Με τη νέα διάσταση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, δηλαδή την προσθήκη νέων κρατών- μελών όπως η Ινδία, ολοκληρώθηκε χθες στην κυπριακή πρωτεύουσα η πολύ εποικοδομητική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου.
Η πιθανή ένταξη της Ινδίας στο τριμερές σχήμα, δίνει τελείως άλλη διάσταση στην διακρατική αυτή πρωτοβουλία, καθώς η μεγάλη χώρα της Ασίας αποτελεί μια από τις αναδυόμενες δυνάμεις του αιώνα μας. Άλλωστε αυτό το ενδεχόμενο συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντα Μόντι, στην πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.
Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για τα ελληνικά συμφέροντα. Η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, αποτελεί μια πολιτική πρωτοβουλία κοινού συμφέροντος κι εξυπηρετεί τη στρατηγική της Αθήνας για μετατροπή της χώρας σε σταθμό μεταφοράς φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη βαλκανική χερσόνησο και την ηπειρωτική Ευρώπη.
Από την άλλη μεριά το Ισραήλ πιέζει πολλαπλώς για αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ανατολική Μεσόγειο και από εκεί προς την Ευρώπη. Αποτέλεσμα αυτού του κοινού ενδιαφέροντος ήταν η απόφαση για το ηλεκτρικό καλώδιο που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
►Διαβάστε επίσης: Διπλωματικός πυρετός με φόντο τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν
Η ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας
Η ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας ως «κόμβου» μεταφοράς ενέργειας στην άλλη Ευρώπη, αναβαθμίζει ταυτόχρονα τη χώρα μας και γεωπολιτικά, καθώς ευρύτερα συμφέροντα εναρμονίζονται στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας πολύ πιο δύσκολα κάθε αναθεωρητική προσπάθεια, κάτι που αντιλαμβάνεται σαφώς ακόμα και η Άγκυρα.
Ωστόσο οι κ.κ. Μητσοτάκης Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου δεν έμειναν στα ενεργειακά, αλλά συζήτησαν αναλυτικά θέματα συνεργασίας σε τομείς όπως η πολιτική προστασία και γενικότερα θέματα ασφάλειας, η αξιοποίηση της τεχνολογίας -όπου και πάλι η Ινδία πρωτοστατεί παγκοσμίως- αλλά και η διαχείριση και οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που φαίνεται ότι απασχολεί πολύ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού έκανε ειδική αναφορά στο θέμα, ήδη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, τον περασμένο Ιούλιο.
Ξεχωριστό κομμάτι της τριμερούς αφιερώθηκε στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, που εκτιμήθηκε ότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.
►Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ 2023: Πολλές μεταρρυθμίσεις και λίγες παροχές στο «καλάθι» του πρωθυπουργού
H Άγκυρα παρακολουθεί στενά
Η «ηχώ» της τριμερούς με την σημαντική ενίσχυση της γεωπολιτικής και ενεργειακής θέσης των μελών της, έφτασε αναμφίβολα έως την Άγκυρα, η οποία σήμερα στις 10 το πρωί υποδέχεται τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για συνομιλίες με τον (επίσης νέο) Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών συναντιούνται λίγες ώρες μετά την εκτενή συζήτηση, στο πλαίσιο της τριμερούς, μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Νετανιάχου, για τις προοπτικές του Κυπριακού και των σχέσεων Ελλάδος- Τουρκίας και Ευρώπης- Τουρκίας.
Δηλαδή, με άλλα λόγια, η τουρκική πολιτική ηγεσία γνωρίζει ότι τα ελληνοτουρκικά, τα οποία διακαώς επιθυμεί να παραμείνουν στο διμερές επίπεδο, έχουν ήδη μεταφερθεί όχι μόνο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις διάφορες διακρατικές πρωτοβουλίες, όπως η 9η Τριμερής Ελλάδος- Κύπρου- Ισραήλ.
Παρ’ όλα αυτά, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν θα προετοιμάσουν τόσο τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, όσο και τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μέσα στο τριήμερο 18-20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς στο αμέσως προσεχές διάστημα θα διαφανεί εάν υπάρχει περιθώριο ουσιαστικής βελτίωσης των διμερών σχέσεων, ή αν, αντίθετα, μια ακόμα προσπάθεια θα πέσει στο κενό…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!