Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές τελείωσαν - Ο εμφύλιος φουντώνει - Ένα βήμα πριν την διάσπαση το κόμμα

Η προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ της διατήρησης ή όχι, της ενότητας του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι τα πολιτικά γεγονότα αυτής της περιόδου είναι πυκνά, με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να ενισχύουν ακόμα περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και να αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο συνεχίζεται αμείωτη, μάλλον θα λέγαμε ολοένα και περισσότερο έντονη η εσωτερική διαμάχη μεταξύ του νέου προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με πολιορκητικό κριό τα στελέχη της «Ομπρέλας».

►Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Σκληρό μπρα ντε φερ σε εξέλιξη, με φόντο το νέο ραντεβού Μητσοτάκη Ερντογάν στις 7/12 και στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διαμάχες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως πολιτικές και ιδεολογικές, ωστόσο έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν και προσωπικά χαρακτηριστικά, εάν αναλογιστούμε ότι η Έφη Αχτσιόγλου απευθύνθηκε -διόλου τυχαία- στον πληθυντικό προς τον κ. Κασσελάκη, δείχνοντας ότι η περίφημη «συντροφικότητα» είναι ζητούμενο αυτή την εποχή στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ως προς τις πολιτικές- ιδεολογικές διαφορές, το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο: Τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας χαρακτήρισαν «νεοφιλελεύθερες» τις θέσεις Κασσελάκη στην ομιλία του στον ΣΕΒ, όταν είπε ότι το κεφάλαιο δεν πρέπει να δαιμονοποιείται. Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας για το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός». Ακολούθησε ψηφοφορία επί της προτάσεως Κασσελάκη για αναβολή του Συνεδρίου από το Νοέμβριο, που είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, για το τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίου. Από τους 42 παρευρισκόμενους, την πρόταση Κασσελάκη ψήφισαν οι 20, έναντι 10 που καταψήφισαν, 8 λευκών και 4 απουσιών. Από τυπικής πλευράς η νέα ημερομηνία του Συνεδρίου αποτελεί εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή, που παίρνει την τελική απόφαση. Από πολιτικής, όμως, οι 20 θετικές ψήφοι επί 42 μελών του οργάνου, αναμφίβολα προβληματίζουν.

►Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Μητσοτάκης επιχειρεί τώρα διπλωματική εμπλοκή της Ελλάδας στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής

Ο προβληματισμός και η ρητορική των «διαφωνούντων»

Περισσότερο, όμως, προβληματίζει η ρητορική των «διαφωνούντων». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος επικεφαλής της «Ομπρέλας» έκανε δηλώσεις ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα, αρχίζοντας από το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών και της επικράτησης Κασσελάκη, όταν ο νέος πρόεδρος είπε ότι «κέρδισε το φως». Ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε: «Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;». Παράλληλα εκτόξευσε βέλη κι εναντίον της ομάδας των υποστηρικτών Κασσελάκη, γενικεύοντας την εσωτερική γκρίνια: Η ομάδα αυτή, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών «έκανε έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες. Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση - γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της ακροδεξιάς. Άλλοι μας εύχονταν καλή μετανάστευση. Δεν τις λες και παρεμβάσεις που στόχευαν στην ενότητα».

Μιλάνε διαφορετική γλώσσα

Προεδρική ομάδα κι εσωτερική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να μιλούν διαφορετική γλώσσα. Τα επιχειρήματα των μεν δεν συναντιούνται πουθενά με εκείνα των δε. Όσο για την ενότητα, από τις επικλήσεις όλων για την αναγκαιότητά της ,περάσαμε στην αποστροφή Τσακαλώτου, ότι «δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα».

Η μάχη θα συνεχιστεί έως το συνέδριο

Παράγοντες μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν ότι η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί έως το Συνέδριο του Φεβρουαρίου -με δεδομένο ότι η Κεντρική Επιτροπή θα συμφωνήσει στη μετάθεσή του- και περιμένουν από τον πρόεδρο του κόμματος μετά το Συνέδριο και την πιθανή αποχώρηση όσων έχουν αποφασίσει να τραβήξουν διαφορετικό δρόμο, να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επανασυγκόλλησης των τάσεων και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το κόμμα συντεταγμένο να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών και -πολύ αργότερα- των βουλευτικών εκλογών. Θα μεσολαβήσει μια πολύμηνη διαμάχη με το ΠΑΣΟΚ για το ποιο κόμμα θα ηγεμονεύσει στην κεντροαριστερά και θα αντιπαρατεθεί με όρους εναλλακτικής λύσης στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που δεν αφήνει στον ΣΥΡΙΖΑ την πολυτέλεια παράτασης της σημερινής εικόνας κριτικής και αμφισβήτησης της ηγεσίας του. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ