Μετά την αποχώρηση των περισσότερων διαφωνούντων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης προχωρεί σε μια λελογισμένη, αλλά και θαρραλέα στροφή του κόμματος προς την Κεντροαριστερά. Παράλληλα, όμως, φαίνεται ότι δικαιώνει όσους τον κατηγόρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν είναι Αριστερός και δεν σκοπεύει να ηγηθεί ενός αριστερού κόμματος, όπως τουλάχιστον γνωρίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ.
►Διαβάστε επίσης: Ο ακήρυκτος πόλεμος των κομμάτων για την επιρροή στη νέα γενιά - Φτηνά σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή η πρόταση της ΝΔ
H στήριξη στις αμυντικές δαπάνες
Η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού, ήταν προσωπική επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς να έχει θέσει το θέμα σε κάποιο συλλογικό όργανο, προκειμένου να πάρει τη σύμφωνη γνώμη του. Η αιτιολόγηση, μάλιστα, είναι σαφώς διαφορετική από εκείνες του παρελθόντος όταν επί Τσίπρα, η Κουμουνδούρου αρνιόταν να ψηφίσει τους συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Μπίστης, που πρόσφατα αποχώρησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση ως «απόδειξη της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ» την οποία αποδίδει στην «ομιχλώδη "πατριωτική Αριστερά"», δηλαδή της νέας στρατηγικής του κόμματος επί Κασσελάκη, που δεν θεωρείται άσχετη με την προσέγγιση που επιχείρησε το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του κόμματος με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
►Διαβάστε επίσης: Το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση της τελευταίας δεκαετίας
Πράγματι, ανέκαθεν η Αριστερά στη Ελλάδα θεωρούσε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά εκείνα της Ατλαντικής Συμμαχίας στην οποία ανήκουμε. Η άποψη αυτή διατηρήθηκε και μετά την τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες ούτε στον προϋπολογισμό του 2023 με την δικαιολογία ότι διαφωνούσε με την αγορά των επιπλέον Rafale, κάτι όμως που δεν εξηγεί την καταψήφιση του συνόλου των αμυντικών δαπανών.
Νέοι άνθρωποι στο πλευρό Κασσελάκη
Το δεύτερο στοιχείο που δείχνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στρέφει με αποφασιστικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο είναι η επιθετική τοποθέτηση πλειάδας νέων ανθρώπων, που δεν ταυτίζονται καθόλου με την περίοδο Τσίπρα. Δηλαδή εκτός από τον προγραμματικό λόγο, ο κ. Κασσελάκης επενδύει και στο ανθρώπινο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να παρουσιάσει όχι μόνο μια νέα πολιτική πλατφόρμα, αλλά αυτή να εξηγείται στους πολίτες από νέα κι άφθαρτα πρόσωπα.
Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία, με πολλούς κινδύνους, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι δεν έχει άλλη λύση. Γι αυτό στη νέα αρχιτεκτονική του κόμματος, επέλεξε τον Νίκο Φαραντούρη για να «σύρει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάπως πιο φιλοευρωπαϊκές θέσεις, ενώ την κατάρτιση του νέου προγράμματος ανέθεσε στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ένα στέλεχος που προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ, αλλά δεν απεμπολεί τον αριστερό του χαρακτήρα, καθώς διατύπωσε διαφωνίες για ορισμένες πτυχές της πολιτικής Κασσελάκη, ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί να κάνει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο να δείχνει πιο ισορροπημένη και πιο φυσιολογική.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέθεσε στην έμπειρη, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ (δηλ την Κεντροαριστερά) Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος, δηλαδή τον «μπούσουλα» των επόμενων κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ που θα τον οδηγήσουν στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών του επόμενου Ιουνίου.
Η στροφή προς.... το Κέντρο
Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί με λελογισμένο τρόπο αλλά όχι αργά, την σταδιακή μετατόπιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Κι αν κάποιοι δεν συμφωνούν κι αποφασίσουν να φύγουν, όπως έκαναν άλλοι, μάλλον χάρη θα του κάνουν…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!