Με δεδομένη την πολιτική της κυριαρχία, χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο εντός κι εκτός Βουλής, η κυβέρνηση κάνει τους σχεδιασμούς της για τις νέες πολιτικές της πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ξεδιπλωθούν αμέσως μετά τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και του νέου Έτους.
►Διαβάστε επίσης: Τροπολογία για μετανάστες: Πονοκέφαλος για τον Μητσοτάκη το αντάρτικο Σαμαρά
Η σημαντικότερη αλλαγή
Κορωνίδα των αλλαγών που έχει έτοιμες στα συρτάρια του ο πρωθυπουργός, είναι η προώθηση και λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμα το κώλυμα του άρθρου 16 που επιβάλλει μόνο κρατικά ΑΕΙ στη ώρα, η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 28 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «…οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου…».
Ο θετικός Ανδρουλάκης
Στο καθαρά πολιτικό κομμάτι του ζητήματος, επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές ότι τόσο όταν το εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και χθες που το θέμα ήλθε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είπε καθαρά ότι δεν είναι αρνητικός στο να στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση, θέτοντας βεβαίως ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ικανοποιήσει.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αριστερής αντιπολίτευσης, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρεί ότι έχει ωριμάσει στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας το αίτημα για μη κρατικά ΑΕΙ, με την παράλληλη στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου.
►Διαβάστε επίσης: Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με φόντο τον Δήμο Αθηναίων: Στα μαχαίρια για την Ανάπλαση Α.Ε. στο παρά πέντε της αλλαγής σκυτάλης
Στο επίκεντρο η Υγεία
Η δεύτερη μεταρρύθμιση που θα δρομολογηθεί με την έλευση του 2024 αφορά στην υγεία, η οποία αποτελεί διακηρυγμένη προεκλογική δέσμευση προσωπικά του πρωθυπουργού. Πέρα από τις πρόσφατα ανακοινωμένες αυξήσεις 20% στις εφημερίες, αλλά και τα κίνητρα για να πάνε περισσότεροι γιατροί στην ελληνική περιφέρεια, τώρα έρχεται η θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, που θα λειτουργεί μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σε δημόσια νοσοκομεία θα δημιουργηθούν συγκεκριμένα κέντρα τραύματος, με ειδικό εξοπλισμό, με καταρτισμένο προσωπικό, προκειμένου να μειώσουμε τον πολύ μεγάλο αριθμό τραυματιών από ατυχήματα, κυρίως τροχαία, που όμως τους συνοδεύουν σε όλη τους την υπόλοιπη ζωή.
Καμία ανοχή στην οπαδική βία
Η τρίτη παρέμβαση αφορά στη λεγόμενη «οπαδική» βία, με ανελαστική απαίτηση για εφαρμογή μέτρων που και πριν ίσχυαν αλλά δεν εφαρμόζονταν, μαζί με νέες ρυθμίσεις όπως οι κάμερες μέσα στα γήπεδα, η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνο λέσχης ανά Σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα κλπ. Και βέβαια, έρχονται οι αυτοματοποιημένες ποινές για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, εάν εντοπιστούν παραβατικές συμπεριφορές όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας.
Αυθαίρετα και επενδύσεις σε πρώτο πλάνο
Τέταρτη κυβερνητική παρέμβαση αμέσως μετά τις γιορτές είναι η προώθηση του ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, δηλαδή μιας εκκρεμότητας σχεδόν ενός αιώνα!
Επιπροσθέτως το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στη χρήση νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νέας αυθαίρετης δόμησης. Και τέλος, τα ετήσια σχέδια δράσης με περισσότερα από 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα, ανοίγουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το δρόμο για έλευση μαζικών και μεγάλων επενδύσεων.
Έχοντας ανάψει τις κυβερνητικές «μηχανές» στο φουλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επιδείξει μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Ιουνίου του επόμενου έτους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!