Εκτός ορίων κινείται, πλέον, η εσωτερική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γενικεύονται οι συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματος με βαριές εκφράσεις, καταγγελίες και φαινόμενα πολιτικής αποσύνθεσης.
Απόδειξη για τη σοβαρότητα της κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι χθες προκλήθηκε πολιτική σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, ενός εκ των τριών διαγραμμένων από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρώην υπουργός κατήγγειλε παράκεντρα που ελέγχουν δεκάδες τρολ του διαδικτύου τα οποία τώρα στρέφονται εναντίον των διαφωνούντων.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που υπογράμμισε ότι ο κ. Σκουρλέτης αποκαλύπτει ποιοι ήταν αυτοί που επιτίθονταν με ανοίκειες εκφράσεις, πολλές φορές χυδαίες, εναντίον του κόμματος και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξηγήσεις
Η Αγία Τριάς Αχτσιόγλου - Χαρίτσης - Ηλιόπουλος
Αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση βιώνει ίσως τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της και δεν έχει την πολυτέλεια για αντεγκλήσεις με την κυβέρνηση. Χθες έλυσαν τη σιωπή τους και η κυρία Έφη Αχτσιόγλου με τους κ.κ. Αλέξη Χαρίτση και Πάνο Ηλιόπουλο, που ζήτησαν άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας κι επίσπευση του Συνεδρίου, τηρώντας σαφείς αποστάσεις από τις πρακτικές του Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς όμως να δίνουν λαβή για πειθαρχικά μέτρα.
Στη δήλωσή τους τα τρία επιφανή στελέχη του κόμματος αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική… Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί.
Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό... Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων… Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».
Λάδι στη φωτιά
Λάδι στη φωτιά έριξε χθες ο Θεόδωρος Δρίτσας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο… Στέφανος Κασσελάκης και να ιδρύσει ένα άλλο κόμμα, αλλά και η Νίνα Κασιμάτη, που επετέθη στον συνυποψήφιό της στη Β’ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, με χαρακτηρισμούς όπως «άσχετος, επαίσχυντος, συκοφάντης», βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο το ψυχικό χάσμα που χωρίζει, πλέον, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, από τους κάθε λογής και είδους διαφωνούντες.
►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Σε αναζήτηση στρατηγικής η Κεντροαριστερά μετά τις εκλογές
Οι «κυανόκρανοι»
Προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι εντάσεις καταβάλλουν στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, που παραδέχθηκε ότι οι διαγραμμένοι ξεπέρασαν κάποια όρια, ωστόσο επέμεινε στο θέμα της ενότητας. Την ίδια προσπάθεια έκαναν και η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου με τον αναπληρωτή της, Γιώργο Βασιλειάδη, ωστόσο το κλίμα έντασης και ανεξέλεγκτου εσωκομματικού μπράντεφερ συνεχίζει αδιάπτωτο..
Ακόμα απουσιάζει η συζήτηση επί του πολιτικού
Χαρακτηριστικό των εντάσεων και των αλλεπάλληλων διαξιφισμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έλλειψη διαλόγου, ή έστω παραλλήλων μονολόγων, επί του πολιτικού. Ο μόνος που θέτει πολιτικά το ζήτημα είναι ο Νίκος Φίλης, που αναρωτιέται «πώς είναι δυνατό να συνυπάρξουμε με τον Κασσελάκη, ο οποίος θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι αντίστοιχο με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ;» και κατήγγειλε τον νέο πρόεδρο του κόμματος ότι βρισκόταν στην Αμερική και ζητούσε τη διαγραφή του μαζί με άλλα στελέχη, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ισραήλ, αγκαλιαζόταν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ουσιαστικά, όπως είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, έβαζε την Ελλάδα μέσα στην μεσανατολική διένεξη.
Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των διαφωνιών και των αντεγκλήσεων δεν είναι πολιτικές, αλλά είτε προσωπικές είτε διαδικαστικές, με αποτέλεσμα η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία να αποδομείται, το μεταξύ τους ψυχικό χάσμα να βαθαίνει διαρκώς και το πρόβλημα αξιοπιστίας, το οποίο κυνηγά το κόμμα από τότε που έχασε την εξουσία, να οξύνεται διαρκώς.
Όλο αυτό το σκηνικό επηρεάζει σαφώς το εκλογικό σώμα, το οποίο καλείται αυτές τις ημέρες να απαντήσει σε δημοσκοπήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εάν παραμένει το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώθηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου- Ιουνίου, ή αν οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν ανατραπεί μέσα σε λίγους μήνες…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!