Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πηγή: Eurokinissi

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Κατηγόρησε το κόμμα της Πειραιώς για «κρυφή ατζέντα για τη Δημόσια Υγεία», με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ την επομένη των εκλογών και το ξεπάγωμα των τριετιών, ώστε αυτή η αύξηση να μεταφερθεί σε όλες τις μισθολογικές βαθμίδες. 

Όπως είπε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «θα προβλέπει έσοδα 5,5, δισ. ευρώ από έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών από διυλιστήρια και παραγωγούς ενέργειας».

«Το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα συνεχιστεί αυτός ο μηχανισμός παραγωγής υπερκερδών και αισχροκέρδειας ή θα μπει ένα τέλος. Το πρόγραμμα μας προβλέπει τη δημιουργία ενός πλαφόν ποσοστού κέρδους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στο χώρο της διύλισης. Εύλογο ποσοστό κέρδους όσο διαρκεί η κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η παρουσίαση έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο. Μαζί με τον κ. Τσίπρα, στο πάνελ των ομιλητών ήταν η κ. Έφη Αχτσιόγλου, ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου και η κ. Αθ. Λινού

5+1 αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ

"Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ. ΄Ηρθε η ώρα να αποκαλύψουμε την κρυφή της ατζέντα στην οικονομία και κυρίως στη Δημόσια υγεία", είπε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας "5+1 Αλήθειες" για το πρόγραμμα της ΝΔ. Ο ίδιος υποστήριξε πως το επιχείρημα της ΝΔ ότι το δικό της πρόγραμμα έχει "κοστολογηθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας είναι ένα "ακόμη ξεδιάντροπο ψέμα".

Όπως ανέφερε, το σχέδιο της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για τα επόμενα τρία έτη που κατατέθηκε στην Επιτροπή και "προσφέρει με αυστηρό τρόπο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η οικονομική πολιτική μίας κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα", "δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ - αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %".

Αυτό αποτελεί την πρώτη αλήθεια, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, την οποία εξειδίκευσε τονίζοντας ότι το μεσοπρόθεσμο "δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών", όπως την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή την αύξηση του αφορολόγητου, "δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής", όπως την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το youth pass ή τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, "δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας", όπως την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους και την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με πέντε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο, "δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και την αύξηση κατά 50.000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

"Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας - ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους - είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας πως "δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιόν λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και έπειτα τον δημόσιο διάλογο".

Πηγή: Eurokinissi

Προχωρώντας στη δεύτερη αλήθεια, όπως είπε σημείωσε πως "σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές - δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2026 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός". 'Αρα, τόνισε, "οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο να μην αυξηθούν, αλλά να μειωθούν", όπως "προβλέπει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ".

Ως "τρίτη αλήθεια", ανέφερε πως "σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου", δηλαδή "οι δημόσιες δαπάνες που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών, μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ".

Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι "σε πραγματικούς όρους - σε σταθερές δηλαδή τιμές - μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία", κάτι που ισοδυναμεί με "μείωση κατά 10%" της αγοράς αναγκαίων αγαθών από το ελληνικό δημόσιο.

Συνεχίζοντας στην "τέταρτη αλήθεια", ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης "την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26". "Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027", είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι λέει "ψέματα για 1.500 ευρώ μέσο μισθό", αφού "σε σταθερές τιμές - δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών- η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%". "Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%. Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών", συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την "πέμπτη αλήθεια", καταλόγισε για ακόμα μία φορά στη ΝΔ ότι "χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο - τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο - συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023".

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, μίλησε για μία, "επιπρόσθετη μεγάλη αλήθεια" που αφορά τη δημόσια υγεία, ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε πως με βάση όλα τα προηγούμενα, "κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν κάποιο λάθος", αλλά η "ατζέντα που έκρυβε η ΝΔ και τη φανέρωσε". Παρέπεμψε, μάλιστα, και σε τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συζήτηση στη Βουλή το 2019, κατά την οποία είχε δηλώσει πως "«θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία". "Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Ανατριχιάσαμε με την κατάσταση του ΕΣΥ. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να ανατριχιάσουμε με την κρυφή ατζέντα που έχει στο χώρο της υγείας", είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας και άλλες δηλώσεις του κ. Πνευματικού «για τις πραγματικές θέσεις της ΝΔ για την εξοικονόμηση δαπανών στη δημόσια υγεία».

"Αυτό το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ συνάδει απολύτως με τη μείωση των πρωτογενών δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο. Αυτό είναι και το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη", κατέληξε.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις

Σε ερωτήματα αναφορικά με τα μισθολόγια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση αύξηση του κατώτατου στα 880 ευρώ, ξεπάγωμα των τριετιών ώστε αυτή η αύξηση να μεταφερθεί σε όλες τις μισθολογικές βαθμίδες, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέσπιση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση από το ‘24 και μετά, δηλαδή κάθε χρόνο μετά τα 880 να προσαρμόζεται αυτόματα σε ετήσια βάση ο μισθός στη βάση του πληθωρισμού, επαναφορά της δυνατότητας της διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με κατώφλι την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Σημείωσε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα δημιουργήσει τη δυνατότητα αύξησης όλης της βαθμίδας των μισθολογίων άρα και ο μέσος μισθός θα αυξηθεί. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς τον απόλυτο αριθμό αύξησης του μέσου μισθού γιατί θα διαθέσουμε τη δυνατότητα καθορισμού του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, άρα αυτό θα είναι ένα ζήτημα μαχητό όπως γινόταν πάντα. «Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τους πολίτες, δεν τους λέμε νούμερα φούμαρα, δεν τους λέμε 1.500 ο μέσος μισθός το ‘27», σχολίασε για τη ΝΔ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε σχολιάζοντας τη θέση της ΝΔ πως οι επενδύσεις και αύξηση παραγωγικότητας δεν συνεπάγεται αύξηση μισθών. Τόνισε ότι «πρέπει να δεχτείς ότι τελείωσε το tricκle down economics και να αρχίσεις αύξηση μισθών και ισχυροποίηση διαπραγματεύσεων».

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε αναφορικά με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ότι με την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου της ΝΔ η πραγματική μείωση των μισθών τους ανέρχεται περίπου στο 3,4%, ενώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αύξηση 10% το 2023, δηλαδή ίσο με τον πληθωρισμό της περασμένης χρονιάς. «'Αρα καλύπτουμε τις υπάρχουσες απώλειες και συνεχίζουμε με μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής άρα δεν υπάρχει απώλεια αγοραστικής δύναμης». Σημείωσε επιπλέον ότι δεδομένων και των παρεμβάσεων του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των έμμεσων φόρων στην πραγματικότητα θα υπάρχει ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, είπε ότι με την τιμαριθμική αύξηση καλύπτεις τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης και κάθε επόμενο έτος εγγυάσαι ότι σίγουρα δεν θα έχεις απώλεια αγοραστικής δύναμης, γιατί η αύξηση που θα συμφωνείται από τους κοινωνικούς εταίρους δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή». Τόνισε ότι παγκοσμίως ο μόνος τρόπος να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σε όλα τα επίπεδα είναι οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πως δεν μπορείς να υπόσχεσαι αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα αν δεν υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις. «Αυτό εγγυάται το πρόγραμμα μας, την κατίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων ως προς όλες τις υπόλοιπες συμβάσεις, τη μετενέργεια τους προφανώς για να μπορούν να μην υπάρχουν κενά χρόνου στους εργαζόμενους και να καλύπτονται διαρκώς από κλαδικές».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας σχολίασε ότι η ΝΔ στο πρόγραμμα της κάνει ένα άλμα: ενώ ο κατώτατος είναι 780 ευρώ, ισχυρίζεται ότι θα τον πάει στα 950 στο τέλος της τετραετίας και μεταφέρει αυτή την αύξηση σε μια αντίστοιχη αύξηση κατά 25% και στο μέσο μισθό. «Αφού συμφωνούμε ότι ο βασικός μοχλός αύξησης των ενδιάμεσων κλιμακίων είναι οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να απαντηθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ, ελλείψει οποιασδήποτε παρέμβασης για τις συλλογικές συμβάσεις, πώς θα προκύπτει η αύξηση αυτή», υπογράμμισε. Σχολίασε πως η απάντηση ότι αυτό θα γίνει δήθεν με την ανάπτυξη δεν έχει επιβεβαιωθεί από την πρόσφατη ιστορία. Αναφέρθηκε επιπλέον και στις προβλέψεις του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

«Δεν αρκεί που έθεσε εκτός τον κ. Πνευματικό»

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η πορεία των πραγμάτων στο ΕΣΥ οδηγεί σε κατάσταση κατάρρευσης», «δεν είναι δυνατόν να μην είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν 700 διασώστες του ΕΚΑΒ στην τετραετία», «δεν αποφάσισαν να στηρίξουν το ΕΣΥ», είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για την υγεία, καταλογίζοντας στον κ. Μητσοτάκη κρυφή ατζέντα και σε αυτό το πεδίο, με αφορμή και τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού. «Να γιατί ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε και την κοστολόγηση και το ντιμπέιτ μεταξύ μας. Από τη μια μας λέει ότι η κάλπη είναι άδεια και από την άλλη λέει ότι κρίθηκε το αποτέλεσμα και δεν χρειάζεται να κουβεντιάσουμε για προγράμματα ενώ είχε δεσμευθεί, αρνήθηκε το διάλογο. Ακριβώς για να κρύψει την κρυφή ατζέντα».

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού προτού υπάρξει η εξέλιξη της απομάκρυνσης του από τα ψηφοδέλτια σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος μετά την «ατυχή» δήλωση Κατρούγκαλου και παρότι ήμασταν τρεις μέρες πριν από τις εκλογές όχι απλά καταδίκασε αυτή τη δήλωση άλλα τον έθεσε αμέσως εκτός ψηφοδελτίων ακριβώς για να δείξει ότι δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα και ότι αυτή δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι η διαφορά ανάμεσα στην αντίδραση των δύο κομμάτων δείχνει ότι η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα. Σε ερώτηση που του τέθηκε, αφότου είχε απομακρυνθεί ο κ. Πνευματικός από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «too little too late. Πολύ αργά. Τον έθεσε εκτός μετά τη δική μου τοποθέτηση χθες το βράδυ και τη δική μας συνέντευξη Τύπου σήμερα, τον έθεσε εκτός ακριβώς επειδή φανέρωσε το κρυφό τους σχέδιο». Υποστήριξε ότι «δεν αρκεί λοιπόν που τον έθεσε εκτός» και προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να έρθει σε μια δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας για να συζητήσουμε τα σχέδια μας για την υγεία, να μας πει ποιο είναι το σχέδιο του και ποιο είναι το πραγματικό του πρόγραμμα».

Η Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στους πρόσφατους θανάτους της 63χρονης στην Κω και της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, λέγοντας ότι είχαμε θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόσθεσε ότι ο κ. Πνευματικός εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να γίνει οικονομία στα φάρμακα και να διαχωρίσουμε τους ανθρώπους ανάλογα με το αν θα τους παρέχουμε ένα ακριβό φάρμακο ή όχι. Τόνισε ότι «και τα δύο θέματα είναι οι δύο όψεις του ίδιους νομίσματος. Ο περιορισμός του κόστους στην υγεία ανεξάρτητα αν αυτό θα στοιχίσει στη ζωή κάποιων ανθρώπων». «Πλέγμα παρεμβάσεων για αξιόπιστο και προσβάσιμο ΕΣΥ απ' όλους».

Αναφορικά με το ζήτημα των προσλήψεων στην Υγεία και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επ' αυτού, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού για το ΕΣΥ είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 15.000 προσλήψεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα του, καθώς οι οργανισμοί όλων των νοσοκομείων σήμερα καλύπτονται σχεδίου στο 50% σήμερα, όπως είπε. «Εμείς θέλουμε το πρόγραμμα μας να είναι ρεαλιστικό, ό,τι περνάει από το χέρι μας στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αυτό που προτείνουμε είναι το εφικτό που θα δώσει τη δυνατότητα, τουλάχιστον να σταθεί στα πόδια του». Αναφέρθηκε επιπλέον και στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χώρο της υγείας που συντείνουν σε ένα «πλέγμα παρεμβάσεων που θα καταστήσει το ΕΣΥ αξιόπιστο και προσβάσιμο από όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες τους».

Φορολόγηση της αισχροκέρδειας

Την φορολόγηση της «αισχροκέρδειας» προκειμένου να υλοποιηθεί μια «πολιτική στήριξης της κοινωνίας» προέταξε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Υπενθύμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε «υποσχεθεί» να φορολογήσει τα υπερκέρδη ύψους 3,5 δισ. αλλά τελικά, όπως είπε, φορολόγησε 300 εκατ. και «δεν έχει εισπράξει τίποτα» και αντίστοιχα για τη διύλιση, φορολόγησε με τον κατώτατο συντελεστή. Δεσμεύτηκε επίσης, ότι στο επίκεντρο του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσει αυτόν τον «μηχανισμό» δημιουργίας υπερκερδών, θεσπίζοντας πλαφόν, ενώ επισήμανε πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε πως πρέπει να σταματήσουν τα επιδόματα γιατί "ανατροφοδοτούν" αυτόν τον μηχανισμό που κρατάει ψηλά τις τιμές. Αναρωτήθηκε, λοιπόν, ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ για όταν σταματήσουν τα επιδόματα, προειδοποιώντας ότι χωρίς πρόβλεψη, θα αφεθεί «ανεξέλεγκτη η δυνατότητα δημιουργία υπερκερδών».

Διευκρίνισε, δε, ότι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περιλαμβάνονται «επιδόματα» αλλά πέρα από τη φορολόγηση των υπερκερδών, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, προκειμένου να πέσουν οι τιμές και αύξηση μισθών «για να βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο». Απέρριψε, δε και το επιχείρημα της αντίπαλης πλευράς ότι οι μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ δεν περνάνε στην αγορά, φέρνοντας ως παράδειγμα το μειωμένο συντελεστή σε τουριστικό πακέτο και οικοδομή που θέσπισε η ΝΔ, σχολιάζοντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μόνο «συγκροτημένο, λογικό» και «εναλλακτικό» σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η πληθωριστική κρίση, με στήριξη της κοινωνίας και όχι της αισχροκέρδειας. 

Ερωτηθείς αν το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογήσει από την πλευρά του το πρόγραμμα της ΝΔ, σχολίασε πως είναι «σοβαροί άνθρωποι» και «δεν λένε ανοησίες σε tweets με πράγματα που θα γελάνε οι φοιτητές του πρώτου έτους οικονομικών σπουδών». Όπως τόνισε, η κοστολόγηση των εξαγγελιών σε σχέση με το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπει η ίδια ΝΔ είναι η «μέρα με τη νύχτα» και συγκεκριμένα έκανε λόγο 0,3% περιθώριο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί «να χωρέσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει», εκτός και αν το ΑΕΠ είναι στο 1,3 τρισ. «Η ουσία είναι ότι εξαγγέλλει πράγματα που γνωρίζει ότι δε θα υλοποιήσει γιατί άλλα έχει πει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυρίως δε λέει πράγματα που έχει σχέδιο να κάνει», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κόσμος δεν επέλεξε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προηγούμενες εκλογές και να απαντήσει αν κάτι το κάνει τώρα πιο «ελκυστικό», ο πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά την προεκλογική περίοδο της 21ης Μαΐου «δεν έγινε συζήτηση για την ουσία του προγράμματος και τις θέσεις τους ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, έμαθε η κοινωνία μια αντιπαράθεση για το κόστος του προγράμματος χωρίς να ξέρει «τι περιλαμβάνει», αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη γι' αυτό και τονίζοντας πως τώρα επιδιώκει να «βγάλει τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη από το καβούκι τους» και να συζητήσουν για τα προγράμματα. Απαντώντας, δε, σε έτερη ερώτηση για την κοστολόγηση του προγράμματος από το ΓΛΚ ή το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, επανέλαβε ότι η πρόταση - «πρόκληση» του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πάνε από κοινού τα προγράμματά τους από κάποιον ανεξάρτητο φορέα, την οποία «αρνείται η ΝΔ». «Εμείς μάθαμε να λογαριάζουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», τόνισε, δηλώνοντας πως «έχουμε πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει δημοσιονομικό κόστος, δημοσιονομικό περιθώριο».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως σύμφωνα με αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ, μόνο 2% των πόρων θα πάει στη δημόσια υγεία και άλλο 2% σε υποδομές, που πιθανά θα περιλαμβάνουν νοσοκομεία, όταν σε άλλες χώρες μιλάμε για 8%. Αυτό, όπως είπε εξηγεί γιατί απαξιώθηκε το ΕΣΥ, γιατί επικρατεί στη ΝΔ, η «αντίληψη» ότι η δημόσια υγεία «δεν ήταν και δεν θα είναι η βασική προτεραιότητα». «Προτεραιότητα θα είναι η δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου εύρους κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε, τονίζοντας πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αξιοποιηθούν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση αυτοί οι πόροι, σε μια «πορεία σύγκλισης με την ΕΕ».

Παίρνοντας το λόγο για αυτό το θέμα, ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε ότι το πρόγραμμα που κατέθεσε η ΝΔ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου δεν περιλάμβανε καμία διαβούλευση ούτε με την αντιπολίτευση ούτε με άλλους φορεί κάτι που όπως είπε δημιουργεί «ζήτημα κοινωνικής λογοδοσίας» και «δημοκρατία». Απάντησε, δε, στον κ. Μητσοτάκη ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, προβλέπεται δυνατότητα αναθεώρησης του προγράμματος κάτι που έκανε και κεντρικά η ΕΕ με το repower EU προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και θαμπέ να γίνει και για την αντιμετώπιση της έκτακτης οικονομικής συνθήκης στη χώρα, ενώ επανέλαβε πως προβλέπεται ελάχιστο ποσοστό δαπανών για την υγεία. Στον αντίποδα, παρέθεσε στοιχεία που αναφέρουν ότι το 92% των δανείων δόθηκαν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και μόλις 8% σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν είναι ζήτημα ανεπάρκειας είναι ζήτημα προτεραιοτήτων και πολιτικών αποφάσεων», τόνισε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ