Παρά το γεγονός ότι η προσοχή τη κοινής γνώμης είναι στραμμένη στα δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η πραγματική είδηση της ημέρας, αναμένεται από το Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη εργασίας στη γερμανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε το απόγευμα με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Μερτζ, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανοικτή συζήτηση με τον κ. Μερτζ στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος.
Η κρίσιμη συνάντηση με το Σολτς
Ωστόσο η σημερινή του συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ίσως είναι η καθοριστική για τη μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο, κάτι που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και για το οποίο έχει καταβάλλει έως σήμερα πολύ μεγάλες προσπάθειες σε πολλά μέτωπα.
Όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα ζητήματα ενέργειας, το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση.
Ήδη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία».
►Διαβάστε επίσης: Οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη μέρα - Αυτοί που φεύγουν, αυτοί που μένουν και το νέο τοπίο στην Κεντροαριστερά
Ο ενεργειακός διάδρομος
Στη σημερινή συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει έναν και μόνο στόχο στο ενεργειακό ζήτημα, κρίσιμο και καθοριστικό: Να πείσει τον Όλαφ Σολτς ώστε η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης να ωθήσει πολιτικά την δημιουργία ενός ηλεκτρικού ενεργειακού διαδρόμου που θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διέρχεται από την Αδριατική και θα καταλήγει στη Γερμανία, αφού περάσει από τα εδάφη της Σλοβενίας και της Αυστρίας.
Οι σχετικές συζητήσεις έχουν αρκετό καιρό που ξεκίνησαν, ωστόσο ίσως σήμερα να υπάρξει η οριστική συμφωνία και το έργο να μπει «στις ράγες».
Η Γερμανια χρειάζεται «πράσινη ενέργεια»
Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά την ανάγκη που έχει η γερμανική βιομηχανία για γρήγορη μετάβαση σε κατανάλωση μιας πιο «πράσινης» ενέργειας, γι αυτό και θα τονίσει στον κ. Σολτς ότι η μεταφορά «καθαρής» ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ δεν θα έχει μόνο οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Παράλληλα θα συνδέσει αυτό το ενεργειακό project με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η ροή πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή προς τη χώρα μας κι από εδώ προς την Κεντρική Ευρώπη, δηλαδή τη Γερμανία, περνά από την κατάπαυση του πυρός και από την ειρήνευση στην περιοχή.
►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ στην κόψη του ξυραφιού - Σήμερα η δεύτερη πράξη στο δράμα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕ και τις ηρωικές εξόδους
Και οι δύο θέλουνε αλλά...
Η κοινή βούληση Αθήνας και Βερολίνου, φαίνεται ότι είναι δεδομένη. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σε εκκρεμότητα, όπως το μεταναστευτικό πρόβλημα και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Για αυτά τα δυο ο Όλαφ Σολτς θα συναντήσει σε λίγες μέρες τον πρόεδρο της Τουρκίας, με την ατζέντα της συνάντησης να είναι «καυτή».
Η Γερμανία δεν θέλει να δει ένα τμήμα των περίπου τριών εκατομμυρίων Τούρκων που ζουν στα εδάφη της να ριζοσπαστικοποιείται εξ αιτίας της όξυνσης του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ και στο μεταναστευτικό η συζήτηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι λεπτή και μάλλον δύσκολη.
Τα «όπλα» του Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στο Βερολίνο, προτάσσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που κάνει αξιόπιστη κάθε συζήτηση οικονομικής συνεργασίας, όπως η μεταφορά ενέργειας από τη χώρα μας προς τη Γερμανία.
Όπως συνηθίζει, συνδέει με επιχειρήματα τα θέματα που συζητά με τους συνομιλητές του, εν προκειμένω την εύρωστη ελληνική οικονομία, τη χρησιμότητα μεταφοράς ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο προς την Κεντρική Ευρώπη, τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και το Μεταναστευτικό.
Ίσως η σημερινή μέρα αποδειχθεί πολύ σημαντική για ένα ελληνικό project που αναβαθμίζει καθοριστικά την οικονομική αλλά και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!