Σημαντική πρόοδο στην εκφορά ενιαίου αντιπολιτευτικού λόγου προς την κυβέρνηση έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.
Πρόκειται για αξιοπρόσεκτη εξέλιξη, με δεδομένο ότι στους κόλπους της αντιπολίτευσης βρίσκονται κόμματα με μεγάλες ιδεολογικές, πολιτικές, κοινωνικές, ακόμα κι αισθητικές διαφορές μεταξύ τους. Η ενιαία, σχεδόν ταυτόσημη κριτική που έκαναν όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς τόσο μετά το τραγικό δυστύχημα, όσο και στο πλαίσιο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα νέο σκηνικό μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Είχε προηγηθεί μια μίνι συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, που οδήγησε στην εκλογή του χάρη Δούκα ως Δημάρχου Αθηναίων, του Στέλιου Αγγελούδη ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του Δημήτρη Κουρέτα ως Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Ωστόσο αυτά θεωρήθηκαν μεμονωμένα περιστατικά, που δεν επηρεάζουν συνολικότερα το πολιτικό σκηνικό.
Χθες, όμως, διαπιστώθηκε ενιαιοποίηση του αντιπολιτευτικού λόγου, κάτι που είναι σημαντικότερο από μια εκλογική συνεργασία. Προφανώς δεν είναι προγραμματική η σύγκλιση, ωστόσο είναι μια αντιπολιτευτική προσέγγιση, που μένει να δούμε πώς και σε ποιο βαθμό θα έχει συνέχεια. Προφανώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα παίξει τον δικό του ρόλο στο αν η κριτική προς την κυβέρνηση θα εκφέρεται περίπου στο ίδιο μοτίβο από τη δεξιά και από την αριστερή αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος». Στηλίτευσε την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση και θεώρησε ότι αυτή «δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Τότε ήταν που δημιουργήθηκε μια μικρή ένταση με τον υπουργό Επικρατείας, καθώς ο κ. Φάμελλος είπε ότι δεν αναγνωρίζει στον κ. Βορίδη το δικαίωμα να δίνει απαντήσεις, καθώς είναι ένας υπουργός που δεν ψηφίζει νομοσχέδια της κυβέρνησής του, «φωτογραφίζοντας» την αποχή που επέλεξε ο υπουργός Επικρατείας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Εξίσου σκληρός ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «αγέλη εξουσίας». Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε ότι η κυβερνητική παράταξη απέρριψε την πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου «να συγκαλύψει τις ευθύνες του Καραμανλή». Επίσης άσκησε κριτική στο έργο της Εξεταστικής, λέγοντας ότι «κλήθηκαν πολλοί μάρτυρες αλλά όχι οι σημαντικοί. Η έρευνα από το 1997 εξυπηρετεί ιδιοτέλεια για να μην πέσει το φως του προβολέα της αλήθειας στην τηλεδιοίκησης που είναι το μεγάλο σκάνδαλο». Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπής ως «παρωδία» κι έκανε λόγο για θλίψη, για οργή και για αγανάκτηση που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην κοινωνία. Κατέληξε δε με τη φράση ««το πιο ασφαλές, πράσινο και φθηνό Μέσο Μεταφοράς το μετατρέψατε στο πιο επικίνδυνο και έχετε στάση προσβολής προς τα θύματα και τους συγγενείς τους. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Το πάγιο μοτίβο της κυβέρνησης».
Για την κυβέρνηση απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί πολιτική εκμετάλλευση του τραγικού δυστυχήματος, ανασκεύασε με τα κυβερνητικά επιχειρήματα που επανέφερε, τη μομφή για ποινικές ευθύνες υπουργών, ενώ υπογράμμισε ότι η αξίωση για δίκη των πολιτικών από το φυσικό τους δικαστή, προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικότερα του άρθρου 86 του Καταστατικού μας Χάρτη. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπαράθεση για τα Τέμπη αναμένεται να συνεχιστεί και να είναι ένα θέμα αιχμής κατά την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!