίνει. Και όντως και απ’ αυτή την πλευρά είναι λογικό να είναι αυστηρές οι προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να ζητήσει το δίκιο του αν είναι πολιτικό πρόσωπο και αισθάνεται ότι έχει συκοφαντηθεί.

Σία Κοσιώνη: Είναι βαρύ πάντως να λέτε ότι ένας πολιτικός σας αντίπαλος δυσφημεί τη χώρα του διεθνώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα για τον ΣΥΡΙΖΑ το λέω ανοιχτά. Για τον κ. Ανδρουλάκη το λέω εμμέσως, με την έννοια του ότι το μόνο το οποίο λέει είναι να παρουσιάζει την Ελλάδα με μελανά χρώματα σε ένα ζήτημα το οποίο πράγματι είναι σημαντικό.

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, έχετε επιλέξει αντίπαλο; Φαίνεται τα πυρά σας να στρέφονται κυρίως κατά του κ. Κασσελάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω.

Σία Κοσιώνη: Έχετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

Σία Κοσιώνη: Και είναι ο κ. Κασσελάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, είναι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Σία Κοσιώνη: Πολιτικό αντίπαλο εννοώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, πολιτικό αντίπαλο δεν έχω επιλέξει. Θα τον επιλέξει ο ελληνικός λαός ή τον έχει ήδη επιλέξει στο βαθμό που, όπως σας είπα, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν. Κοιτάξτε…

Σία Κοσιώνη: Έχετε άποψη για τη δεύτερη θέση όμως;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ, γιατί να έχω; Δεν μου πέφτει λόγος.

Σία Κοσιώνη: Δεν σας νοιάζει ποιος θα είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν θα αλλάξει. Από εκεί και πέρα, το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή-αριστερή «πολυκατοικία» είναι θέμα δικό τους.

Αυτό το οποίο με νοιάζει εμένα είναι να προσπαθώ συνέχεια να βελτιώνω την καθημερινότητα των πολιτών μου και να αναμετριέμαι με τα πολλά προβλήματα τα οποία κληρονομήσαμε. Είπατε κάτι στην προηγούμενη ερώτησή σας και δεν θέλω να το αφήσω αναπάντητο, ότι «εξακολουθεί το βιοτικό μας επίπεδο να είναι σχετικά χαμηλό». Μα αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα πέρασε από τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει οποιαδήποτε χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάσαμε 25% του μεγέθους της οικονομίας μας.

Σία Κοσιώνη: Ναι, είχαμε και το δημοσίευμα σήμερα των «Financial Times».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και η ανάλυση αυτή είναι απολύτως σωστή. Πώς θα καλύψουμε, λοιπόν, το χαμένο έδαφος; Το καλύπτουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θαύματα δεν μπορώ να κάνω, ούτε τα υποσχέθηκα.

Σία Κοσιώνη: Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι όμως, στους οποίους θα επιστρέψω παρότι με ξαναπάτε στην οικονομία, υποστηρίζουν ότι αυτοί μπορούν να το κάνουν καλύτερα από εσάς γιατί εσείς δεν έχετε τα απαραίτητα εργαλεία. Ο κ. Κασσελάκης, για παράδειγμα, έχει παρουσιάσει ένα οικονομικό πρόγραμμα που θεωρεί ότι είναι υλοποιήσιμο και θα ανατάξει την ελληνική οικονομία.

Θέλω να σας ρωτήσω την άποψη σας, προϊόντος του χρόνου. Έχει κυλήσει κάποιος χρόνος που ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε χρησιμοποιήσει βαριές εκφράσεις εναντίον του. Τον έχετε αποκαλέσει «φαιδρό», τον έχετε αποκαλέσει «εισαγόμενο». Ποια είναι η άποψη σας για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας απαντήσω το δεύτερο σκέλος πρώτα. Νομίζω ότι καλό είναι στην πολιτική, και είμαι ήπιος πολιτικός, να αποφεύγονται οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Αυτό εκλάβετέ το και ως ένα στοιχείο αυτοκριτικής.

Άμα δείτε τι έχει ειπωθεί από την άλλη πλευρά για εμένα, ας το αφήσω αυτό ασχολίαστο, έτσι δεν είναι; Αν δηλαδή κάνουμε μια συμφωνία, θα έλεγα, να αποφεύγονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί, καλό είναι να τηρείται και από την άλλη πλευρά. Διότι αυτά τα οποία έχω ακούσει είναι απείρως πιο βαριά από αυτά τα οποία έχω πει εγώ. Αυτό αφορά το υφολογικό στοιχείο του πολιτικού λόγου.

Κοιτάξτε, όλα αυτά θα κριθούν τελικά στις εθνικές εκλογές του 2027. Έχει πολύ χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν κάποιο πρόγραμμα το οποίο να είναι στοιχειωδώς τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, σε ένα περιβάλλον όπου το δημοσιονομικό πλαίσιο πια είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο.

Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο, γιατί προτιμώ, όπως σας είπα, να μιλήσω γι’ αυτά που κάνω εγώ και όχι αυτά τα οποία λένε οι άλλοι. Αλλά δεν μπορεί να λέει κάποιος, έτσι αβίαστα, ότι «θα μηδενίσω τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα», το οποίο στοιχίζει 2,3 δισ. τον χρόνο, δηλαδή περί τα 10 δισ. την τετραετία και να θεωρεί ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει έτσι, από την μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να μας πει ποιους φόρους πρέπει να βάλει για να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα η οποία πρέπει να γίνει εκεί.

Μέχρι στιγμής αυτό το οποίο βλέπουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν παραπέμπει σε πολιτική πρόταση. Μάλλον σε κάτι άλλο παραπέμπει, να μην το χαρακτηρίσω. Αλλά σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση… Δυσκολεύομαι να κάνω διάλογο με κάτι το οποίο δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.

Σία Κοσιώνη: Μάλιστα. Η πρώτη αξιολόγηση των πολιτών για τον κ. Κασσελάκη είναι μπροστά μας, στις ευρωεκλογές. Να ρωτήσω το εξής, κ. Πρόεδρε: είδα ότι ενεργοποιήσατε τους Υπουργούς σας, τους δώσατε «φύλλα πορείας», όπως είπαμε και εμείς οι δημοσιογράφοι, να αναλάβουν κάποιες Περιφέρειες. Κάποιοι έχουν και κάποιες πολύ «καυτές» Περιφέρειες. Θέλω να σας ρωτήσω αν μετά θα υπάρξει και βαθμός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Κοσιώνη, δεν κάνουμε τίποτε διαφορετικό από αυτό που κάνουμε σε κάθε εκλογές. Κινητοποιούμαστε όλοι. Δεν είναι μόνο δική μου δουλειά να γυρίζω την Ελλάδα. Ταυτόχρονα πρέπει να κυβερνηθεί και μια χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους Υπουργούς. Δεν παραλύει το κυβερνητικό έργο, ούτε το κοινοβουλευτικό έργο. Έχουμε δουλειά στη Βουλή μέχρι και την εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές. Είμαστε όμως και πολιτικά στελέχη.

Σία Κοσιώνη: Μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, ο ανασχηματισμός υπάρχει στο μυαλό σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον ανασχηματισμό τον έχετε προεξοφλήσει τόσες φορές που…

Σία Κοσιώνη: Την έχουμε αυτή τη συνήθεια οι δημοσιογράφοι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποια στιγμή θα το πετύχετε. Δεν είναι όμως αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο έχω στο μυαλό μου. Στο μυαλό μου έχω την εκλογική αναμέτρηση και όλα τα στελέχη συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια.

Και νομίζω ότι έχουμε ένα πλεονέκτημα, διότι είναι εκλογές συσπείρωσης. Είναι εκλογές που πρέπει να πάμε να μιλήσουμε στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και μπορεί τώρα να έχουν ενδοιασμούς, στεναχώριες και να τους πούμε: δεν είναι η ώρα τώρα να τις εκφράσετε. Τα όποια μικρά παράπονα να τα αφήσουμε στην άκρη γιατί προέχει η μεγάλη εικόνα, που είναι η συνέχεια, η σταθερότητα και τελικά τι ρόλο μπορούμε να παίξουμε στην Ευρώπη. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο των ευρωεκλογών.

Σε αυτή την προσπάθεια το κόμμα, το οποίο είναι ένα μεγάλο κόμμα, οργανωμένο κόμμα, πηγαίνει συντεταγμένα. Βλέπω όλους τους βουλευτές πάλι. Είναι κάτι το οποίο προσπαθώ σε τακτά χρονικά διαστήματα να το κάνω. Ακούω τα παράπονά τους, τις ιδέες τους. Έχουν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Και όλοι μαζί, συντεταγμένα, πάμε να δώσουμε τη μάχη, μετά το Πάσχα προφανώς, γιατί τώρα θα έχουμε δύο εβδομάδες σχετικής πολιτικής ησυχίας, όπως επιβάλλεται εξάλλου.

Σία Κοσιώνη: Τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, νιώθετε ότι τους έχετε δίπλα σας σε αυτή την εκλογική μάχη; Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς έχουν πάρει κάποιες αποστάσεις από κάποιες επιλογές σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει τιμηθεί από τον λαό να γίνει Πρωθυπουργός επειδή ακριβώς είναι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία σε οποιαδήποτε εκλογή. Το ίδιο ισχύει και τώρα.

Σία Κοσιώνη: Δύο τελευταία ερωτήματα που αφορούν σε δύο ξένα δημοσιεύματα. Διάβαζα ένα δημοσίευμα της «Bild» τις προάλλες να ξαναβάζει το όνομά σας στη συζήτηση για κάποια ευρωπαϊκή θέση. Αυτό υπάρχει για εσάς ή είναι κάτι που έχει κλείσει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πόσες φορές πρέπει να το πω, κα Κοσιώνη, ότι για εμένα δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα;

Σία Κοσιώνη: Άρα είστε έτοιμος να διεκδικήσετε και μια τρίτη θητεία μετά τις επόμενες εκλογές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μεγαλύτερη τιμή για εμένα είναι να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο εκλεγμένος Πρωθυπουργός.

Πρέπει να σας πω ότι όταν ξεκίνησα την καριέρα μου δεν μπορούσα κατ’ ανάγκη να φανταστώ ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο. Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Με τίμησαν με ένα μεγάλο ποσοστό, με τίμησαν για μία τετραετία, θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει.

Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική -δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα-, δεν με αφορά καθόλου όμως.

Σία Κοσιώνη: Άρα, σήμερα, εδώ που είμαστε λέτε «θα διεκδικήσω και τρίτη θητεία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 2024 και έχουμε τρία χρόνια ακόμα σκληρής δουλειάς μπροστά μας.

Σία Κοσιώνη: Και ένα τελευταίο ερώτημα, που αφορά ένα άλλο δημοσίευμα των «Financial Times», που μας φέρει να στέλνουμε ή να μας ζητάνε να στείλουμε S-300 ή Patriot στην Ουκρανία. Πόσο ευσταθεί αυτό, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot.

Σία Κοσιώνη: Μας ζητήθηκε όμως;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε.

Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα.

Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία.

Σία Κοσιώνη: Μάλιστα, είναι μία καθαρή απάντηση. Κλείνοντας, ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη συνάντησή σας σε λίγες μέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο, κ. Μητσοτάκη, και πείτε μου αν έχει επιβαρύνει το κλίμα αυτή η ανοιχτή στήριξη που επιδεικνύει ο κ. Erdoğan στη Χαμάς, που μοιάζει να έχει ενοχλήσει και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι το μόνο σημείο με το οποίο διαφωνώ με τον Πρόεδρο Erdoğan, η στήριξη την οποία παρέχει στη Χαμάς.

Από την άλλη, ο σκοπός της επίσκεψης: θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα σταθώ σε τρία.

Δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

Έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στο θέμα αυτό και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεών μας.

Το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται.

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης.

Μα, θα μου πείτε, «δεν έχουμε πολύ δύσκολα θέματα; Δεν έχουμε τελείως διαφορετικές απόψεις;». Η Ελλάδα, ας πούμε, δεν θα προχωρήσει, εφόσον το έχει επιλέξει, να ασκήσει την κυριαρχία της για να ανακηρύξει θαλάσσια πάρκα πέριξ ελληνικών νησιών; Προφανώς και θα το κάνουμε.

Και η Τουρκία θα έχει τις απόψεις της. Θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνομιλούμε, ότι δεν θα αναγνωρίσουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ότι δεν θα προσπαθούμε πάντα να οικοδομούμε πάνω στα θετικά, αντί να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες μας, οι οποίες είναι υπαρκτές. Δεν περιμένω από την Τουρκία ότι θα αλλάξει πολιτική, ούτε η Τουρκία, φαντάζομαι, περιμένει ότι εγώ θα αλλάξω πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη.

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συζήτηση που είχαμε. Προσπάθησα να βάλω όσο περισσότερα θέματα χωρούσαν στη διαθέσιμη ώρα. Να σας ευχηθώ καλή Ανάσταση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι εγώ να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ στους τηλεθεατές μας καλή Ανάσταση και με -τι να πούμε;- λογικές τιμές για το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας και για το αρνί και για το κατσίκι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ