Αμέσως μετά την εορταστική ανάπαυλα της Πρωτοχρονιάς, η κυβερνητική μηχανή επανήλθε στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις της συνεχούς λειτουργίας, καθώς οι ευρωεκλογές απέχουν μόλις ένα εξάμηνο και η αξιολόγηση υπουργών κι υφυπουργών έως τότε, είναι εξαιρετικά πιθανό να ορίσει και τις συντεταγμένες ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Άλλωστε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης χρονιάς, καθόλου τυχαία ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πεντακόσια επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα τα οποία θα υπηρετούν τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό».
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει ξεχωρίσει από αυτά τα ορόσημα όσα είναι πιο «δύσκολα» και σχετίζονται με τις ανελαστικές προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης.
►Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Μητσοτάκης καθυστερεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Η «στήριξη» από ΠΑΣΟΚ
Φυσικά οι χρονικές προτεραιότητες είναι η νομοθέτηση της λειτουργίας μη κρατικών- μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, στην οποία φαίνεται ότι θα έχει και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ καθώς η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Χαριλάου Τρικούπη.
Επίσης χρονικά προηγείται το νέο μέτρο για τη μείωση της φοροδιαφυγής με την υποχρεωτική λειτουργία POS σε σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων, το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που θα ισχύσει στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς και ο νέος δικαστικός χάρτης στη χώρα, παράλληλα με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
►Διαβάστε επίσης: Τι μας φέρνει το 2024 στα ελληνοτουρκικά - Τα τρία σημαντικότερα «αγκάθια»
Στο επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης
Ωστόσο από άποψης σπουδαιότητας, πέρα από τις χρονικά επείγουσες μεταρρυθμίσεις, πολύ ψηλά είναι όσες σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είναι ο εθνικός χάρτης της Υγείας, η οργάνωση της κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο που πηγαίνεις μαζί με την επέκταση της ψηφιοποίησης υπηρεσιών προς τον πολίτη, στα οποία το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να δει να τα στηρίζει κι ένα μέρος της αντιπολίτευσης, καθώς αφορούν σε πολύ μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, ενώ υπάρχουν κόμματα που εκτιμούν ότι βλάπτονται, αντί να ωφελούνται από το «όχι σε όλα».
Είναι ζητούμενο, συνεπώς, αν θα υπάρξουν ευρύτερες συγκλίσεις σε εμβληματικές πρωτοβουλίες όπως οι νέοι χάρτες της Δικαιοσύνης και της Υγείας.
Ο πρώτος προβλέπει ριζική αναμόρφωση των δικαστηρίων με κεντρικό ζητούμενο την επίσπευση της απονομής Δικαιοσύνης, αλλά και μέτρα που ίσως δημιουργήσουν σύγκρουση με την αντιπολίτευση, όπως η συγχώνευση ειρηνοδικείων- πρωτοδικείων.
Ομοίως στο νέο χάρτη της Υγείας αναμένονται σκληρές συγκρούσεις γύρω από θέματα αλλαγών στις υγειονομικές περιφέρειες και νέο προσανατολισμό σε μερικά νοσοκομεία, που θα εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες παθήσεις.
Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων οι σιδηρόδρομοι
Ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις αποτελεί η εκ βάθρων αναδιοργάνωση των ελληνικών σιδηροδρόμων με άξονα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΣΕ, την οποία σε κάθε της στάδιο θα παρουσιάζει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης πρέπει εμβληματικά έργα υποδομών να προωθηθούν με γρήγορους ρυθμούς, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο Ε-65, οι «έξυπνες γέφυρες» κλπ.
Ένα ακόμα κομμάτι που ο πρωθυπουργός επείγεται να προχωρήσει είναι η ουσιαστική βελτίωση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όπου είναι γνωστό ότι το βάρος δίνεται, πλέον, στην πρόληψη, με αντισεισμικούς ελέγχους σχολικών μονάδων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, με ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης με εναέρια μέσα κλπ.
Η αύξηση του εισοδήματος
Φυσικά, αμετακίνητη προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών, που αποτελεί και προσωπική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και μετεκλογική του εξαγγελία στις προγραμματικές δηλώσεις του.
Αυτό σημαίνει αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα παράλληλα με νέες προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί, διαρκή μάχη κατά της φοροδιαφυγής ακόμα και με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που επιμένει να «ματώνει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, και «τσουνάμι» επενδύσεων που θα μειώσουν κι άλλο την ανεργία με νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Κι όλα αυτά θα αξιολογηθούν εκεί κοντά στις ευρωεκλογές, λίγο πριν ή λίγο μετά, οπότε και φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις πρώτες διορθωτικές κινήσεις της πρώτης κυβέρνησης που σχημάτισε στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!