Μια διαφορετική μάχη είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ βρισκόμαστε μόλις ενάμιση μήνα πριν τις κάλπες των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου όλα τα κόμματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής θα αναμετρηθούν μεταξύ τους και θα καταγραφεί η επιρροή τους στο εκλογικό σώμα, έστω και με τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι ευρωεκλογές.
Αυτή η μάχη δεν αφορά στο «πόσο πρώτο» θα είναι το κόμμα της ΝΔ, ούτε στο ποιο εκ των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο και με ποια διαφορά από το τρίτο. Αφορά στον αγώνα που δίνουν τα μικρότερα κόμματα, ο οποίος μερικές φορές είναι υπαρξιακού χαρακτήρα, αφού όποιος δεν περάσει το όριο της εκπροσώπησης, συνήθως μπαίνει σε περιπέτειες ως προς τη χρησιμότητα της περαιτέρω δράσης του. Κάπως έτσι μπήκαν στο εκλογικό περιθώριο τα κόμματα του ΛΑΟΣ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Λαϊκής Ενότητας ή του ΜέΡΑ25 κλπ. έτσι κινδυνεύουν και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου κάποιες πολιτικές δυνάμεις να μην εξασφαλίσουν εκπροσώπηση, οπότε μπαίνουν στην «επικίνδυνη ζώνη» της πολιτικής περιθωριοποίησης.
Τρεις κατηγορίες κομμάτων
Ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, υπάρχουν τρεις κατηγορίες κομμάτων: Τα λεγόμενα «μεγάλα» δηλαδή η τριάδα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που, παρά τη μεγάλη διαφορά του πρώτου από τα άλλα δύο, είναι πολύ δύσκολο να μην καταλάβουν τις πρώτες τρεις θέσεις σε ψήφους, το βράδυ της 9ης Ιουνίου όταν ανοίξουν οι κάλπες.
Ακολουθεί μια δυάδα κομμάτων που πολύ δύσκολα θα κτυπήσουν την τρίτη θέση πανελλαδικά, αλλά βέβαια έχουν εξασφαλίσει την εκπροσώπησή τους στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο: Πρόκειται για το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.
Και τέλος υπάρχουν τα κόμματα που δίνουν αγώνα επιβίωσης: Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και τα μικρότερα στο χώρο της Αριστεράς που τώρα δεν εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή, Νίκη, Σπαρτιάτες και τα μικρότερα στο χώρο της Ακροδεξιάς που δεν βρίσκονται στο Κοινοβούλιο.
►Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση MRB για OPEN: Πάνω από 20 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Κονταροχτυπιούνται ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση
Τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, έχουν τη μεγάλη δυσκολία ότι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους -έμψυχους αλλά και υλικούς- ώστε τα ηγετικά τους στελέχη και οι επικεφαλής τους να βρεθούν σε όλη την Ελλάδα, και να απευθυνθούν πειστικά στους πολίτες σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Γι αυτό επιλέγουν κυρίως να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους με όσες περιοδείες μπορούν σε μια ρεαλιστική βάση να πραγματοποιήσουν, και κατά τα λοιπά με το γνωστό δρόμο των social media.
Αυτό όμως οδηγεί τον κοινοβουλευτικό τους λόγο σε επικίνδυνες αλλοιώσεις, καθώς αντί να τοποθετούνται στα ζητήματα που κάθε φορά συζητούνται στο Κοινοβούλιο, εκτρέπουν το λόγο τους σε μια γενικευμένη αντιπαράθεση με άλλα κόμματα του ίδιου πολιτικού χώρου και σε καθαρά προεκλογικές τοποθετήσεις, προκειμένου τα σχετικά αποσπάσματα να αποτελέσουν «τροφή» για τα social media στα οποία έχουν πρόσβαση, με σαφείς εκλογικούς σκοπούς.
Οι στόχοι αριστερά και δεξιά
Στο πεδίο της πολιτικής τακτικής, τα μικρά κόμματα της Αριστεράς επιδιώκουν να «εκθέσουν» την αλλαγή φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αποδίδουν στον Στέφανο Κασσελάκη και να εμφανιστούν τα ίδια ως «αυθεντικοί» εκπρόσωποι μιας αριστερής ατζέντας για την Ευρώπη, είτε στο μήκος κύματος της κυβέρνησης 2015-2019 (Νέα Αριστερά) είτε στο πεδίο της αμφισβήτησης των δομών της σημερινής ΕΕ και της δυνατότητάς της να εξασφαλίζει στους πολίτες ένα πλαίσιο ευημερίας (Πλεύση Ελευθερίας, Λαϊκή Ενότητα κλπ).
Αντίθετα, τα μικρά κόμματα τής πέραν της ΝΔ Δεξιάς, θέλουν να αγρεύσουν ψήφους τόσο από τους Σπαρτιάτες, σε περίπτωση που αυτό το κόμμα τελικά αποκλειστεί από τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, είτε από δεξιούς πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, ειδικά με μερικές της αποφάσεις όπως ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών. Αντιλαμβάνονται ότι η Ελληνική Λύση είναι ο δημοσκοπικά κερδισμένος αυτής της μάχης και εκείνα απλώς αγωνίζονται για να εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τέλος, οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου κινούνται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αλλά αναμένουν εκλογικά οφέλη κυρίως από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις είναι «καρφωμένα» στα επίπεδα των περυσινών εκλογών, ίσως και λίγο χαμηλότερα, συνεπώς το νεοπαγές κόμμα του πρώην υπουργού εκτιμά ότι μπορεί να απορροφήσει ένα ποσοστό που θα του εξασφαλίσει την εκλογή τουλάχιστον ενός ευρωβουλευτή. Το κόμμα Λοβέρδου, σε αντίθεση με τα μικρότερα κόμματα προβάλλει σαφώς φιλοευρωπαϊκές θέσεις και προτείνουν την ενότητα των Ευρωπαίων για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!