Ενα προσεκτικά δουλεμένο σχέδιο έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των εκλογών της 21ης Μαίου, με σκοπό να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους εκλογείς που την εγκατέλειψαν, προσωρινά ή μόνιμα, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Το σχέδιο αυτό δεν είναι καινούργιο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει αναφέρει κατά καιρούς η «Η», έχει χωρίσει αυτό το κοινό σε δυο βασικές κατηγορίες:
- Σε όσους δεν ασχολούνται με την πολιτική, που του έδωσαν μια ευκαιρία το 2019 και τώρα δεν έχουν αποφασίσει αν θα του την ανανεώσουν, και
- Σε όσους διαφωνούν με την «πολύ κεντρώα» πολιτική του και σκέπτονται να ψηφίσουν κάποιο από τα κόμματα που κινούνται στο χώρο δεξιότερα της ΝΔ.
Πολιτική «ήπιας ισχύος»
Για τους πρώτους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει την πολιτική «ήπιας ισχύος», δηλαδή την ενασχόληση με θέματα που δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής: Θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, φιλοζωΐα κλπ, είναι μερικά από αυτά.
Αυτό το κοινό αναμένεται από την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να επαναλάβει την επιλογή των γαλάζιων ψηφοδελτίων, όπως έκανε και το 2019, με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ασκήσει μια συνεπή πολιτική υπέρ των ενδιαφερόντων τους, σε αντίθεση με τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος - όπως τουλάχιστον λένε στο κυβερνών κόμμα - δεν έχει αναπτύξει πολιτικές ήπιας ισχύος ούτε κι ασχολείται συστηματικά με αυτές.
«Άλλωστε αυτοί οι ψηφοφόροι» λέει στην «Η» μέλος της εκλογικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, «δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο κατ’ όνομα προσπαθεί να κάνει διεύρυνση προς το κέντρο, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει μπερδέψει την πολιτική του βάση με όσα λέει για το τι θα κάνει μετεκλογικά. Αυτό το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Συνεπώς όσοι αποφασίσουν να ψηφίσουν, κυρίως τη ΝΔ θα επιλέξουν. Υπάρχει βέβαια κι ένα σημαντικό ποσοστό που ίσως επιλέξει αποχή. Πάντως τα δικά μας ευρήματα λένε ότι η αποχή θα είναι περιορισμένη, γενικά».
Τα άκρα της δεξιάς πολυκατοικίας
Το πιο δύσκολο κομμάτι, όμως, για την επιστροφή των «ασώτων» ψηφοφόρων στη Νέα Δημοκρατία, αφορά στο δεξιό κομμάτι, που έχει στραφεί σε μικρότερα κόμματα στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος. Σε αυτό το τμήμα των εκλογέων, η κυβερνώσα παράταξη έχει επιστρατεύσει όσα όπλα έχει στη διάθεσή της:
- Πρώτον, την ανάδειξη σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, των επιτευγμάτων της κυβέρνησης τα οποία μπορούν να συγκινήσουν ένα παραδοσιακά δεξιό ακροατήριο. Τέτοια είναι η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις, από την επιχείρηση εισβολής στον Έβρο την άνοιξη του 2020 έως το παιχνίδι με τα νεύρα μας με τις «βόλτες» του Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο, τις προκλήσεις της Άγκυρας στις οποίες η Αθήνα απάντησε αποτελεσματικά, τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας με πρωτοβουλία Μητσοτάκη, την θριαμβευτική υποδοχή του πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο κλπ.
- Επίσης, την ανάσχεση των μεταναστευτικών κυμάτων, την μεγάλη βελτίωση των προσφυγικών δομών στα ελληνικά νησιά, αλλά και τη ρητή δέσμευση της Γαλλίας για στρατιωτική βοήθεια εάν πληγεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η ελληνική επικράτεια από τους Τούρκους, όπως και η αμερικανική σθεναρή στάση στο θέμα των εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας, πεδίο στο οποίο η χώρα μας υπερέχει σαφώς.
- Παράλληλα η κυβέρνηση θα θυμίζει ολοένα και περισσότερο τις αντίστοιχες πρακτικές και πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ=ΑΝΕΛ, σε όλα αυτά τα μέτωπα.
Το στοίχημα της βόρειας Ελλάδας
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται πολύ τακτικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στο διάστημα έως τις 21 Μαΐου, κάτι που δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον για τις περιοχές με κυρίως «δεξιό» ακροατήριο, ενώ παράλληλα τα υψηλόβαθμα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, συσφίγγουν εκ νέου τους δεσμούς τους με τις κατά τόπους Μητροπόλεις, ώστε να περιορίσουν με τη βοήθεια παραγόντων της Εκκλησίας, τις διαρροές προς άλλα, μικρότερα δεξιά κόμματα.
Με αυτό το πλέγμα ενεργειών, η ηγεσία της. Νέας Δημοκρατίας περιμένει τον επαναπατρισμό της πλειοψηφίας όσων εκλογέων απομακρύνθηκαν από αυτήν το τελευταίο διάστημα, για διάφορους λόγους.
Τα αποτελέσματα, φυσικά, θα τα δούμε το βράδυ της 21ης Μαΐου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!