Πολλαπλά μηνύματα έδωσε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή, προεκλογική τηλεοπτική του συνέντευξη, μόλις έξι μέρες πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στηρίξει τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας στις 13 Περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας.
Μάλιστα αναφέρθηκε ονομαστικά τους κ.κ. Αρναουτάκη (Κρήτη), Πτωχό (Πελοπόννησο), Στεφανή (Βόρειο Αιγαίο) καθώς ο μεν πρώτος έχει διακομματική στήριξη, οι δε άλλοι δυο εμφανίζονται να έχουν μειωμένες πιθανότητες, τουλάχιστον σε σχέση με τα πρόσωπα που υποστηρίζει η ΝΔ σε άλλες περιφέρειες.
Ιδιαίτερη μνεια στο Νίκο Χαρδαλιά
Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά, του οποίου τα πολιτικά προσόντα ανέδειξε κι υπογράμμισε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα υπάρχει αγαστή και παραγωγική συνεργασία με την κυβέρνηση.
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις, αρνήθηκε να μιλήσει περισσότερο για τους λόγους που τον οδήγησαν στην άρση της στήριξης στον Γιώργο Πατούλη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν ήταν μόνο το «βαρύ ζεϊμπέκικο»…
Στήριξη στο Βασίλη Κικίλια
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός επέλεξε να στηρίξει καθαρά, χωρίς αμφισημίες και δισταγμούς τόσο τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, όσο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.
Για τον πρώτον ξεκαθάρισε ότι δεν ετέθη ποτέ ζήτημα απομάκρυνσής του, ενώ για τον δεύτερο είπε πως έκανε πολύ καλή δουλειά ως πεικεφαλής της Περιφέρειας, άφησε ωστόσο ανοικτό το ζήτημα των σχέσεων της κυβέρνησης μαζί του σε περίπτωση που η εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης για τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να έχουν γίνει, τον συμπεριλάβει στους ενόχους.
Οι ενέργειες της κυβέρνησης στο μέλλον και ο κρίσιμος τομέας της οικονομίας
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις βελτιώσεις που χρειάζεται η κυβερνητική λειτουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ειδήσεις, έστω και περιγραφικά: Μίλησε για ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας κυβέρνησης- αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, για τα προβλεπτικά μοντέλα που μπορούν να μας προειδοποιούν για ακραία καιρικά φαινόμενα, για το μέγεθός τους και για το βαθμό επικινδυνότητας, αλλά και για αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα σχετικά με την εμπλοκή του στρατού στην προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων εκτάκτων ισχυρών φαινομένων.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια νέα, ολοκληρωμένη πλατφόρμα αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της ακρίβειας, όπως δείχνει ο προϋπολογισμός που διαρκώς μειώνεται.
Επανέλαβε ότι το Market Pass δεν είναι πανάκεια και τόνισε ότι μετά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, έρχονται οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η επαναφορά των τριετιών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η έκτακτη στήριξη των συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, που θα παραμείνουν και μετά το τέλος της περιόδου της ακρίβειας.
Τα πρόστιμα στη Μύκονο και ο Κασσελάκης
Παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του δίνει έμφαση στη σωστή λειτουργία της αγοράς και έφερε τα παραδείγματα μεγάλων επιχειρήσεων στη Μύκονο αλλά και στο χώρο της λιανικής, στις οποίες επιβλήθηκαν ηχηρά πρόστιμα, προκειμένου να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία.
Στο καθαρά πολτιικό πεδίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε σαφώς να «ταυτίσει» τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, με τους κ.κ. Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωση της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για επιδόρπιο... ελληνοτουρκικά!
Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις, ότι δηλαδή η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι είναι προς όφελος της να μην κόψει τις γέφυρες με την Ευρώπη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ παράλληλα η Άγκυρα, «αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των σχέσεων με την Ευρώπη, πιστεύω ότι και σε ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών - Ελλάδας είναι γεωστρατηγική… Και οι δύο καταλαβαίνουμε ότι είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος, να αφήσουμε στην άκρη αυτή την ακραία ρητορική και να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης. Και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τη μία μεγάλη μας διαφορά άμεσα, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!