Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενέργεια: Οι προκλήσεις του «πράσινου» χαρτοφυλακίου και οι κρίσιμες αποφάσεις του νέου υπουργού

Μια σειρά από ενεργειακές προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, με δύο προτεραιότητες την προώθηση των ΑΠΕ και την προετοιμασία για ενδεχόμενη επόμενη ενεργειακή κρίση.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά, η οριστικοποίηση του ΕΣΕΚ, το νέο νομοσχέδιο για τη σύνδεση ΑΠΕ και αποθήκευσης, οι αποφάσεις για τον τρόπο που θα γίνονται οι περικοπές των ΑΠΕ για την ευστάθεια του συστήματος και η υλοποίηση του Green Pool, που θα διαχειρίζεται τα διμερή συμβόλαια της βιομηχανίας, ώστε να μειώνεται το ενεργειακό κόστος, αποτελούν το ένα πλέγμα προκλήσεων που έχουν σχέση με την προώθηση των ΑΠΕ.

Η δεύτερη προτεραιότητα, αφορά στην προετοιμασία της ελληνικής αγοράς ενέργειας για την επόμενη μέρα μετά το τέλος των Μηχανισμών, και ειδικά για τις ελληνικές θέσεις στα ευρωπαϊκά συμβούλια σχετικά με το μετασχηματισμό της αγοράς.

Πηγή: Pixabay

Η νέα ηγεσία θα πρέπει να σταθμίσει το τι θα αποφασίσει η ΕΕ για τη δομή της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη και να υποστηρίξει με αποτελεσματικότητα τις ελληνικές θέσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζοντας αφενός την προστασία από κρίσεις τιμών ενέργειας και προωθώντας αποτελεσματικά μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Διαβάστε επίσης: Περικοπές ΑΠΕ: Αναμένεται μόνιμο πλαίσιο με ιεράρχιση μονάδων και μηχανισμό αμοιβής

ΑΠΕ: περικοπές, ΕΣΕΚ, πλωτά αιολικά, αποθήκευση

Ξεκινώντας από την οριστικοποίηση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που ακόμη δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, μια σειρά σημαντικών αποφάσεων αναμένεται να ληφθούν από το νέο υπουργό Ενέργειας για την προώθηση των ΑΠΕ.

Στο επίκεντρο η θέση των ορυκτών καυσίμων και ειδικότερα του φυσικού αερίου στην αγορά ενέργειας μέχρι το 2030 και των αναγκών της εγχώριας αγοράς, η οποία θεωρεί το φυσικό αέριο πυλώνα του ενεργειακού συστήματος. Καθώς προγραμματίζονται και υλοπιούνται €5 δισεκ. επενδύσεις στο φ. αέριο ( μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τέρμιναλ FSRU, διασυνδετήριοι αγωγοί, επέκταση και αναβάθμιση εθνικού δικτύου, κ.λπ.), η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο πρέπει να γίνει με προσοχή.

Επίσης επείγει η σύνταξη του ειδικού χωροταξικού σχεδίου με σαφείς προβλέψεις για την οριοθέτηση χώρων για εγκαταστάσεις μονάδων ΑΠΕ, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου για να μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ.

Η ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ με τα θαλάσσια αιολικά είναι επίσης στην πρώτη γραμμή, όπως και η ανεύρεση λύσεων για την ταχύτερη διείσδυση της αποθήκευσης ενέργειας.

Εθνικό Σχέδιο για υπεράκτια

Μια από τις προτεραιότητες για να πιαστούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ είναι και η ταχεία προώθηση της υπεράκτιας αιολικής ισχύος θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν καθαρότερες, από άποψη περιορισμών, Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων για τις σχετικές επενδύσεις.

Η ΕΔΕΥΕΠ συνεχίζει τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία της με τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΛΕΤΑΕΝ, μεταξύ άλλων φορέων, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιτυχή ανάπτυξη αυτών των σημαντικών και κρίσιμων για την Εθνική οικονομία και ενεργειακή μετάβαση έργων στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Οι προτάσεις των προμηθευτών για τα νέα τιμολόγια - Τι ζητούν στη διαβούλευση

Οι περικοπές των «πράσινων» φορτίων

Οι περικοπές στη λειτουργία των ΑΠΕ πραγματοποιούνται ήδη όταν ταυτόχρονα έχουμε αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, μειωμένη κατανάλωση, με δεδομένη την έλλειψη αποθήκευσης, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνονται στη Ρυθμιστική Αρχή, η οποία έχει και την τελική ευθύνη, μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Το υποχρεωτικό ψαλίδι στην παραγωγή ΑΠΕ κατά 5% ήδη γίνεται όταν απαιτείται, όταν δηλαδή η παραγωγή κινείται υψηλότερα από τη ζήτηση ενέργειας. Σημερα βρίσκεται σε διαβούλευση το μεταβατικό πλαίσιο περικοπών θα αποτελέσει «γέφυρα» μέχρι την εκπόνηση ενός μόνιμου πλαισίου, όπου θα υπάρχουν μία σειρά κριτήρια ιεράρχησης των μονάδων στις οποίες θα εφαρμόζεται κάθε φορά «ψαλίδι».

Από το νέο υπουργό θα πρέπει να θεσμοθετηθεί το μόνιμο πλαίσιο περικοπών που θα ενσωματώνει τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για όλα τα επιμέρους θέματα. Μεταξύ αυτών, και η αντιμετώπιση της αναγκαστικής σήμερα διάκρισης ανάμεσα στις ΑΠΕ που συνδέονται στο Σύστημα Μεταφοράς με αυτές που συνδέονται στο Δίκτυο Διανομής, και πιθανόν ένας μηχανισμός προτεραιοποίησης και αμοιβής για τις περικοπές με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Νέο πλαίσιο για αποθήκευση στις ΑΠΕ

Αποφάσεις για την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσφέρει κίνητρα για την προσθήκη μονάδων αποθήκευση ενέργειας σε άδειες για έργα ΑΠΕ, θα πρέπει να λάβει ο νέος υπουργός.

Ο ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας είναι καθοριστικός για να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ και χρειάζονται πολύ περισσότερες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας άμεσα από το 1 GW που προβλέπουν να βάλουν στην αγορά οι φετινοί διαγωνισμοί.

Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ αφορά τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδειες αποθήκευσης όσοι διαθέτουν άδειες παραγωγής ΑΠΕ ώστε να μη χρειάζεται να συνδεθούν με το δίκτυο και να αποσυμπιεστεί η μεγάλη ουρά των αιτήσεων για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ.

Ταυτόχρονα τα έργα αυτά να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους αφού δεν θα χρειάζεται να κάνουν περικοπές και θα αποθηκεύουν την παραπάνω ενέργεια που παράγεται.

Διαβάστε επίσης: Andrea Testi (Elpedison): Κατάργηση των στρεβλωτικών μέτρων της τελευταίας περιόδου

Tο Green Pool

Με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία και την αξιοποίηση των διμερών συμβολαίων, ο νέος υπουργός πρέπει να προωθήσει για την υλοποίησή του και το σχέδιο του Green pool. Το Green pool δεν αποτελεί επιδότηση της ίδιας της ενέργειας, αλλά του κόστους διαμόρφωσης της ενέργειας των ΑΠΕ ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες κατανάλωσης των βιομηχανιών.

Ήδη έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό σχέδιο για το «πρασίνισμα» της ενέργειας των βιομηχανιών το οποίο προβλέπει ότι το Green pool θα καταλήγουν διμερή συμβόλαια ως 4GW και το 80-85% του κόστους για τη λειτουργία του θα αναλαμβάνει το κράτος.

O ρόλος του ΦΟΣΕ είναι κεντρικός, αφού θα διαχειρίζεται το σύνολο των διμερών συμβολαίων που θα έχουν συνάψει οι βιομηχανίες, και έχοντας τα προφίλ κατανάλωσης τους, θα μπορεί να αξιοποιεί με τον πιο προσοδοφόρο τρόπο την ενέργεια που θα διαθέτει από τα διμερή συμβόλαια.

Ο ΦΟΣΕ (Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης) του Green pool θα αλλάζει κάθε χρόνο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, στον οποίο θα κατέβουν οι υποψήφιοι ΦΟΣΕ για να τον κερδίσει ο ΦΟΣΕ που θα μειοδοτήσει. Το 85% της προσφοράς του θα καλυφθεί από την κρατική επιδότηση και το 15% από τους συμμετέχοντες. Το ύψος της επιδότησης αυτής εξαρτάται από τις τιμές ενέργειας και τις προσφορές όσων συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ