Πραγματοποιήθηκε χθες η πολυσυζητημένη συνάντηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, με το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε συμφωνία των δυο ότι… διαφωνούν. Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση αποσαφήνισε τις επιδιώξεις τόσο της ηγεσίας, όσο και των διαφωνούντων που, σε γενικές γραμμές, κινούνται κοντά στα όσα πιστεύει ο κ.Φίλης.
Ο πρώην υπουργός στις δηλώσεις του δεν έκρυψε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις απόψεις του και στα όσα σκέπτεται να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ωστόσο, είναι εξίσου προφανές ότι ο ίδιο δεν θέλει να χρεωθεί το κόστος μιας διάσπασης. Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση, εμφανίζει μια εικόνα στελεχών με διαφορετικούς προσανατολισμούς, που όμως επιμένουν να θεωρούν σημαντική την ενότητα του κόμματος.
Οι δηλώσεις Φίλη και τα ασφαλή συμπεράσματα
Οι δηλώσεις Φίλη μετά τη συνάντηση ήταν πολύ διαφωτιστικές κι οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα: Πρώτον, ο πρώην υπουργός είπε πως όλα όσα έχει πει δεν τα είπε «εν θερμώ, αλλά με πόνο» για να προσθέσει με νόημα «και τα συμμερίζεται μεγάλο τμήμα των οπαδών μας». Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι βρίσκεται στον αστερισμό της εναλλαγής μαστιγίου και καρότου, ο κ. Φίλης πρόσθεσε ότι καλεί τους οπαδούς του κόμματος που έχουν παρόμοιες απόψεις με τις δικές του «να παραμείνουν σήμερα συσπειρωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν τη μάχη στις δημοτικές εκλογές και τη μάχη της ανασυγκρότησης του κόμματός μας, διότι όταν χάνουμε στο χώρο της Αριστεράς, αυτό δεν ισοφαρίζεται από άλλους πολιτικούς χώρους».
Τα μηνύματα Φίλη δεν σηκώνουν παρερμηνείες: Όσοι έχουν τις ίδιες απόψεις με εκείνον πρέπει σε αυτή τη φάση («σήμερα», όπως είπε) να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν τις δυο μάχες για την αυτοδιοίκηση και για την ανασυγκρότηση του κόμματος.
Κι αν αναρωτιέται κανείς σε ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι αυτή η ανασυγκρότηση, ο κ. Φίλης υπήρξε επίσης πολύ σαφής: Αριστερά, «γιατί όταν χάνει η Αριστερά, αυτό δεν ισοφαρίζεται από άλλους χώρους» δηλαδή από τις δεξαμενές της Κεντροαριστεράς στις οποίες απευθύνεται ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.
Μιλώντας ειδικά για την προοπτική της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός μίλησε για προθέσεις, όχι για εγγυήσεις: «Η πρόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι» κι έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η πρόθεση αυτή θα προκύψει ως δυνατότητα κι ως αποτέλεσμα, από τις συμπεριφορές όλων των πλευρών». Δηλαδή, με άλλα λόγια, όλες οι πλευρές είναι υπεύθυνες για την ενότητα κι όλες θα χρεωθούν τυχόν διάρρηξή της…
Το «φταίξιμο» Βούτση
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, στη νέα ηγετική του ομάδα και χρέωσε τον Στέφανο Κασσελάκη με δυο «ζητήματα», όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία όμως εμφάνισε ως προβλήματα: Το ένα είναι ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής («δεν υπάρχει προηγούμενο να μην είναι βουλευτής ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ήταν η φράση του) και το δεύτερο η «λειψή σχέση που έχει με τις ψηφισμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Είπε κι άλλα ο κ. Βούτσης με το προσεκτικό και μειλίχιο ύφος του να μην μπορεί να κρύψει τις βαθιές πολιτικές διαφωνίες που έχει με τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Κι αυτός, όμως, όπως άλλωστε και ο κ. Φίλης, έδειξαν ότι ακόμα επενδύουν στην ενότητα του κόμματος, με τις συγκεκριμένες υποσημειώσεις που συνοδεύουν αυτή την επένδυση…
Το κρίσιμο ραντεβού
Με αυτά ως δεδομένα, το κρίσιμο ραντεβού έχει προσδιοριστεί για το Συνέδριο του κόμματος που, όπως είπε ο κ. Φίλης, είναι προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο αλλά ο ίδιος δεν ξέρει πότε θα πραγματοποιηθεί.
Ως τότε, ηγετικοί και διαφωνούντες πρέπει να αναζητήσουν τη χρυσή τομή της συμπόρευσής τους και άρα της διατήρησης της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να το θέλουν ειλικρινά, όλες οι πλευρές…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!