Η αύξηση φορολογικών κινήτρων και μισθών καθώς και άλλες πρωτοβουλίες, όπως επαγγελματικές συναντήσεις και υποτροφίες, αποτελούν στόχο της κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημών, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης με αφορμή τις επαφές που είχε στο Διεθνές Φόρουμ Έρευνας και Τεχνολογίας για την Κοινωνία STS forum στο Κιότο.
Αναλυτικά ο υφυπουργός αναφέρει τα εξής σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Η μεταστροφή του “brain drain” σε “brain gain” επιτυγχάνεται αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το “brain circulation”. Είναι μια τάση που πρέπει να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε, ώστε να επιτρέψουμε στους Έλληνες της Διασποράς να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα κι εφόσον τους πείσουμε, να την εμπιστευτούν ξανά να επιστρέψουν οριστικά και να ζήσουν εδώ.
Ο επαναπατρισμός εγκεφάλων (brain gain) δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, το έκαναν για να αναζητήσουν καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αυτά μου είπαν οι νέοι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ιαπωνία, με τους οποίους συναντήθηκα στο Τόκιο με αφορμή την παρουσία μου στο Διεθνές Φόρουμ Έρευνας και Τεχνολογίας για την Κοινωνία STS forum στο Κιότο.
Όλα τα παιδιά εκτός από τις ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες τους, μοιράστηκαν μαζί μου το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και μου έδωσαν την ευκαιρία να διακρίνω την επιθυμία τους να διατηρήσουν τους δεσμούς με τη χώρα τους.
Στόχος είναι να επεκτείνουμε τα φορολογικά κίνητρα και τους καλύτερους μισθούς, τα οποία έγιναν δεκτά με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους ίδιους, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες, όπως επαγγελματικές συναντήσεις, μικρής διάρκειας παραμονής στη χώρα μας, υποτροφίες κοκ.
Το θέμα δεν είναι οι νέοι της Διασποράς να γυρίσουν πίσω και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα – κάτι που το ευχόμαστε και θα το επιθυμούσαμε, αλλά να μεταφέρουν τη γνώση, τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους. Είναι ένα μέρος του brain gain που παραμένει απώτερος στόχος μας».
Τέλος, ο υφυπουργός ευχαριστεί, στην ανάρτησή του, τον πρέσβη στο Τόκιο Δημήτρη Καραμήτσο – Τζίρα, την εμπορική και οικονομικό ακόλουθο Μαρίνα Στάμου και τα στελέχη της πρεσβείας που διοργάνωσαν τη συνάντηση, όπως και τους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε αυτήν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!