Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Πρωταγωνιστικός ή δευτερεύων ρόλος για Εύα Καϊλή; - Τα ύποπτα μηνύματα στο κινητό της

Πηγή: AP Photo

Πριν από περίπου έναν χρόνο οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate συγκλόνισαν την Ε.Ε.. Το σκάνδαλο μάλιστα είχε και… ελληνικό χρώμα, μιας και εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης ήταν και η Εύα Καϊλή.

Μέχρι πρότινος «η εντύπωση ήταν πως η Καϊλή αποτελούσε περισσότερο έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα στο σκάνδαλο», αναφέρει το SPIEGEL ONLINE. «Πως ενδεχομένως γνώριζε ή τουλάχιστον υποπτευόταν την έκταση της διαφθοράς, δίχως όμως να ανήκει στις δυνάμεις που κρύβονταν πίσω από αυτήν».

Τα ύποπτα μηνύματα στο κινητό της

Ωστόσο, διάφορα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του γερμανικού μέσου, μεταξύ αυτών «και πολλά μηνύματα από το κινητό της Καϊλή που κατασχέθηκε, σκιαγραφούν μία διαφορετική εικόνα: πως η Καϊλή διαδραμάτιζε έναν σημαντικό ρόλο στην υποτιθέμενη εγκληματική οργάνωση του Παντσέρι».

Από τα μηνύματά της με ανώτατους αξιωματούχους του Κατάρ διαπιστώνεται «πόσο αφοσιωμένη και πόσο κοντά βρισκόταν η Καϊλή στη χώρα του Κόλπου». Επικαλούμενο έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή της βελγικής εφημερίδας Le Soir το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι μέχρι τώρα οι Βέλγοι ερευνητές κατηγορούσαν την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι «για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και συμμετοχή σε μία εγκληματική ομάδα. Τώρα μαθεύεται μία ύποπτη επένδυση σε ακίνητο, καθώς και ύποπτα μηνύματα μέσω WhatsApp. Επιπλέον υπάρχουν υποψίες εναντίον της Καϊλή για απάτη στη διαχείρηση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν τελικά αποδειχθούν οι κατηγορίες, θα μπορούσε να της επιβληθεί μακρά ποινή φυλάκισης».

Η αγοραπωλησία ακινήτου στις Βρυξέλλες 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του SPIEGEL «οι υποψίες για ξέπλυμα χρήματος βασίζονται και στα στοιχεία που βρέθηκαν για μία ύποπτη αγοραπωλησία ακινήτου. «Στα μέσα Οκτωβρίου 2022, δύο μήνες πριν γίνει γνωστό το σκάνδαλο Κατάργκεϊτ», αναφέρει το περιοδικό, «η Καϊλή αγόρασε μαζί με τον σύντροφό της Τζόρτζι ένα διαμέρισμα δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η τιμή ήταν 650.000 ευρώ – τουλάχιστον επισήμως. Οι ερευνητές υποπτεύονται, όμως, ότι το ζευγάρι κατέβαλε στην ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος και περίπου 100.000 ευρώ σε μετρητά. Ήδη αυτό θα ήταν παράνομο στο Βέλγιο, καθώς απαγορεύεται η καταβολή ακόμη και ενός λεπτού του ευρώ σε μετρητά, όταν πρόκειται για αγοραπωλησίες ακινήτων».

Εκτός αυτών, η Καϊλή ερευνάται μαζί με τέσσερις βοηθούς της λόγω «σοβαρών υποψιών για κατ’ εξακολούθηση απάτη και άλλες σοβαρές παρατυπίες κατά το διάστημα 2014-2020». Η Καϊλή, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, «φέρεται να έχει λάβει και μίζες (kickbacks): οι βοηθοί της φαίνεται να επέστρεφαν στην Καϊλή μέρος των μισθών τους και των εξόδων τους για επαγγελματικά ταξίδια. Εάν η ζημία ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και αποδειχθεί πως αφορά κάποιο θεσμικό όργανο της Ε.Ε., αναφέρεται στο έγγραφο, η Καϊλή απειλείται στην Ελλάδα με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών και πρόστιμο». Το ακριβές ποσό πάντως παραμένει άγνωστο.

Πηγή: DW

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ