Άλλη μια διαπραγμάτευση με στοιχεία θρίλερ είναι από χθες σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, γύρω από την πρόταση έκδοσης ευρωομολόγου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις αμυντικές δαπάνες της Ενωμένης Ευρώπης.
Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά μια τέτοια εξέλιξη, και όπως είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, «η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς».
Όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοια ζητήματα, η Ευρώπη είναι χωρισμένη στα δυο: Ο «φειδωλός» Βορράς που δείχνει ότι δεν νιώθει κίνδυνο τάσσεται απέναντι στη χρηματοδότηση πρόσθετων αμυντικών δαπανών, ενώ ο Νότος -με την πολύ σημαντική προσθήκη της Γαλλίας- υπεραμύνεται του μέτρου.
Τα στρατόπεδα
Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονται οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, κυρίως δε η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι και οι δυο χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία.
Στην αντίπερα όχθη, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, βρέθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με αυτή την πρόταση. Κοινό μυστικό είναι ότι με τη θέση του Ρούτε συμφωνούν και οι υπόλοιπες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, δηλαδή η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία και, προπάντων, η Γερμανία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του δεν δίστασε να συνδέσει ευθέως τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας με την ανάγκη ενδυνάμωσης της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης και να πει καθαρά ότι «η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες.
Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών».
Η συζήτηση θα διαρκέσει αρκετό καιρό, όπως συμβαίνει πάντοτε με τα καίρια ζητήματα της Ενωμένης Ευρώπης, και θα περάσει από «σαράντα κύματα», αλλά -όπως συνέβη πάντοτε στο παρελθόν- εκτιμάται ότι στο τέλος θα βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα αφήνει σχετικά ικανοποιημένες όλες τις πλευρές.
►Διαβάστε επίσης: Η συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη φέρνει πιο κοντά τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Η γραμμή
Η κεντρική γραμμή των χωρών του Νότου, όπως εκφράστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνδέει τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα.
Αυτό που δεν ειπώθηκε, αλλά σαφώς υπονοείται, είναι το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε είναι πολύ πιθανό να κάνει πράξη αυτά που λέει πάντοτε, δηλαδή να αφήσει απροστάτευτη την Ευρώπη στις ορέξεις της Ρωσίας ή οποιουδήποτε άλλου.
Ακραίο σενάριο, που όμως εμπεριέχεται στον προβληματισμό των Ευρωπαίων, είναι ο Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, οπότε θα μιλάμε για κατακλυσμιαίες εξελίξεις, ενώπιον των οποίων οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να αφήσουν απροστάτευτους τους λαούς τους.
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Οι καραμπόλες μετά την αποχώρηση Ασημακοπούλου από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο
Τα επιχειρήματα του Μαξίμου
Στελέχη του Μαξίμου θεωρούν ότι τα επιχειρήματα της πλευράς με την οποία έχει συνταχθεί η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρά και προοδευτικά θα κερδίσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών «όπως έγινε με την κοινή προμήθεια εμβολίων την περίοδο του κορονοϊού ή την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής για προμήθεια φυσικού αερίου από τις χώρες της Ευρώπης», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Ενισχυτική των επιχειρημάτων του κ. Μητσοτάκη ήταν και η χθεσινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την οποία ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η στήριξη στη χώρα που έχει δεχθεί εισβολή από τη Ρωσία, θα συνεχιστεί.
Ο κ. Ζελένσκι ανάρτησε την είδηση της συνομιλίας στα social media και ο κ. Μητσοτάκης λίγο αργότερα την επιβεβαίωσε, τονίζοντας σε δική του ανάρτηση ότι η Ουκρανία «σημειώνει σταθερή πρόοδο» στην πορεία της για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!