Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μητσοτάκης επιχειρεί τώρα διπλωματική εμπλοκή της Ελλάδας στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής

Η ανακοίνωση, προ διημέρου, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ισραήλ, ανέδειξε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην παραμείνει θεατής των ραγδαίων εξελίξεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά να λάβει ενεργό μέρος στις προσπάθειες περιορισμού και αποκλιμάκωσης της έντασης.

►Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Σκληρό μπρα ντε φερ σε εξέλιξη, με φόντο το νέο ραντεβού Μητσοτάκη Ερντογάν στις 7/12 και στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η αναβολή του ταξιδιού στο Ισραήλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να υποχρεώθηκε, για λίγο, να αναβάλλει το ταξίδι του, όπως ανακοινώθηκε χθες, για λόγους ασφαλείας, αλλά το βέβαιο είναι ότι κάθε άλλο παρά ακυρώνει τη διπλωματική του στρατηγική. Γι αυτό αποφασίστηκε να επισκεφθεί την Αίγυπτο, έναν ακόμα κρίσιμο «παίκτη» στο σκάκι που παίζεται επί δεκαετίες στη Μέση Ανατολή.

Έτσι, τρεις μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, και δυόμιση μήνες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο και τη συνάντηση των δυο ανδρών, το Σάββατο οι δυο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της πολυμερούς Διεθνούς Διασκέψεως που διοργανώνει η Αίγυπτος για το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής.

Έχουν ήδη προσκληθεί οι ηγέτες χωρών όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Αλγερία, η Τυνησία, το Μαρόκο, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Νορβηγίας, καθώς και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Ακόμα δεν είναι σαφές ποιοι από τους παραπάνω θα παραστούν στη Διάσκεψη, ωστόσο από μόνη της αποτελεί μείζον γεγονός στην προσπάθεια διπλωματικού περιορισμού της σύρραξης.

►Διαβάστε επίσης: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Κέρδη και ζημιές μετρούν τα κόμματα - Τι δείχνει το... ταμείο

Πού αποσκοπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ο σκοπός της διπλωματικής κινητικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολλαπλός. Πρώτον, θέλει να δείξει ότι και σε αυτή την κρίση η Ελλάδα είναι παρούσα και προτείνει λύσεις, όπως έγινε με την πανδημία, όταν ο πρωθυπουργός πίεσε και πέτυχε τον πανευρωπαϊκό εμβολιασμό ή στην κρίση του πολέμου στην Ουκρανία, όταν πίεσε και πέτυχε τον έλεγχο της τιμής του φυσικού αερίου.

Δεύτερον, η χώρα μας θέλει πάση θυσία ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς να είναι περιορισμένος σε εύρος, να μην υπάρξει εμπλοκή άλλων δυνάμεων στον «Γόρδιο Δεσμό» της Μέσης Ανατολής και να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, καθώς τους τελευταίους αρκετούς μήνες έχει δρομολογηθεί η κατακόρυφη άνοδος της γεωπολιτικής σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου, ως χώρου διέλευσης της ενέργειας που παράγεται στη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο, προς την Ευρώπη. Σε αυτό το νέο σκηνικό η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθεί, λόγω μιας ενδεχόμενης γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπομπή αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου στις ελληνικές καλένδες.

Και τρίτον, το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι το ειδικό βάρος της χώρας μας αυξάνεται περαιτέρω με αυτή τη διπλωματική εμπλοκή, κυρίως έναντι της Τουρκίας που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να στηρίξει την Χαμάς και ως τώρα οι όποιες ειρηνευτικές προσπάθειες θέλει να αναπτύξει, δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τις χώρες- κλειδιά της Διεθνούς Κοινότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διατυπώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα αίτια της νέας κρίσης είναι εξαιρετικά προσεκτικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες -και κατά τη χθεσινή τηλεοπτική του εκπομπή- ισορρόπησε πάνω σε ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα: Υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, όχι όμως για εκδίκηση, ενώ παράλληλα διαχώρισε την τρομοκρατική Χαμάς από την Παλαιστινιακή Αρχή με την οποία πρέπει να συνομιλεί η Διεθνής Κοινότητα. Επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για δυο κράτη στην περιοχή και χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «τη μόνη Δημοκρατία στην περιοχή». Τέλος ξεκαθάρισε ότι στην επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή -η οποία αναβλήθηκε για λόγους ασφάλειας- δεν θα επισκεφθεί μόνο το Ισραήλ, αλλά θα έχει συναντήσεις τόσο με τον βασιλιά της Ιορδανίας όσο και με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ