Στη «βιτρίνα» των θεσμικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση έχει θέσει τη δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «άνοιξε» το θέμα, ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας εξήγησε το νομοσχέδιο στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και η Βουλή είναι έτοιμη να υποδεχθεί το νομοσχέδιο αμέσως μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τη σύγκρουση να είναι βέβαιη και σφοδρή.
Η πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας και η συνακόλουθη απόλυτη πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όμως, δεν κάνουν τη μεταρρύθμιση αυτή έναν «υγιεινό περίπατο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι σε πρώτη φάση βάζει απέναντί του όχι μόνο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (πλην του ΠΑΣΟΚ) και της Αριστεράς, αλλά κι ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος που έχει γαλουχηθεί επί δεκαετίες με την αντίληψη ότι «η Παιδεία εμπορευματοποιείται», ότι «τα ΑΕΙ μετατρέπονται σε εταιρείες» και ότι «επειδή κάποιο θέλουν να βγάζουν κέρδη, γι αυτό οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν βελτιώνουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο».
Οι εμπεδωμένες απόψεις...
Το ζήτημα, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν είναι αν αυτά τα επιχειρήματα στέκουν ή όχι. Τα επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της μεταρρύθμισης που προωθείται. Το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται χρόνος να αλλάξουν εμπεδωμένες εντυπώσεις σε μερίδα της κοινωνίας, η οποία μάλιστα δείχνει να διατρέχει οριζόντια το πολιτικό εκκρεμές, αν και όχι με τις ίδιες αναλογίες στα δεξιά και στα αριστερά του.
...και το επαμφοτερίζον ΠΑΣΟΚ
Ένα πρόβλημα, επίσης, είναι η αμφιλεγόμενη στάση του ΠΑΣΟΚ. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Θ. Γλαβίνας υπογράμμισε ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελε να έχει προηγηθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση για αλλαγή του επίμαχου άρθρου 16, κάτι που όμως δεν μπορεί να εκκινήσει πριν το 2025.
Ως τότε, η κυβέρνηση καταφεύγει σε μια ερμηνεία του άρθρου 28 του Συντάγματος που αναφέρεται στις διεθνείς συμβάσεις της χώρας και έτσι θέλει να επιτρέψει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δημιουργεί νέους προβληματισμούς στο ΠΑΣΟΚ, η θετική ψήφος του οποίου στην Συνταγματική Αναθεώρηση του 2025 για την αλλαγή του άρθρου 16 είναι καθοριστική.
Κι αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος να λειτουργήσουν στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων αμφιβόλου ποιότητας, ενδεχομένως με ακριβά δίδακτρα, που δεν θα παρέχουν τη γνώση που χρειάζονται οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας.
Ο μοχλός των Δημόσιων Πανεπιστημίων
Ένας ακόμα προβληματισμός του ΠΑΣΟΚ, κοινός με την Αριστερά, είναι και ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανέκαθεν λειτούργησε στην Ελλάδα ως κεντρικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, δηλαδή νέα παιδιά φτωχών και άπορων οικογενειών μπήκαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έγιναν επιστήμονες και ξέφυγαν από τη μοίρα των πατρικών τους οικογενειών. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Η στάση της Αριστεράς
Η Αριστερά, που σε αυτό το θέμα εμφανίζεται ενωμένη (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά) προσθέτει σε αυτή την κριτική ότι ουσιαστικά έως την όποια Αναθεώρηση, η νομοθετική πρωτοβουλία τη κυβέρνησης παραβιάζει το Σύνταγμα και ειδικότερα το άρθρο 16.
Τα 4 επιχειρήματα της κυβέρνησης
Σε όλη αυτή την κριτική η κυβέρνηση επιστρατεύει τα δικά της επιχειρήματα ως απάντηση:
- οι προϋποθέσεις δημιουργίας και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα θα είναι από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη και παραπέμπει τους δύσπιστους στα όσα θα προβλέπει το νομοσχέδιο.
- δεν θεωρεί ότι η επίκληση του άρθρου 28 του Συντάγματος συνιστά παράκαμψη του άρθρου 16, καθώς μέχρι ότου γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν θα λειτουργούν μη κρατικά ΑΕΙ, αλλά παραρτήματα ξένων μη κρατικών ΑΕΙ. Το συγκεκριμένο θέμα είναι προφανές ότι το αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά η κυβέρνηση και τελείως διαφορετικά η αντιπολίτευση.
- τρίτο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι με αυτή την πρωτοβουλία της θα περιοριστεί σημαντικά η φοίτηση Ελληνων φοιτητών στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους μετά την αποφοίτησή τους μένουν κι εργάζονται εκεί, εντείνοντας το brain drain.
- Τέλος, το οικονομικό κομμάτι δεν είναι αμελητέο για τους κυβερνώντες, με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη εκροή χρημάτων, προκειμένου να φοιτήσουν και να συντηρηθούν περίπου 40.000 νέοι Έλληνες που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Τα επόμενα επεισόδια στο σήριαλ θα τα δούμε μόλις έλθει το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση.-
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!