Μετά τη δημοσίευση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία κάνουν λόγο για ύφεση 8,2% το 2020, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει επιχείρημα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικές. Κυβερνητικοί παράγοντες στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης παραδέχονται, προφανώς, ότι η ύφεση ήταν βαθιά, όπως άλλωστε σε όλες τις χώρες που υποχρεώθηκαν να προβούν σε περιορισμούς της οικονομικής ζωής λόγω πανδημίας, ωστόσο το μέγεθός της ήταν μικρότερο από σχεδόν όλες τις προβλέψεις. Μάλιστα θυμίζουν τη σχετική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκανε λόγο για διψήφιο ποσοστό ύφεσης.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ύφεση του 2020 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι μικρότερη της Ισπανίας (11%) και της Ιταλίας (8,9%), ενώ κινείται στα ίδια επίπεδα με την ύφεση της Γαλλίας (8,1%) και λίγο ψηλότερα από αυτή της Πορτογαλίας (7,6%). Αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, στις οποίες ο τουρισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις. Οι χώρες αυτές, ακριβώς λόγω του τουρισμού κατέγραψαν ύφεση μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, όπως τον εκτιμά η Ευρωπαϊκή επιτροπή (6,8%).
Τις κυβερνητικές θέσει ενισχύει το στοιχείο ότι μεταξύ του 3ου και του 4ου τριμήνου η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη της τάξης του 2,7%, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, καθώς την ίδια περίοδο ο μέσος όρος της οικονομικής επίδοσης των χωρών του ευρώ ήταν ύφεση 0,6%.
Η Ελλάδα με την παράλληλη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, λένε οι κυβερνητικές πηγές, ανατρέπει τα στερεότυπα καθώς παρά την εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ φανερώνουν ότι η οικονομία είναι πιο ανθεκτική από όσο σχεδόν όλοι περίμεναν για το 2020, γεγονός που βελτιώνει τις προοπτικές ανάκαμψης μετά το τέλος της περιπέτειας με τα lockdown και τους περιορισμούς της λειτουργίας της οικονομίας. Τα στοιχεία πιστοποιούν επίσης την ορθότητα της ασκούμενης πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Πέραν της εξήγησης των δικών τους ενεργειών, στελέχη του Μαξίμου που συνομιλούν τακτικά με τον πρωθυπουργό έλεγαν στην «Η» ότι τα στοχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδουν τις προβλέψεις και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα αναμένουν να πάρει θέση ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για τις εκτιμήσεις του, τότε που έλεγε ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2020 την προσδιόριζε σε διψήφια ποσοστά. Μιλώντας στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τότε: «οι προβλέψεις ύφεσης δείχνουν ότι στο τέλος του 2020 το ΑΕΠ μας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον 10%», ενώ διατύπωσε κατ’ επανάληψη την περίφημη πρόβλεψή του μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις μάλιστα (24 Απριλίου, 30 Απριλίου και 29 Ιουλίου) ακόμα κι από το βήμα της Βουλής. Προφανώς, η πολιτική σύγκρουση για την πορεία της οικονομίας, αναμένεται να συνεχιστεί…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!