Ενα τετραήμερο μεγάλης όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκινά σήμερα, με την αναμενόμενη (το μεσημέρι) κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης, η οποία προαναγγέλθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και υποστηρίζεται από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τα στρατόπεδα έχουν πάρει θέσεις, η διάταξή τους κατά την έναρξη της μάχης έχει αποφασιστεί και τώρα όλοι περιμένουν την πρώτη… τουφεκιά, για να χρησιμοποιήσουμε λεξιλόγιο της χθεσινής εθνικής εορτής.
Η αρχική σκέψη
Η κυβέρνηση αρχικά, μετά το άκουσμα της πρότασης Ανδρουλάκη και της υιοθέτησής της από τα πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά), έβαλε στο τραπέζι τη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, που θα ξεκινούσε αύριο, Τετάρτη το απόγευμα και θα ολοκληρωνόταν την Παρασκευή.
Στο μεταξύ το πρωί της Τετάρτης θα είχε συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ώστε να εγκριθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από τον Απρίλιο.
Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα την Κυριακή και χθες, το κυβερνητικό στρατόπεδο «ανίχνευε» ρωγμές στους κόλπους της αντιπολίτευσης, ενώ πλέον δεν ήταν σαφές εάν η πρόταση μομφής που προανήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης αφορούσε στην υπόθεση των Τεμπών ή στη συνολική κυβερνητική πολιτική (με δεδομένο ότι δεν νοείται πρόταση δυσπιστίας σε έργο Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία αποτελεί όργανο της Βουλής και όχι της κυβέρνησης).
►Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Φωτιά στην πολιτική αρένα - Οι στρατηγικές των κομμάτων εν όψει της πρότασης μομφής
Η διχοστασία ΣΥΡΙΖΑ και οι ζυμώσεις στην αντιπολίτευση
Πράγματι, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πρόταση Ανδρουλάκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται με δυο θέσεις στο εσωτερικό του:
- Άλλοι λένε να προσυπογράψει ασμένως την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να εμφανιστεί ενωμένη η αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη,
- κι άλλοι υποστήριζαν ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσυπογράψει ένα κείμενο πρότασης δυσπιστίας άλλου κόμματος, χωρίς να έχει λόγο στο περιεχόμενο της πρότασης.
Το ΚΚΕ λέει ότι θα στηρίξει την πρόταση, όχι όμως κι αν θα την υπογράψει -υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας απαιτεί την υπογραφή τουλάχιστον πενήντα βουλευτών και δεν υπάρχει κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης με τόσο μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα- ενώ έχει τη δική του πολιτική αξία και το ποια κόμματα θα συνυπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας:
- Άλλη θα είναι η απάντηση της κυβέρνησης αν η πρόταση υπογράφεται από ΠΑΣΟΚ- Ελληνική Λύση, άλλη αν στο τέλος της υπάρχουν ονόματα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, άλλη αν θα είναι μόνο ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.
Στάση αναμονής από κυβέρνηση
Συνεπώς στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής. Δεν έχουν αποφασίσει έως την κατάθεση της πρότασης ούτε τη μετατροπή της σε ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε την αναβολή του υπουργικού συμβουλίου που θα εγκρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Να δούμε πρώτα το περιεχόμενο της πρότασης και το ποιοι την υπογράφουν» είναι η απάντηση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση προς το παρόν στέκεται παράμερα κι αφήνει να διαφανούν οι όποιες εσωτερικές αντιθέσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης.
Είναι σε κάθε περίπτωση αυτονόητο ότι το κυβερνών κόμμα έχει στη διάθεσή του όλα τα «όπλα» που του δίνει ο κανονισμός της Βουλής και θα τα αξιοποιήσει ανάλογα με το περιεχόμενο και τις υπογραφές της πρότασης δυσπιστίας.
Θα ληφθεί υπόψη, βέβαια, πέραν των παραπάνω, και το ότι η πρόταση δυσπιστίας που καταψηφίζεται (όπως είναι βέβαιο ότι θα συμβεί με αυτή που αναμένεται να κατατεθεί αργότερα σήμερα) απαγορεύει υποβολή άλλης πρόταση για ένα εξάμηνο, οπότε η αντιπολίτευση στερείται ενός τέτοιου κοινοβουλευτικού όπλου έως τον Οκτώβριο.
Εντός της ημέρας, λοιπόν, θα αποκαλυφθούν οι επόμενες κινήσεις των αντιμαχόμενων πλευρών, στη σκακιέρα της πολιτικής…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!