Νέα
  • ΓΔ: 1493.11 +0.19%
  • Τζίρος: 109,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ευκαιρίες και κίνδυνοι για την Ελλάδα - Οι γεωπολιτικές ανατροπές

Προσεκτικούς χειρισμούς, ευαίσθητες ισορροπίες, πλήρη αξιοποίηση των συμμαχιών μας και αναζήτηση κατάλληλου πλαισίου για αύξηση του ειδικού βάρους της χώρας μας απαιτεί από την ελληνική πολιτική ηγεσία η νέα πραγματικότητα, όπως την ορίζει ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Ακριβώς δέκα χρόνια μετά τον τέταρτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο (Γιομ Κιπούρ) η Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας «παίρνει φωτιά» και δημιουργεί αλυσιδωτές συνέπειες στο γεωπολιτικό στάτους.

►Διαβάστε επίσης: Ο Κασσελάκης στρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο με όχημα την οικονομία

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και τα μηνύματα του «αύριο»

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ χθες το πρωί σκοπό είχε να καταγράψει τα νέα δεδομένα και να συζητήσει τρόπους αντίδρασης της Ελλάδας. Άλλωστε επί των κυβερνήσεων της τελευταίας τετραετίας, οι σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά, την ώρα που και οι δυο ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βενιαμίν Νετανιάχου έχουν αναπτύξει και προσωπικές σχέσεις φιλίας και αλληλοεκτίμησης, κάτι που αποτυπώνεται στις στενότερες σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι στην προκείμενη περίπτωση είναι το Ισραήλ που δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από τη Χαμάς, συνεπώς η στάση που επιλέγει η κυβέρνηση είναι να σταθεί στο πλευρό του Τελ Αβίβ, από κοινού με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που «κτίζει» αξιοπιστία στην εξωτερική μας πολιτική.

►Διαβάστε επίσης: Σε μια κλωστή η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ - Το παρασκήνιο της σύνθεσης της σκιώδους κυβέρνησης

Η συνάντηση Δένδια -Κατζ

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα, Νόαμ Κατζ, στην οποία ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη συμπαράσταση της χώρας μας και των πολιτών της προς τη δοκιμαζόμενη Ισραηλινή κοινωνία, μετά τη «βάρβαρη επίθεση» με βόμβες που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά φρόντισε να καταδείξει για πολλοστή φορά σε διεθνή fora τη νέα απόσταση από τις κυρίαρχες επιλογές της Δύσης που έλαβε η Τουρκία, η οποία δεν αποδοκίμασε καθαρά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες, κάλεσε την Τουρκία να πάρει σαφή θέση για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το ίδιο έκανε χθες και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Η θέση της Ελλάδας και τα ζητήματα που απασχόλησαν το ΚΥΣΕΑ

Από την άλλη, είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί παραδοσιακά και διακομματικά υπέρ της λύσης των δυο κρατών στη Μέση Ανατολή, Ισραήλ και Παλαιστίνης, συνεπώς πρέπει να υπάρξει προσοχή ώστε η χώρα να καταγράψει τη σαφή της θέση υπέρ του Ισραήλ, αλλά αυτή να μην προκαλέσει «αντίποινα» εκ μέρους των Παλαιστινίων.

Πρόκειται για δύσκολη άσκηση στην οποία χρειάζεται αυξημένη συνεργασία των διπλωματών μας και της πολιτικής τους ηγεσίας, των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας. Τόσο η ΕΥΠ όσο και η Ελληνική Αστυνομία έχουν εκπονήσει επιχειρησιακά σχέδια με εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα.

Ξεχωριστό κεφάλαιο που απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ ήταν ο επαναπατρισμός Ελλήνων που μένουν ή επισκέπτονταν το Ισραήλ, αποστολή που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία σε όλη την Ευρώπη που δέχονται πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ. Το αεροδρόμιο της Αθήνας θα δέχεται όπως είναι φυσικό και αλλοδαπούς που αναχωρούν από το Ισραήλ.

Τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ απασχόλησε και η πιθανότητα αύξησης των μεταναστευτικών ροών, πράγμα που ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί, αλλά ίσως πρέπει να το αναμένουμε σε λίγο καιρό. Σημειώθηκε ότι οι ροές αυτές δεν θα προέλθουν από την Τουρκία, αλλά από τα νότια, από την Αίγυπτο στην οποία οδηγεί ο μεταναστευτικός δρόμος από τα εδάφη των Παλαιστινίων. Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου είναι επίσης άριστες, συνεπώς οι δυο χώρες εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο για τη δύσκολη διαχείριση του προβλήματος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ