Την ώρα που η κυβερνητική παράταξη «διευθετεί» όπως όλα δείχνουν, το αγκάθι Βορίδη επιλέγοντας ο μεν υπουργός Επικρατείας να απέχει από την κρίσιμη ψηφοφορία, ο δε πρωθυπουργός να ανεχτεί την απουσία του υπουργού του, το θέμα αυτό προκαλεί τρικυμία και στην αντιπολίτευση.
Συγκαλείται η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ η αναταραχή κράτησε πολύ και κατέγραψε μεγάλη ένταση, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης να συγκαλέσει σήμερα στις 11 το μεσημέρι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η τελική θέση του ΠΑΣΟΚ και να οριοθετηθεί τι είναι ανεκτό και τι όχι από τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του.
Πληροφορίες για τις «πράσινες» εσωκομματικές ισορροπίες επιμένουν ότι ακόμα και σήμερα ο ένας στους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, δηλαδή είτε να ψηφίσουν «κατά» είτε να απέχουν, είτε να δηλώσουν «παρών-ούσα».
Σε αυτούς τους περίπου 13 βουλευτές αναμένεται σήμερα να ασκηθούν πιέσεις, προκειμένου να περάσουν στο στρατόπεδο του «ναι». Ωστόσο, η πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση, ούτε να δημιουργήσιε εντάσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Οι «πιέσεις» θα γίνουν, λένε οι ίδιες πηγές, υπό τη μορφή νουθεσίας, φιλικών συστάσεων και προσπάθειας να πειστούν οι διαφωνούντες, ώστε να μην υπάρχουν ανεπιθύμητα ρήγματα. Σκοπός της Χαριλάου Τρικούπη είναι αυτοί που θα διαφωνήσουν τελικά να μην ξεπερνούν την πεντάδα.
Τι θα πει ο Ανδρουλάκης
Στη σημερινή συνεδρίαση ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα άλλα μέλη της ηγετικής ομάδας, θα πουν στους βουλευτές -με το βλέμμα στους αντιρρησίες- ότι εάν οι διαφωνίες εκφραστούν και στην ψηφοφορία, η εικόνα του κόμματος στην κοινή γνώμη θα πληγεί, καθώς θα θεωρηθεί ότι αντιστρατεύονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεν συμφωνούν με την ισότητα στη μεταχείριση των πολιτών από το κράτος.
Θα πουν επίσης ότι με μια εικόνα που δεν δείχνει ενότητα, ουσιαστικά δίνουν «χείρα βοηθείας» στη Νέα Δημοκρατία, που έχει τα γνωστά προβλήματα με βουλευτές και υπουργούς της και που τώρα έχει βρει μια ικανοποιητική γραμμή άμυνας, λέγοντας ότι «τα προβλήματα είναι σε όλα τα κόμματα».
Τέλος θα θυμίσουν ότι οι μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Απόρροια μιας τέτοιας εικόνας είναι να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αυξήσει την επιρροή της στο χώρο του Κέντρου, αλλά και να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του προσεχούς Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η δημοσκόπηση της MRB
Μάλιστα θα γίνει επίκληση και της χθεσινής δημοσκόπησης της. ΜRB, σύμφωνα με την οποία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε μονοψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές (από 9,1% το κάθε κόμμα) ενώ για τις εθνικές εκλογές η διαφορά κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους (10,7% το ΠΑΣΟΚ έναντι 10,5% του ΣΥΡΙΖΑ).
Η ίδια μέτρηση δείχνει την καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων (με αναγωγή στο σύνολο) ως εξής: Νέα Δημοκρατία 37,3%, ΠΑΣΟΚ 13,7% και ΣΥΡΙΖΑ 13,5%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 9% ενώ πολύ ανεβασμένη δείχνει η άκρα δεξιά της «Ελληνικής Λύσης» με 8,2%, κάτι που προσθέτει ανησυχία στο χώρο των κεντρώων πολιτικών δυνάμεων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αισιοδοξεί ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα πείσει τη μεγάλη πλειοψηφία των διαφωνούντων βουλευτών του να μην καταψηφίσουν το νομοσχέδιο (εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κανένα «όχι» από το ΠΑΣΟΚ) και να απέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση του οργάνου θα είναι καθοριστική για την τελική στάση και εικόνα του τρίτου κόμματος της Βουλής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!