Μόλις τέσσερις μήνες πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση έχει μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ κρίσεων, τις οποίες δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να διαχειριστεί, ενώ παράλληλα χωρίς να κλείνει καμία, ανοίγουν διαρκώς νέες.
Έτσι, ενώ παραμένουν ανοικτά τα μέτωπα των φοιτητικών κινητοποιήσεων εναντίον του νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, των αγροτικών μπλόκων με αιτήματα που καθημερινά πληθαίνουν, αλλά και της Εκκλησίας, που πλέον έχει μπει μπροστά στη μάχη εναντίον του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, μια ακόμα κρίση ήλθε χθες να προστεθεί στις υπόλοιπες.
►Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Μητσοτάκης σπεύδει να κλείσει το μέτωπο των αγροτών κι όχι των φοιτητών
Σφοδρές αντιδράσεις
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης μέσω του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, να λειτουργήσει και απογευματινά ιατρεία με επιβάρυνση τόσο της Πολιτείας όσο και των πολιτών.
Το επιχείρημα είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο, καθώς αυτός που μπορεί να καλύψει τα έξοδα του απογευματινού χειρουργείου θα το κάνει κι έτσι θα μειώνεται διαρκώς η λίστα των πρωινών χειρουργείων, δηλαδή αυτών που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν.
Η διατύπωση, ωστόσο, του υπουργού σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έδωσε «πάτημα» στους αντιπάλους του να δημιουργήσουν οξεία αντιπαράθεση για το θέμα. Ο κ. Γεωργιάδης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι τώρα το «φακελάκι νομιμοποιείται: «Αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά.
Άρα θα μειωθεί και το φακελάκι. Γιατί πια δεν θα έχει νόημα ένας γιατρός να παίρνει μαύρα χρήματα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί για να έχει ποινικές κυρώσεις. Θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του. Αυτός που έχει αποφασίσει να πληρώσει τα λεφτά, να τα πληρώσει νόμιμα και να τα βάλει στη φορολογική του δήλωση και ταυτόχρονα να μειωθεί η αναμονή των χειρουργείων για να κερδίσει αυτός που δεν έχει να πληρώσει τίποτα. Αυτή είναι η συνολική κεντρική ιδέα».
Όσοι αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση στο χώρο της υγείας ξεσηκώθηκαν και χθες έκαναν συγκέντρωση έξω από το αρμόδιο υπουργείο. Μάταια ο κ. Γεωργιάδης κατέβηκε στο δρόμο και προσπάθησε να τους μιλήσει. Η ένταση ήταν μεγάλη και ο υπουργός αναγκάστηκε να ξαναμπεί στο γραφείο του. Η διατύπωσή του έκανε έξαλλους πολλούς εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, οι οποίοι κάνουν λόγο για ακραίο νεοφιλελευθερισμό, ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον υπουργό ότι «κατάργησε το ΕΣΥ».
►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Από το κέντρο «ψαρεύουν» όλοι για τα ψηφοδέλτια
Οι απαντήσεις Μαρινάκη
Από την άλλη πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε όλα αυτά ότι «αυτό που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι το απαράδεκτο, παράνομο - και μάλιστα με πολλές δικογραφίες να έχουν δημιουργηθεί – φαινόμενο, κάποιος να πληρώνει ενώ απαγορεύεται, ενδεχομένως, για να προταχθεί μια επέμβαση, μια εξέταση ή οτιδήποτε άλλο. Κάτι το οποίο απαγορεύεται διά νόμου από το δικαιϊκό σύστημα της χώρας. Υπάρχει, λοιπόν, η πρόθεση για απογευματινά χειρουργεία. Δεν έχουμε δει ακόμα τους όρους, τις δικλείδες ασφαλείας, το πώς θα δημιουργηθούν.
Και ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο κυρίως χρειάζεται είναι καλύτερη ποιότητα της δημόσιας υγείας για τους ασθενείς, περισσότεροι γιατροί, περισσότεροι νοσηλευτές, με μεγαλύτερες αμοιβές. Ένας τρόπος είναι να αυξάνεις τους μισθούς, τα ειδικά επιδόματα, ειδικά γι’ αυτούς που είναι σε Μ.Ε.Θ., σε κάποιες ειδικές ειδικότητες. Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνεις ακόμα πιο θελκτικό το Ε.Σ.Υ.»
Σε κάθε περίπτωση η νέα αναταραχή στον τομέα της υγείας κάθε άλλο παρά στην διφορούμενη διατύπωση του υπουργού οφείλεται. Στην πραγματικότητα οι νέες ρυθμίσεις αλλάζουν τον τρόπο δομής και λειτουργίας ειδικά των χειρουργείων κι αυτό επιφέρει τις ισχυρές διαμαρτυρίες.
Εάν μάλιστα, αυτή η αναταραχή διαρκέσει αρκετά και σωρευθεί με τις προηγούμενες στα μέτωπα με την Εκκλησία, τους αγρότες και τους φοιτητές, τότε για πρώτη φορά από το 2019 που ανέλαβε πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάζει απέναντί του όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, ενώ ο χρόνος για τις ευρωεκλογές διαρκώς θα μειώνεται…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!