Σε γνώριμα προεκλογικά λημέρια επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει για τα καλά τον προεκλογικό αγώνα ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες στη χώρα μας θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου.
Όπως είχε κάνει τόσο στις εκλογές του 2019, όσο και στις διπλές του 2023, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στρέφει την προσοχή του σε κοινά που έχουν μικρή μόνο, ή και καμία σχέση με την πολιτική.
Ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτά τα κοινά είναι πιο «εύπλαστα» καθώς η κρίση τους και η τελική τους απόφαση στην κάλπη δεν επηρεάζεται από ιδεολογικές προτιμήσεις, πολιτικές ή κομματικές ταυτίσεις και άλλα, παρόμοια στερεότυπα.
Ο ΠΑΟΚ
Έτσι, λίγοι ήταν αυτοί που εξεπλάγησαν όταν προχθές, στην περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης είπε σε πολίτες ενώπιον των δημοσιογραφικών καμερών, ότι «είναι πολύ πιθανό ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα», ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο ένα δίαυλο επαφής με οπαδούς της ομάδας που προπορεύεται στο πρωτάθλημα, έχει πολυπληθές κοινό που την ακολουθεί, και η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σημαντικές απώλειες σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής εντάσσεται και η εκτενής αναφορά του πρωθυπουργού πριν από περίπου μια εβδομάδα, στην έναρξη του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε σχεδόν δέκα λεπτά της ομιλίας του στην ενδοοικογενειακή βία, με επίκεντρο τη δολοφονία μιας νέας κοπέλας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.
Η στόχευσή του ήταν σαφής και ξεκάθαρη: Να απευθυνθεί όχι μόνο σε όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα, αλλά και στα περιβάλλοντά τους. Γι αυτό τόνισε στην ομιλία του ότι τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί, σε αντίθεση με τη φράση του αστυνομικού της Άμεσης Δράσης προς την άτυχη Κυριακή λίγα δευτερόλεπτα πριν δολοφονηθεί.
Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε σειρά μέτρων αντιμετώπισης των γυναικοκτονιών, όπως τον ορισμό ενός ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, σε κάθε αστυνομική διεύθυνση, ο γραπτός, εβδομαδιαίος απολογισμός που θα στέλνεται στο Επιτελικό Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας, την εξασφάλιση ασφαλούς μεταφοράς σε χώρο που δεν κινδυνεύει για κάθε θύμα κλπ.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές- Γιατί η ΝΔ πολώνει το κλίμα περισσότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο με το ΠΑΣΟΚ
Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός
Χθες ήταν η σειρά του ενδοσχολικού εκφοβισμού (bullying) για να επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός με άλλη μια μεγάλη δεξαμενή πολιτών, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ούτε κομματικές προτιμήσεις ούτε ιδεολογικές αφετηρίες.
Όπως συνέβη και στην περίπτωση της ενδοοικογενειακής βίας, έτσι και στο πρόβλημα του bullying ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε μόνο στην φραστική καταδίκη, αλλά για να πείσει περισσότερο -και περισσότερους- προχώρησε και σε σειρά μέτρων, όπως είναι η επάνοδος της ποινής της πενθήμερης αποβολής ή και αλλαγής τμήματος για δράστες σοβαρών περιστατικών ενδοσχολικού εκφοβισμού, επιπτώσεις σε μαθητές που χρησιμοποιούν κινητά για παρόμοιους σκοπούς κλπ.
Πρόκειται για μέθοδο δοκιμασμένη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε προηγούμενες εκλογικές μάχες, όπως οι διπλές εκλογές του 2023, καθώς και οι επίσης διπλές (ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές) του 2019. Σε αυτές τις μάχες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε κερδίσει μεγάλο αριθμό ψήφων από δεξαμενές πολιτών με μικρή έως καθόλου σχέση με την πολιτική και τα κόμματα, μιλώντας τους στη γλώσσα που εκείνοι καταλαβαίνουν κι όχι στην εκ των πραγμάτων τοξική γλώσσα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Με δεδομένη την ως τώρα χαμηλή συσπείρωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι για ακόμα μια φορά θα βρει υποστηρικτές από «το πουθενά» σε απολιτίκ κοινά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!