Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις σε σχέση με τα ονόματα που είχαν διαρρεύσει ήδη από χθες το βράδυ, ήταν η ανακοίνωση της νέας κυβέρνηση πριν από λίγο από το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Οι δομικές αλλαγές δεν ήταν εντυπωσιακά πολλές, αλλά -όπως λένε παράγοντες που επέστρεψαν στο Μέγαρο Μαξίμου- όσες κρίθηκαν απαραίτητες για την καλύτερη απόδοση της κυβέρνησης.
Οι κερδισμένοι
Στους κερδισμένους της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
- Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναλαμβάνει το βαρύ έργο της περαιτέρω ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της χώρας.
- Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, που αναλαμβάνει τον πιο καίριο τομέα του κυβερνητικού έργου, αυτό δηλαδή που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις διαχρονικά.
- Η νέα υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, που αναλαμβάνει το επίσης τεράστιο έργο της αναμόρφωσης του ελληνικού Δημοσίου.
- Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αναβαθμίζεται, ως επιβράβευση για την πετυχημένη διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
- Η νέα -και παλιά- Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η μόνη Υπουργός που παραμένει στη θέση της σε ένα κεντρικό τομέα της κυβερνητικής πολιτικής, με δεδομένη την επιθυμία Μητσοτάκη να προσδώσει έναν πιο «καλλιεργημένο» χαρακτήρα στη Νέα Δημοκρατία.
- Ο νέος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που όχι μόνο επιστρέφει στην κυβέρνηση, αλλά αναλαμβάνει και ένα κρίσιμο Υπουργείο που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού.
- Η νέα Υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, που αναβαθμίζεται επειδή κρίθηκε ότι πέτυχε ως υφυπουργός αρχικά Παιδείας και στη συνέχεια Τουρισμού στην πρώτη τετραετία Μητσοτάκη.
- Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, που επίσης αναβαθμίζεται από Υφυπουργός Αθλητισμού.
- Ο νέος Υπουργός αναπληρωτής Παιδείας, Γιάννης Οικονόμου, που αναλαμβάνει την «καυτή πατάτα» του αθλητισμού.
- Η νέα Υπουργός αναπληρωτής Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, που θα σηκώσει μεγάλο μέρος τους βάρους αυτού του πολύ ευαίσθητου κυβερνητικού τομέα.
- Ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που από αναπληρωτής Εξωτερικών έγινε Υπουργός σε έναν κρίσιμο τομέα για την ελληνική οικονομία, με δυσκολίες και απαιτήσεις.
- Ο νέος υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που αναλαμβάνει μια «οριζόντια» αρμοδιότητα, δηλαδή την καλύτερη προώθηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.
- Ο νέος Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, που μετά το υπουργείο Ανάπτυξης μπαίνει στο «καμίνι» της μείωσης της ανεργίας, του ασφαλιστικού, της εξυγίανσης του ΕΦΚΑ κ.λπ.
Αλλαγές χαρτοφυλακίων, όχι και επιπέδου
Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν τα πρόσωπα που παραμένουν στο ίδιο επίπεδο πολιτικών «μετοχών», μετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετέχουν και στην καινούργια, αλλάζοντας χαρτοφυλάκιο.
Εδώ συγκαταλέγονται:
- Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, που αναλαμβάνει όλες τις χρηματοδοτήσεις, δηλαδή την ραχοκοκκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης.
- Ο νέος Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, που παραμένει σε ένα κρίσιμο για τη διεθνή θέση της χώρας χαρτοφυλάκιο.
- Ο νέος Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, που μετά την ψηφιοποίηση του κράτους αναλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό της Παιδείας.
- Ο νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δοκιμάστηκε στο δύσκολο πεδίο της εθνικής οικονομίας και τώρα αναλαμβάνει το επίσης ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών κι Υποδομών, υπό το βάρος του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη και της ανάγκης για επείγουσες αλλαγές.
- Ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, που κρίθηκε ότι πέτυχε στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος και τώρα αναλαμβάνει την πολιτική ώθηση στο εμπόριο και τη βιομηχανία, κάτι που χρειάζεται η οικονομία μας.
- Ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νότης Μηταράκης, που η πετυχημένη παρουσία του στο χώρο του Μεταναστευτικού τώρα αναλαμβάνει κάτι ακόμα ευρύτερο, κι εξίσου κρίσιμο.
- Ο νέος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας που έρχεται από δυο πετυχημένες θητείες στα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού.
- Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος που θα επιβλέψει κυρίως την επόμενη εκλογική μάχη του φθινοπώρου, στην Αυτοδιοίκηση.
Οι νέοι υπουργοί
Οι νέες παρουσίες στην κυβέρνηση που ορκίζεται αύριο είναι οι εξής:
Η νέα Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, που μετά την 4ετή «καραντίνα» της προηγούμενης περιόδου, αναλαμβάνει το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής οικονομίας.
Ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, που μπαίνει στην Κυβέρνηση για πρώτη φορά και αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο που είναι πολύ πιθανό είτε να διασφαλίσει τα σύνορα της χώρας, είτε να προκαλέσει συμφορές…
Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ένα ακόμα παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που εντάσσεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι αναλαμβάνει έναν τομέα ο οποίος χρειάζεται επείγουσες και μείζονες αλλαγές.
Ο νέος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος εγκαταλείπει τον Δήμο Τρικκαίων και την προεδρία της ΚΕΔΕ για να μπει στα βαθιά νερά της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά σε έναν τομέα που έχει διαπρέψει, καθώς τα Τρίκαλα είναι, πλέον, μια «ψηφιακή» πόλη.
Ο νέος Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, που εντάσσεται στον «σκληρό πυρήνα» του Μαξίμου και θα συνδράμει σε καθημερινή βάση το έργο του πρωθυπουργού.
Οι νέοι υφυπουργοί
Τέλος, σε θέσεις υφυπουργών εισήλθαν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση οι εξής:
- Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
- Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και η υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
- Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
- Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Κωνσταντινίδης και η υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, Βιβή Χαραλαμπογιάννη.
- Οι υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους.
- Οι υφυπουργοί Μεταφορών κι Υποδομών, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκος Ταχιάος.
- Η νέα υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.
- Οι νέοι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης και Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου.
- Ο νέος υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης.
- Ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας.
- Η νέα υφυπουργός Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα.
- Οι νέοι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης.
- Ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς.
- Η νέα υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα ράπτη.
- Ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κώστας Κυρανάκης.
- Ο νέος υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης.
Πηγές του Μαξίμου για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν τα εξής:
«Πρόκειται για μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, τους οποίους έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς.
Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς. Μια κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με πολύ περισσότερες γυναίκες, rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το 25% είναι γυναίκες. Μετέχουν 15 γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί, 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. Από 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί) στο προηγούμενο σχήμα.
Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.
Tα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που θέσαμε προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή, για μείωση των ανισοτήτων θα είναι ο οδηγός της κυβερνητικής δράσης. Από την υλοποίηση αυτών των στόχων θα κριθούμε.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και στη μείωση των ανισοτήτων. Πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριλιπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, δημιουργείται νέο υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή.
Δομικές αλλαγές επίσης όπως, η μεταφορά στο υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία. Στις δομικές αλλαγές περιλαμβάνεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό.
Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, θα παραλάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!