Μια πολυεπίπεδη προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να συγκρατήσει τις δυνάμεις που κατέγραψε η κάλπη της 21ης Μαΐου και να μην έχει νέες απώλειες στην αυριανή κάλπη, ολοκληρώθηκε χθες με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνήλθε γρήγορα από το εκλογικό σοκ της 21ης Μαΐου κι εκπόνησε μια νέα στρατηγική, η οποία σε κάποια σημεία της αποτελούσε συνέχεια της προηγούμενης, σε άλλα μέρη της όμως αναιρούσε προηγούμενες στρατηγικές επιλογές, όπως π.χ. εκείνη της απλής αναλογικής, που θεωρήθηκε ότι δεν έπεισαν τους πολίτες.
►Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Πώς το 1% μπορεί να αλλάξει το ελληνικό πολιτικό σύστημα
Η ήττα της απλής αναλογικής
Ειδικότερα, μετά την δημόσια παραδοχή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η απλή αναλογική «ηττήθηκε στρατηγικά» στις εκλογές του Μαΐου, ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του εναντίον των μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς. Αρχικά δεν τα ονόμαζε, αλλά αναφερόταν γενικά σε αυτά, ως βασικούς παράγοντες της ήττας μιας ιστορικά μεγάλης πρότασης της Αριστεράς, όπως ήταν η ισότητα της ψήφου. Σταδιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλιμάκωνε την πολεμική του έναντι αυτών των κομμάτων, μιλώντας δημόσια για μια οκτακομματική ή και εννιακομματική Βουλή, την οποία χαρακτήρισε «γραφική».
Η «χαμένη» ψήφος στα μικρά κόμματα
Σε επόμενη φάση της προεκλογικής του καμπάνιας για τις αυριανές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ταύτισε την ψήφο στα μικρότερα κόμματα (κυρίως) της Αριστεράς με τη γνωστή θεωρία της «χαμένης ψήφου», καθώς υπογράμμιζε με κάθε ευκαιρία ότι «μια παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία θέλει ισχυρό κοινοβουλευτικό και πολιτικό αντίβαρο που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασφαλίσει».
►Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023 - ΥΠΕΣ: 20 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις κάλπες της Κυριακής
Έτσι, κάθε ψήφος σε άλλα αριστερά κόμματα, θεωρείται «χαμένη» με βάση την παραπάνω επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Τσίπρας, που «είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας κι όχι διαμαρτυρίας» μπορεί να εκφράσει αυθεντικότερα από κάθε άλλη πολιτική δύναμη την ισχυρή αντιπολίτευση στη διαφαινόμενη νέα τετραετία Μητσοτάκη.
Επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη
Και για να κάνει ακόμα πιο πειστικό αυτό του το επιχείρημα, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τις επιθέσεις προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που ολοκληρώθηκε χθες. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε χθες στον Σκάι, μέτρησε 49 πού ο κ. Τσίπρας στη διανακαλική του συνέντευξη επανέλαβε το όνομα «Μητσοτάκης».
Το κεντρικό επιχείρημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το κόμμα αυτό μπορεί να δώσει κατά την αυριανή εκλογική αναμέτρηση, με αξιώσεις τη μάχη για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών οι οποίοι καταγράφηκαν στις κάλπες του Μαΐου. Ακόμα όμως κι αν αυτό δεν επιτευχθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα πρέπει -υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας- να είναι πρωταγωνιστής στην αντιπολίτευση και ισχυρός στο Κοινοβούλιο ώστε η αντιπολίτευσή του να πιάνει τόπο.
Η «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας επέλεξε να παίξει τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής μάχης, στο «γήπεδο του αντιπάλου»: Κατηγόρησε πολλές φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κρυφή ατζέντα» στην οικονομία, ένα πεδίο που η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της θεωρούν προνομιακό γι' αυτούς. Επέμεινε η Κουμουνδούρου στο ότι ένα κομμάτι του προγράμματος της ΝΔ είναι ακοστολόγητο και δεν περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που η ίδια η κεντροδεξιά παράταξη, ως κυβέρνηση, κατέθεσε στην ΕΕ.
►Διαβάστε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Την Κυριακή κρίνεται σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας
Ακόμα και στην προχθεσινή του ομιλία στην πλατεία Συντάγματος και στη χθεσινή του στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας, συνέδεσε τον κίνδυνο μιας «ανεξέλεγκτης Νέας Δημοκρατίας» με την εφαρμογή του «κρυφού της προγράμματος» μερικές πτυχές του οποίου εντόπισε και «φώτισε» η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.
Διμέτωπος
Με τον διμέτωπο αγώνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συγκρατήσει δυνάμεις, να διαφυλάξει το «2» ως πρώτο ψηφίο του ποσοστού του κόμματος αύριο το βράδυ στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων και, ίσως, να αυξήσει λίγο τις δυνάμεις του, ώστε από θέση σχετικής ισχύος να διαχειριστεί την μετεκλογική κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!