Με μια θαρραλέα, ως επαναστατική για τα δεδομένα της ελληνικής Αριστεράς, ομιλία του ενώπιον δεκάδων μελών του ΣΕΒ, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έστρεψε» το κόμμα του προς το Κέντρο, μιλώντας για ένα θέμα που γνωρίζει καλά: Την οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς.
Κορυφαία στιγμή της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η αποστροφή του να μην δαιμονοποιούμε το κεφάλαιο, κάτι που ως τώρα ήταν «ταμπού» για την ευρύτερη Αριστερά, η οποία ακριβώς πάνω στη δαιμονοποίηση του κεφαλαίου έστησε έναν από τους κεντρικούς ιδεολογικούς της πυλώνες: Την υπεραξία της εργασίας.
Το κάλεσμα στους επιχειρηματίες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε από την αρχή της ομιλίας του τους επιχειρηματίες που ήταν στο ακροατήριο, να προσελκύσουν «τα μυαλά του έθνους μας στους ομίλους σας, αλλά και να τα κρατήσετε, να τα ανταμείψετε και να καλλιεργήσετε νέες, σύγχρονες νοοτροπίες από κοινού με τους εργαζόμενους».
Στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης διακριτικά απέσυρε την στοργή της Αριστεράς στις μάζες, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις καλλιεργούν «τη μοναδικότητα του καθενός και της καθεμιάς από εμάς».
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των πολλών «νεωτερισμών» που περιέλαβε η ομιλία του, φρόντισε να εξαπολύσει βέλη στην κυβέρνηση, την οποία καλεί επίμονα τις τελευταίες ημέρες να καταγγείλει τη συμπεριφορά του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, αφού προφανώς δεν του φάνηκε ικανοποιητικός ο πλήρης διαχωρισμός της κυβέρνησης από τέτοιες πράξεις, που έγινε ρητά δια του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη.
Επίσης ζήτησε από τους εργοδότες να διαμορφώσουν ένα τέτοιο περιβάλλον στους χώρους εργασίας τους ώστε να επιτρέψουν «τη δυνατότητα των γυναικών να καταγγείλουν σεξισμό χωρίς να φοβούνται για αντίποινα ή απόλυση».
Η κριτική στην κυβέρνηση
Ο Στέφανος Κασσελάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και την οικονομική πολιτική της όταν είπε ότι «στα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είμαστε 26 στους 27. Μόνο πάνω από τη Βουλγαρία. Είμαστε η χώρα που τα έτη 2021-2022 είχε μείωση των πραγματικών μισθών ανά απασχολούμενο κατά 5,9%, σε συνέχεια των απωλειών 25,1% της περιόδου 2010-2014 και της σταθεροποίησης στα ίδια επίπεδα του 2015 μέχρι το 2020. Δηλαδή, έχουμε σωρευτικά μείωση 31% από το 2010», συμπεριλαμβάνοντας εμμέσως στην κριτική του όλες τις κυβερνήσεις των μνημονίων, μαζί κι αυτές του Αλέξη Τσίπρα.
Έδωσε έμφαση στο έλλειμμα καινοτομίας χρεώνοντάς το κυρίως στην κυβέρνηση αλλά δευτερευόντως και στις επιχειρήσεις: «Στον ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας είμαστε στο 80,2% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις δαπανούν μόνο 0,59% του ΑΕΠ για έρευνα και ανάπτυξη, έναντι 1,42% των ευρωπαϊκών».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριέλαβε στην ομιλία του τον πυρήνα της κριτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δηλαδή το ότι οι καταναλωτές δοκιμάζονται σκληρά από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση με τα κάθε είδους «pass» δεν λύνουν το πρόβλημα, κι ότι η πολιτική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ωφελεί τα ολιγοπώλια.
Στο στόχαστρο και η Δικαιοσύνη
Από την κριτική Κασσελάκη δεν ξέφυγε η Δικαιοσύνη, για την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «από έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας προκύπτει ότι ο μέσος χρόνος επίλυσης των δικαστικών διαφορών στην Ελλάδα είναι 1.711 μέρες. Μακράν οι πρώτοι» στην Ευρώπη.
Τέλος υποσχέθηκε ένα καλύτερο Δημόσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία («γιατί και η ψηφιακή γραφειοκρατία, γραφειοκρατία είναι»), προέτρεψε τις επιχειρήσεις να προστατεύουν το Περιβάλλον με τη λειτουργία τους, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τον μεγαλύτερο παράγοντα ανισότητας στην εποχή μας, αποκάλεσε το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» και δεσμεύτηκε ότι σε μια δική του κυβέρνηση οι 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό κι έκλεισε την ομιλά του με επιμέρους πολιτικές σε πτυχές της οικονομικής δράσης όπως η βιομηχανία, το φάρμακο, ο τουρισμός, η χρηματοδότηση της βελτίωσης της παραγωγής κλπ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!