Την έναρξη μιας περιόδου έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό από τη μια και στο εκδοτικό συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη από την άλλη φαίνεται πως σηματοδότησε η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα 4 κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας).
Λίγα λεπτά πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε γνωστό ότι δυο από τους πιο στενούς του συνεργάτες, ο έως χθες υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιάννης Μπρατάκος, υποχρεώθηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους επειδή την ημέρα του επίμαχου δημοσιεύματος του ΒΗΜΑτος, έδωσαν το «παρών» σε συγκέντρωση για την ονομαστική εορτή του εφοπλιστή κι εκδότη.
Τα παράκεντρα
Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναιρέσει ένα προς ένα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, παραθέτοντας τη δική του οπτική για την τραγωδία των Τεμπών και απευθυνόμενος κυρίως προς τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στα θεωρεία της Βουλής και παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση.
Το δεύτερο μέρος, όμως, της πρωθυπουργικής ομιλίας, αναλώθηκε στην περιγραφή της σχέσης του συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως - πάντα κατά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό - και ειδικότερα με τον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε καθαρή αναφορά σε «νταβατζήδες» επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που λέγεται ότι είχε χρησιμοποιήσει στην αρχή της δικής του πρωθυπουργικής θητείας, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε σχεδόν ευθέως ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ενημερωθεί για το δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα στα περίπτερα, ενώ δεν σταμάτησε να λέει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συγκυβερνήσει με «παράκεντρα». Προκάλεσε, μάλιστα, τον γνωστό εφοπλιστή κι εκδότη, χωρίς βέβαια να τον κατονομάσει, εάν θέλει να ασκήσει εξουσία να κατέβει στις εκλογές ώστε να μετρηθεί το ποσοστό που θα πάρει από τους Έλληνες εκλογείς στις κάλπες.
Το μέτρο της αναμέτρησης
Η άμεση «καρατόμηση» των μοναδικών υπουργών της κυβέρνησής του που έχουν το γραφείο τους μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, μόνο και μόνο επειδή «έστειλαν λάθος μήνυμα» με την παρουσία τους στην συγκέντρωση για την ονομαστική εορτή του γνωστού εκδότη, δείχνει και το μέτρο της αναμέτρησης του πρωθυπουργού με το εκδοτικό συγκρότημα που πυροδότησε την πρόταση δυσπιστίας, μόλις 75 μέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι οποίες θα κρίνουν τη νέα κατανομή της πολιτικής ισχύος μεταξύ των κομμάτων.
Σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό, που χαρακτηρίζεται από:
- τη σύγκρουση της κυβέρνησης με εκδοτική επιχείρηση,
- την είσοδο σε καθαρά προεκλογική περίοδο και
- τη διαμόρφωση ενός κλίματος έντασης και πόλωσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων,
το ερώτημα είναι κατά πόσο η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών θα βαρύνει στην κρίση των πολιτών που θα προσέλθουν στις ευρωκάλπες.
Μια νέα ενδιαφέρουσα πολιτική συνθήκη
Κι επίσης, το ερώτημα είναι εάν μια εντελώς διαφορετική αποτύπωση των πολιτικών ισορροπιών στις εκλογές της 9ης Ιουνίου θα σημάνει και τη διαμόρφωση ενός εντελώς νέου πολιτικού σκηνικού έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, το εναρκτήριο σφύριγμα για αυτή τη νέα, ενδιαφέρουσα πολιτική συνθήκη δόθηκε χθες το βράδυ, με τις παραιτήσεις δυο υπουργών και στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την ομιλία του πρωθυπουργού στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!