Νέα
  • ΓΔ: 1538.02 -0.09%
  • Τζίρος: 59,20 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή - Ο «πόλεμος» του φυσικού αερίου και τα οφέλη για την Ελλάδα

Μητσοτάκης - Νετανιάχου
Πηγή: eurokinissi

Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή με το τρομοκρατικό κτύπημα της Χαμάς και την απάντηση του Ισραήλ με την -προσεκτική τελικά κι όχι ολομέτωπη- χερσαία επίθεση στα βόρεια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.

Στον πάγο οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας

Η προχθεσινή επίθεση του προέδρου της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις τους στην περίοδο του «πάγου» που βρίσκονταν μέχρι πριν από περίπου δυο χρόνια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χαμάς «Απελευθερωτικό Κίνημα» κι όχι τρομοκρατική οργάνωση και χαρακτήρισε «δολοφονία» και «ψυχική ασθένεια» κάθε υποστήριξη που παρέχει η Δύση στο κράτος του Ισραήλ. Ως αποτέλεσμα αυτών των αναφορών, το Τελ Αβίβ αποφάσισε και πάλι να ανακαλέσει τους διπλωμάτες του από την Άγκυρα, επισημοποιώντας τη ρήξη μεταξύ των δυο κρατών.

Ο «πόλεμος» των αγωγών

Την ίδια περίοδο, η ελληνική διπλωματία κινείται με ακρίβεια μοιρογνωμονίου: Συντάσσεται για μια ακόμα φορά με τη Δύση στην καταδίκη του κτυπήματος της Χαμάς, αναγνωρίζει σαφώς και με ρητό τρόπο το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ωστόσο θέτει ως προϋπόθεση ότι αυτή θα πρέπει να υπακούσει στο Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή να μην μεταβάλει την άμυνα ή τα αντίποινα σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν δίστασε κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κάνει λόγο μπροστά στις κάμερες για τη λύση των δυο κρατών ως προϋπόθεση ειρήνευσης στην περιοχή.

΄Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν μόλις ένα μήνα μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οπότε ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να γίνει η Τουρκία ο χώρος διέλευσης του φυσικού αερίου που παράγει το Ισραήλ, μέσω της κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού κοντά στις τουρκικές ακτές, ώστε στη συνέχεια το φυσικό αέριο να διοχετεύεται στις αγορές της Ευρώπης.

Τότε ο Νετανιάχου δεν είχε δώσει σαφείς απαντήσεις, καθώς συνυπολόγισε τη στενή συμμαχική του σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, ειδικά στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας. Τώρα, μετά από αυτή τη δραματική εξέλιξη στις σχέσεις Άγκυρας- Τελ Αβίβ, η πρόταση Ερντογάν απλώς δεν υφίσταται ως εναλλακτική στην ισραηλινή πολιτική ηγεσία.

Μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ με συμμετοχή ΑΔΜΗΕ

Από την άλλη, ο Νετανιάχου επείγεται να ξεκινήσει η ροή του φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις δείχνει να ωριμάζει το σχέδιο μεταφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω της Κύπρου, με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να γίνει ο νέος υποστηρικτής του έργου και, ως φορέας υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, πρόκειται να εξασφαλίσει την τεχνική και οικονομική επάρκεια για τη σύνδεση μήκους 1.208 χιλιομέτρων και την έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Παράλληλα η Ελλάδα, με την προσεκτικά διατυπωμένη θέση της σχετικά με τη νέα μεσανατολική κρίση, θέλει να μείνει κοντά στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να μην προσελκύσει τη μήνι των ακραίων στοιχείων της Παλαιστίνης.

Το παρασκήνιο της στάσης στον ΟΗΕ 

Μάλιστα η αποχή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός, υπηρετούσε την προσεκτική στάση της χώρας μας στη λεπτή αυτή υπόθεση, που χρειάστηκε να εξυπηρετεί τόσο τις ελληνικές επιδιώξεις στον υπό διαμόρφωση νέο ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και τις επιταγές του Διεθνούς δικαίου.

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επεσήμαιναν ότι η αποχή της Ελλάδας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει καταψήφιση του ψηφίσματος, αντίθετα επειδή ως απέχουσα η χώρα μας δεν προσμετράται στους παρόντες, διευκολύνει την επίτευξη των δυο τρίτων για την έγκριση του ψηφίσματος.

Επίσης, η χώρα μας συντάχθηκε με την πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ που κράτησαν την ίδια στάση, ενώ υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για το χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την έγκριση του ψηφίσματος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ