«Η συζήτηση για τη νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά πάνω από όλα πολιτικές. Πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή, να γίνει ένα νέο κόμμα, βαθιά μεταρρυθμιστικό που θα καταθέτει προτάσεις για να αλλάξει η ζωή μας και δεν θα έχει μόνο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα. Ένα κόμμα ανοιχτό στη νεολαία, στην επιστήμη, στην Ευρώπη, στον κόσμο της παραγωγής, όπου δεν ήταν τόσο «φιλόξενο».
Πολλές φορές η κομματική γραφειοκρατία δεν επέτρεψε να υπάρχει τέτοια ζωντάνια και δημιουργικότητα. Ταυτόχρονα το κόμμα μας δεν επέδειξε και την απαιτούμενη «επιτελικότητα», δηλαδή ανάλυση της κοινωνίας, της οικονομίας και της διοίκησης και συγκρότησης πολιτικών που να μπορούν να απαντάνε στις αλλαγές που συμβαίνουν», σημείωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και στην εκπομπή, «Ώρα Ελλάδος».
Ανάφερε πως είναι πολύ μεγάλη η τιμή αλλά και η ευθύνη του ρόλου του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια δύσκολη στιγμή: «για ένα ευρωπαϊκό και οικολογικό κόμμα που έχουμε ανάγκη στη χώρα μας, είναι πολύ σημαντικό μέσα από το ρόλο του Προέδρου της ΚΟ να υπηρετήσω τη σοβαρότητα και την ενιαία έκφρασή μας. Υπηρετώ αυτή τη θέση, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει τόσο πυκνό κοινοβουλευτικό έργο, και δεν σκέφτομαι καμία προσωπική εμπλοκή. Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπηρετούμε το ενιαίο κόμμα αλλά και τις διεργασίες για την εκλογή νέας πολιτικής ηγεσίας».
Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να μιλήσει ξανά για αξίες, ειδικά όταν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχουν πλέον κόμματα που αμφισβητούν τις δημοκρατικές αξίες ή ακόμη και το δικαίωμα στην άμβλωση. «Η ριζοσπαστική αριστερά ήταν η αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν προστέθηκε η Προοδευτική Συμμαχία η απεύθυνσή μας διευρύνθηκε από τη ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ευρωπαϊκό, αριστερό και οικολογικό κόμμα. Και πρέπει να είναι και ουσιαστικά μεταρρυθμιστικό. Είναι το μέλλον, αυτό σημαίνει προκοπή και πρόοδος».
Χαρακτήρισε συνταρακτική αλλαγή και πολιτική τομή την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα που έδωσε όμως ζωντάνια στην πολιτική ζωή και κατέθεσε την άποψή του ότι πρέπει να υπάρχει περιορισμός στη θητεία των βουλευτών/τριων. «Ο επαγγελματισμός, η οικογενειοκρατία –κάτι που αναπαράγεται πολύ στην Ελλάδα- είναι αρνητικά στοιχεία για την πολιτική ζωή. Αναπαράγουν εξουσίες γύρω από την καρέκλα ενός ανθρώπου που μπορεί να είναι το πιο προοδευτικό μυαλό και δημοκρατικό μυαλό αλλά, τελικά κάνει κακό στη δημιουργικότητα της κοινωνίας και σταματάει νέα παιδιά, νέους επιστήμονες από το να μπουν στην πολιτική. Θεωρώ πως οι τρεις θητείες, δώδεκα χρόνια, είναι επαρκής χρόνος. Μπορεί βέβαια κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για περιορισμό του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ωστόσο, δημιουργείται στην Ελλάδα ένα κλειστό σύστημα εξουσίες, η πολιτική γίνεται επάγγελμα και καριέρα και τελικά δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο: υποδουλώνεται ο πολίτης στον πολιτικό για να του κάνει ρουσφέτι και έπειτα υποδουλώνεται ο πολιτικός στον πολίτη για την ψήφο».
Για την ψήφο τον αποδήμων και το σχετικό νομοσχέδιο που είναι προς ψήφιση στη Βουλή, ο Σ.Φάμελλος είπε: «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που ακολουθεί την ίδια γραμμή με απόλυτη συνέπεια. Το 2018 συστάθηκε επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων και η ΝΔ δεν ψήφισε την πρόταση της τότε κυβέρνησης. Το 2019 προτείναμε τις ρυθμίσεις για την ψήφο αποδήμων στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Εμείς από τότε λέμε ότι πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν όλοι και όλες οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του εξωτερικού και να εκλέγουν τους βουλευτές τους σε περιφέρειες αποδήμων, έτσι ώστε να υπάρχουν βουλευτές αποδήμων σε ενιαία όμως υπερκομματικά ψηφοδέλτια. Αυτή δεν είναι μόνο πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Η πρόταση της ΝΔ δεν επιτρέπει το εκλέγεσθαι, τούς δίνει μόνο τη δυνατότητα να ψηφίζουν και όχι να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους. Η κυβέρνηση βλέπει τους απόδημους μόνο ως ψήφους, κουκιά, είναι ντροπή και τους προσβάλει».
Έθεσε το ερώτημα στη συνέχεια γιατί να μην μπορούν και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στο εσωτερικό που λείπουν για σεζόν (πχ. στα νησιά) να ψηφίζουν και χαρακτήρισε υποκριτικό να μην ψηφίζει η ΝΔ τη σχετική πρόταση-τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σημείωσε τέλος πως η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για ελάχιστο χρόνο, μόλις μία εβδομάδα, δεν κάλεσε τα κόμματα σε συζήτηση, ενώ δεν λήφθηκε υπόψη κανένα από τα 150 σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση «η στάση της κυβέρνησης ήταν ή το ψηφίζετε μέσα σε μία εβδομάδα ή δεν έχει άλλο εναλλακτικό σενάριο ή διορθώσεις. Αυτό δεν είναι σύνθεση, είναι υποκρισία».
Για τις φωτιές που μαίνονται ακόμη σε πολλά μέτωπα, ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την ώρα της πυρκαγιάς είναι η στήριξη της κατάσβεσης στα μέτωπα, ο συντονισμός, η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στο πεδίο και ότι η κριτική για τα επιχειρησιακά θα γίνει αργότερα. «δεν κάναμε καμία κριτική στα επιχειρησιακά γιατί εκεί υπάρχουν επαγγελματίες και επιτελικά στελέχη. Κριτική θα κάνουμε στην πολιτεία για το εάν παρείχαν στελέχωση και εξοπλισμό. Πώς μπορεί όμως να λειτουργήσει κάτι καλά όταν έχουμε 3500 κενές θέσεις στους δασοπυροσβέστες κι όταν τους εποχικούς τους υποδέχτηκε η κυβέρνηση στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής με ΜΑΤ και αύρες;».
Στάθηκε ακόμη στην αντίθεση στα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη περί ετοιμότητας: «ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Βουλή είπε ότι κανένα μέτρο δε θα είναι αρκετό όταν, πριν από ένα μήνα μιλούσε για πληρότητα των μέτρων που έχουν παρθεί και ότι είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Άρα ένα από τα δυο είναι ψέμα, ας το κρίνει η κοινωνία».
Όσον αφορά την τακτική της εκκένωσης σχολίασε πως πρέπει να είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στην πρόληψη και στην πυρόσβεση. «Για παράδειγμα ένα μεγάλο πρόγραμμα δασοπροστασίας που προέβλεπε 5000 θέσεις προσωπικού, ξεκίνησε όταν ήμουν αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σταμάτησε επί ΝΔ. Γιατί; Γιατί δεν προλαμβάνουμε τον κίνδυνο στο βαθμό που μπορούμε; Γιατί δεν έχουμε παραγωγικά δάση με ανθρώπους να δουλεύουν και να προστατεύουν μέσα στα δάση. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το πόρισμα Goldamer για την προστασία των δασών; Γιατί δεν προχώρησαν οι 550 προσλήψεις δασολόγων και οι 400 προσλήψεις στα παρατηρητήρια δόμησης για τα αυθαίρετα που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;»
Ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αντίθεση με τη ΝΔ θέλει ένα δυνατό, και ισχυρό κράτος που δεν θα αφήνει κανέναν και καμία μόνο και μόνη στην πανδημία, στην κλιματική κρίση, στην ακρίβεια και στον πόλεμο. «Μπορούμε να δώσουμε τη μάχη της πυρόσβεσης χωρίς πυροσβέστες και δασολόγους; Θέλουμε υψηλότερους μισθούς για τους γιατρούς και τους δασκάλους ή υπερκέρδη για τα διυλιστήρια; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία για όριο κερδών 5% στις εταιρείες ενέργειας. Εκεί έγινε πάρτι υπερκερδών και το ξέρουμε και πρέπει να ξεκινήσουμε από την ενέργεια γιατί μεταφέρει το κόστος σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή τιμή ρεύματος το 2022 στην Ευρώπη. Το ίδιο συμβαίνει και στην τιμή βενζίνης στο πρατήριο. Είναι δυνατόν να λένε οι πρατηριούχοι πως έχουμε ρεκόρ λαθρεμπορίου στα καύσιμα επειδή είναι υψηλός ο ΕΦΚ; Τι κάνει για όλα αυτά η κυβέρνηση;».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!