«Εν μέσω αβεβαιότητας και αλλεπάλληλων κρίσεων, η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, με αναβαθμισμένο ρόλο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» και προσθέτει πως την τελευταία πενταετία, η Ελλάδα έχει αναμφίβολα μεγεθύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα.
«Η εξωστρεφής και ενεργητική διπλωματία της Ελλάδας αποτυπώνεται και στην πολιτική μας για τον απόδημο ελληνισμό», επισημαίνει.
Όπως αναφέρει, το υπουργείο Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη μιας συντεταγμένης πολιτικής για τους Έλληνες της διασποράς, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις που θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται διαρκώς.
Στους βασικούς άξονες του Σχεδίου, τονίζει ο κ. Κώτσηρας, περιλαμβάνονται η υποστήριξη των δικτύων και δομών της ομογένειας, η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, με έμφαση στη νέα γενιά, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της ορθοδοξίας, η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών και η αξιοποίηση των ομογενών για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.
«Για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου θα λάβουμε υπόψη τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις και προτάσεις των φορέων και μεμονωμένων πολιτών», αναφέρει.
Στο μεταξύ, προσθέτει, υλοποιούνται ήδη δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των αποδήμων και την προώθηση της ελληνομάθειας, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και μέσω συνεργειών και με άλλα υπουργεία και φορείς, όπως η δημιουργία ειδικής ενότητας για τους Έλληνες του εξωτερικού στον ιστότοπο gov.gr, η ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών και η επέκταση της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com.
«Αναδεικνύουμε τον ρόλο της διπλωματίας της διασποράς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων ανά την υφήλιο. Ως πολύτιμοι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, οι Έλληνες της διασποράς κατέχουν καίρια θέση στην υπό διαμόρφωση εθνική στρατηγική για τη δημόσια διπλωματία, που αποσκοπεί στην προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στον κόσμο με τρόπο συντεταγμένο».
«Μέσα από συντονισμένες δράσεις των διπλωματικών μας αρχών και των γραφείων δημόσιας διπλωματίας και αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύουμε τόσο τα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας - τη φυσική ομορφιά, την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό - όσο και λιγότερο προβεβλημένες επιτυχίες της Ελλάδας σε όλους τους τομείς», σημειώνει.
Ενδεικτικά αναφέρει πως για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας «υλοποιήθηκαν πάνω από 100 δράσεις ανά τον κόσμο, ενώ αναβαθμίστηκαν οι ξενόγλωσσες ενημερωτικές ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες προβάλλουν συστηματικά θετικές ειδήσεις για τη σύγχρονη Ελλάδα, που πρωτοστατεί πλέον στην επίλυση διεθνών προβλημάτων».
Προσθέτει δε πως αξιοσημείωτο παράδειγμα, που καταδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι η διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» στην Αθήνα.
«Ασκώντας εξωστρεφή, δυναμική και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και προοδεύει διαρκώς. Το μεγάλο στοίχημα είναι να κάνουμε τη θετική πορεία της χώρας μας μη αναστρέψιμη», τονίζει ο κ. Κώτσηρας.
«Επενδύοντας στον πατριωτισμό της ευθύνης, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους Έλληνες της διασποράς και ενισχύοντας τη δημόσια διπλωματία, μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο», καταλήγει.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!