Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ονοματολογία, οι εσωκομματικές ισορροπίες και η αναζήτηση πολιτικής ταυτότητας

Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα στην προεκλογική κούρσα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ηδη τα πρώτα ονόματα έχουν δημοσιοποιηθεί, χωρίς όμως αυτά τα κομματικά στελέχη να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για την όποια υποψηφιότητα. Ετσι τα ονόματα ακούγονται, φθείρονται αλλά δεν ανακοινώνουν ούτε υποψηφιότητα, ούτε απόσυρση (με την εξαίρεση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και εμμέσως του Διονύση Τεμπονέρα, καθώς και οι δυο δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα.

Εως τις 15 Ιουλίου, οπότε λήγει η προθεσμία για κατάθεση υποψηφιοτήτων, αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, συμμαχίες, πιθανές νέες υποψηφιότητες κι αντίστοιχες αποσύρσεις από την εκλογική κούρσα. Κεντρικό διακύβευμα είναι το «ποια τάση υποστηρίζει ποιον ή ποια» κι όχι πόσο ο κάθε υποψήφιος ή η κάθε υποψήφια συσσωματώνουν τον «όλον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι... τέσσερις κι ο Ευκλείδης 

Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Ρένα Δούρου, ακόμα και Παύλος Πολάκης, μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες και ομαδοποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελούν «γνήσια τέκνα» του Αλέξη Τσίπρα και της πολιτικής σχολής που ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε, συνεπώς στα μάτια της πολιτικής βάσης του κόμματος, η οποία θα κληθεί τον Σεπτέμβριο να εκλέξει τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές.

Οι υπόλοιποι διαχωρίζονται από τον Παύλο Πολάκη λχ στο θέμα της εκφοράς του πολιτικού λόγου, δύσκολα όμως θα έβλεπε κανείς ουσιαστικές διαφορές ως προς τον προσανατολισμό της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

►Διαβάστε και: Φάμελλος: Θα ανταποκριθούμε στην ευθύνη απέναντι στα μέλη, τους ψηφοφόρους και την κοινωνία

Μια «κατά μοίρες» διαφοροποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τους άλλους τέσσερις που ως τώρα έχουν ακουστεί, (ο οποίος είχε ετοιμαστεί να είναι ανθυποψήφιος σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας παρέμενε στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος), ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί σε ένα κείμενο που να κάνει αυτή τη διαφορά ορατή στους πολίτες. Πολλώ δε μάλλον δεν υπάρχει ένα διακριτό πολιτικό περιεχόμενο πίσω από την ονοματολογία που μπορεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά από την άλλη φθείρει προσωπικότητες και προοπτικές, αφού απλώς και μόνο διακινούνται ονόματα κι όχι εναλλακτικοί προσανατολισμοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που δεν έγινε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε χθες να αναδείξει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) που έκανε λόγο για «μονομαχία Αχτσιόγλου- Τσακαλώτου» για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο παιχνίδι και η Δούρου

Χωρίς να ανακοινώσει οτιδήποτε έχει σχέση με πιθανή της υποψηφιότητα, η Ρένα Δούρου έκανε χθες μια κίνηση που σκοπό έχει να δείξει στους πολίτες ότι δεν προτίθεται να «κρυφτεί» πίσω από τη βουλευτική της ασυλία για την τραγική υπόθεση στο Μάτι, αλλά παραιτούμενη από αυτήν να δώσει τη μάχη επί ίσοις όροις για την προσωπική και πολιτική της απαλλαγή από κάθε ευθύνη.

«Με την παρούσα δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και των δικαιωμάτων που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής και θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Βουλής να επισπεύσει τις διαδικασίες», σημείωσε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και σημερινή βουλευτής Δυτικού Τομέα Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

►Διαβάστε και: ΣΥΡΙΖΑ: Η εισήγηση για τον οδικό χάρτη για την εκλογή προέδρου στη συνεδρίαση της ΚΕ

Πέρα από όλα αυτά, το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα παραμένει: Οι συζητούμενες υποψηφιότητες πρέπει να έχουν ένα διακριτό πολιτικό περιεχόμενο, και να αφορούν πολιτικά στελέχη που εργάστηκαν σε διαφορετικούς, μεν, τομείς, αλλά όλα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, με την πολιτική φυσιογνωμία που ο πρώην πρόεδρος εμφύσησε στο κόμμα και με τους κοινούς πολιτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβέρνηση (2015-2019) είτε ως αντιπολίτευση (2019-2023).

«Αν οι υποψηφιότητες δεν διαθέτουν μια ξεχωριστή η μία από την άλλη, πολιτική πλατφόρμα», μας έλεγε σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επανεξελέγη βουλευτής, «τότε η εκλογική μάχη για τη διαδοχή του Τσίπρα θα εξελιχθεί σε προσωπικά καλλιστεία κι όχι σε πολιτικές αναφορές». Και πρόσθεσε: «Αν γίνουν πολιτικά καλλιστεία, είναι εύκολο να μαντέψουμε το πρόσωπο που θα επικρατήσει». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ