Η χθεσινή παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ελάχιστους εξέπληξε. Η έμμεση, πλην σαφής αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σε προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την άστοχη δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη, είπε σιβυλλικά «όλοι κρίνονται», ουσιαστικά δρομολόγησε τις εξελίξεις.
►Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel - πυρκαγιές: Τα πρώτα μέτρα ανασυγκρότησης και η μεγάλη μάχη στην Ευρώπη - Ο οδικός χάρτης έως τη ΔΕΘ
Η περίπτωση Μηταράκη και ο «έτοιμος» Στυλιανίδης
Όπως συνέβη και με την περίπτωση Μηταράκη, διαμηνύθηκε στον πρώην, πλέον, υπουργό Ναυτιλίας η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, εκείνος προσπάθησε να μεταπείσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά η επικοινωνία ήταν αδύνατη και σε νέα «όχληση» από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, συνέταξε την επιστολή παραίτησης, την απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου και λίγο αργότερα την ανάρτησε και στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σαν «έτοιμος από καιρό» λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης Βαρβιτσιώτη, όρισε νέο υπουργό Ναυτιλίας τον Χρήστο Στυλιανίδη, κάτι που σημαίνει ότι είχε τον χρόνο να τον ενημερώσει, άρα απλώς ανέμενε την ώρα της αποχώρησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Κάπως έτσι έγινε και με τον Νότη Μηταράκη. Αλλά φαίνεται ότι η «αλυσίδα» των «παραιτήσεων» κατόπιν σαφούς εκπεφρασμένης επιθυμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δύσκολα θα σταματήσει εδώ.
Οι γκρίνιες και τα παράπονα
Ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει στο προσωπικό του σημειωματάριο τα ονόματα των υπουργών που δεν ακολουθούν τους ρυθμούς που ο ίδιος θα ήθελε, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Σε ορισμένους έχει δείξει την «κίτρινη κάρτα» με το γνωστό, μειλίχιο και ήρεμο ύφος του, που όμως, ακριβώς λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, καλό είναι να μην παρερμηνεύεται από τους συνομιλητές του, υπουργούς.
Το απίστευτο φιάσκο με τους χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που έφτασαν ανενόχλητοι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δημιούργησαν τα επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή του Μιχάλη Κατσουρή, δεν επέφερε «παραιτήσεις» υπουργών, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου είχε διαδεχθεί τον Νότη Μηταράκη μόλις δυο εβδομάδες πριν το απίστευτο αυτό συμβάν, συνεπώς αντικειμενικά δεν θα μπορούσε να έχει προσωπικές ευθύνες.
Θα έλεγε κανείς ότι ο Νότης Μηταράκης «πλήρωσε» με την παραίτηση- απομάκρυνσή του αναδρομικά και το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας, κι ας συνέβη αυτό μετά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Γκρίνιες και παράπονα υπάρχουν και για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είναι παρών παντού στις αλλεπάλληλες κρίσεις, ενώ είναι εξίσου σαφές ότι μιλάμε για ένα υπουργείο που στηρίζεται κατεξοχήν σε υποδομές, οι οποίες προφανώς μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες που «μετακόμισε» εκεί ο κ. Κικίλιας, δεν μπορούν να βελτιωθούν καθοριστικά.
Ωστόσο, η εικόνα ενός κράτους που είτε αδυνατεί να αναχαιτίσει τα ακραία, πράγματι, καιρικά φαινόμενα, είτε «τρέχει από πίσω» τους, δημιουργεί λαϊκή δυσφορία που αντανακλάται στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
►Διαβάστε επίσης: Ο Daniel δοκιμάζει την κυβέρνηση: Η διαχείριση και το πολιτικό «αποτύπωμα» της κακοκαιρίας
Υπάρχουν και άλλοι υπουργοί με κίτρινη κάρτα!
Στις πρωθυπουργικές σημειώσεις υπάρχουν και άλλων υπουργών τα ονόματα, οι οποίοι δεν «τρέχουν» με τους ρυθμούς που πρέπει, τους μπλε φακέλους που παρέλαβαν την ημέρα της ορκωμοσίας τους. Εκεί έχουμε αυξημένη προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου στην πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων των υπουργών, κι αλλού έχουμε προειδοποιήσεις για επιτάχυνση της απόδοσής τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο ακόμα βρίσκεται στην αρχή της δεύτερης κοινοβουλευτικής του τετραετίας ως πρωθυπουργός, δεν θέλει να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό, που πρακτικά θα σήμαινε έμμεση ομολογία ότι υπήρξαν λάθος αποφάσεις στον σχηματισμό της μετεκλογικής του κυβέρνησης.
Έτσι, προτιμά την «σαλαμοποίηση» των αλλαγών, δηλαδή τον «ανασχηματισμό σε δόσεις» και μάλιστα με «παραιτήσεις» των υπουργών, που απλώς αντικαθίστανται με άλλους.
Ήδη οι δυο πρώτες «φέτες» κόπηκαν από το σαλάμι. Μένει να δούμε την τρίτη, και πόσες θα είναι οι επόμενες, μετά από αυτήν…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!