Η χθεσινή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη αλλά και ολόκληρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ήταν απλώς μια πολιτική διαμάχη μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος στο πολιτικό μας σύστημα. Περισσότερο ήταν η προαναγγελία μιας περιόδου «σκληρού ροκ» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται ότι τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν επιλέξει την Κουμουνδούρου για να πολώσουν το κλίμα κι όχι τη Χαριλάου Τρικούπη.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Επιχείρηση γοητείας από ΝΔ σε τρεις ομάδες ψηφοφόρων - Το διπλό αφήγημα του Μητσοτάκη μετά το Συνέδριο
Tα βέλη σε Κασσελάκη και ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι ζητάει εκλογές ενώ έχει θέσει ως εκλογικό του στόχο το 17%, συνεπώς τις κάλπες για νέα Βουλή τις θέλει για να λύσει τα εσωκομματικά του ζητήματα. Πρόσθεσε μάλιστα, σχολιάζοντας χθεσινό άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καθημερινή, ότι «κάθε παράγραφος είχε είτε μόνο ένα ψέμα, είχε είτε και ψέμα και συκοφαντία».
Στη συνέχεια προχώρησε σε συγκρίσεις μεταξύ των περιόδων ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) και Νέας Δημοκρατίας (2019- σήμερα) στους τομείς της οικονομίας, της ανεργίας, ενώ κλιμάκωσε την επίθεσή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για τα Τέμπη, θυμήθηκε το Grexit, τα «λεφτόδεντρα» κλπ… Η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω στη σύγκρουσή ης με τον ΣΥΡΙΖΑ ως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα μείνει «εκτός κάδρου» αυτό αποκλείεται.
Άλλωστε στην κυβέρνηση αναμένουν τις αποκαλύψεις Ανδρουλάκη για τους λόγους που παρακολουθείτο, συνεπώς κι εκεί υπάρχει ένα «καυτό μέτωπο» που μπορεί να οδηγήσει σε πολωτικές καταστάσεις.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές : Σημαία κανει το ΠΑΣΟΚ τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου
Οι επιθέσεις και το αφήγημα
Πάντως στη Νέα Δημοκρατία προτιμούν η πόλωση- που επιφέρει ενίσχυση και των δυο πόλων της την ώρα της κάλπης- να γίνει κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτον διότι εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρότερες πιθανότητες από το ΠΑΣΟΚ να «αλιεύσει» κεντρώους ή κεντρογενείς ψήφους στις ευρωεκλογές, πολύ δε περισσότερο να τους εντάξει στην πολιτική του βάση μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Δεύτερον διότι έτσι θεωρείται πιο πιθανή η όξυνση της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, κάτι που εκ των πραγμάτων ευνοεί το κυβερνών κόμμα.
Και τρίτον διότι αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο πλάνο ως προς την πόλωση, δυσκολεύει τη Χαριλάου Τρικούπη να συσπειρώσει την πολιτική της βάση, άρα επιτρέπει στη Νέα Δημοκρατία να «αλώσει» ένα ακόμα κομμάτι της. Υπάρχει κι ένας τέταρτος λόγος: Η συνεχής υπενθύμιση εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος των «έργων και ημερών» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και η σύνδεσή του με σημερινές θέσεις του κ. Κασσελάκη (όπως η ύπαρξη αυξημένων διεθνών παρατηρητών στην εκλογική διαδικασία) δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στον Στέφανο Κασσελάκη να φέρει κοντά του «νέο αίμα» από επιστήμονες, συνδικαλιστές και επαγγελματίες, ώστε να μεταβολίσει την παραδοσιακή πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει το κόμμα περισσότερο «κεντροαριστερό» παρά αριστερό.
Με αυτό το σκεπτικό αναμένεται να κλιμακωθούν οι επιθέσεις της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.
Το Μέγαρο Μαξίμου και η οδός Πειραιώς θέλουν να δείχνουν συγχρόνως ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχει από τον χθεσινό, να φέρνουν όλο και πιο κοντά το πολιτικό αφήγημα Κασσελάκη με την κυβερνητική πολιτική Τσίπρα και να «ξυπνούν» σε δεξαμενές- κλειδιά του εκλογικού σώματος, όπως οι κεντρογενείς και όσοι έχουν χαμηλή ή καθόλου σχέση με την πολιτική, επώδυνες μνήμες του παρελθόντος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!