Από την youtuber Νεφέλη Μεγκ, με πάνω από 70.000 followers, ως την εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη, ο πρωθυπουργός αναζητά την επαφή με συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, που εκτιμά πως θα του δημιουργήσουν στις 21 Μαΐου τις προϋποθέσεις, ώστε στις δεύτερες εκλογές των αρχών Ιουλίου να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία «που μάλιστα δεν θα είναι οριακή» όπως εκτιμά στενός του συνεργάτης.
Απολιτίκ πολίτες, χωρίς ιδεολογική ή και πολιτική ταυτότητα, που δεν γνωρίζουν τα διακυβεύματα της πολιτικής στη σημερινή Ελλάδα, αλλά και νέοι που «ψάχνονται» για το τι θα ψηφίσουν, είναι οι προνομιακές δεξαμενές που θέλει να προσεγγίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτές του τις αναζητήσεις εξυπηρετούσαν οι δυο πρόσφατες συνεντεύξεις του στην δημοφιλή πρωινή εκπομπή και την επίσης πολύ γνωστή youtuber.
Ωστόσο η κεντρική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς δεν αλλάζει: Οι περισσότεροι που δηλώνουν «αναποφάσιστοι» είναι είτε πρώην ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, είτε μετριοπαθείς πολίτες που δεν εντάσσονται σε κάποιο πολιτικό σχήμα, απλώς κάθε φορά επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια το κόμμα που θα στηρίξουν. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των πολιτών, σύμφωνα με την ανάλυση των επιτελών του κ. Μητσοτάκη- κινείται στο χώρο του μετριοπαθούς Κέντρου.
►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Εχουμε σχέδιο για να πάμε τολμηρά μπροστά
Η κριτική και το παράδοξο
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τους διεκδικούν μόνο η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, ένα μέρος από τους μετριοπαθείς «αναποφάσιστους» κατευθύνεται, σύμφωνα με μετρήσεις των τελευταίων ημερών, προς κάποιο από αυτά τα κόμματα, ένα άλλο μέρος, όμως, θέλει να δει εμπράκτως συγκλίσεις και συνεργασίες γι αυτό μάλλον κλίνει προς την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων, ώστε να δημιουργηθεί αν πολιτικό σκηνικό που δεν θα μπορεί να καλλιεργεί την τοξικότητα και θα ευνοεί τις συγκλίσεις.
Από όσους «αναποφάσιστους» μπορεί να διεκδικήσει η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκη ακούει σχεδόν πανομοιότυπη κριτική: Ότι δεν προχώρησε κατά την τετραετία 2019- 2023 με αρκετή αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις, ότι πολλές φορές εγκλωβίστηκε στα αδιέξοδα της κατεστημένης πολιτικής πράξης, ενώ οι πολίτες αξίωναν από αυτόν μια πιο οραματική πολιτική κλπ.
Ωστόσο, οι ίδιες μετρήσεις καταγράφουν ένα παράδοξο: Ότι αυτοί που ασκούν τέτοιου τύπου κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι οι ίδιοι που στο ερώτημα «ποιος μπορεί να προχωρήσει αποφασιστικά αυτές τις μεταρρυθμίσεις που κατά τη γνώμη σας είναι απαραίτητες;» σε πολύ μεγάλο ποσοστό απαντούν με το όνομα του σημερινού πρωθυπουργού.
►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η κάλπη που θα τα κρίνει όλα
«Αλλαγή ή συνέχεια;»
Με βάση τα παραπάνω, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου οργανώνει τις επόμενες φάσεις της προεκλογικής εκστρατείας. Χωρίς να εγκαταλείπεται η στρατηγική των συγκρίσεων των δυο κυβερνητικών περιόδων (2015-2019 από τη μια και 2019-2023 από την άλλη) αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προστεθεί και το δίλημμα «αλλαγή ή συνέχεια;» που ουσιαστικά είναι παρόμοιο με το «Τσίπρας ή Μητσοτάκης;»
Επίσης τα πιο πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να «σηκώσει» ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η διείσδυση του προσώπου του σημερινού πρωθυπουργού είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη του κόμματος, του οποίου ηγείται.
Τέλος, οι κυβερνώντες επιδιώκουν να καταγράψουν μια «σαφή» νίκη στις 21 Μαΐου, που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις αρχές Ιουλίου. «Θέλουμε να γίνει ό,τι έγινε και στις διπλές εκλογές του 2019, όταν οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν το πρώτο στάδιο της πολιτικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ολοκληρώθηκε με τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου», λέει στην «Η» δραστήριος νέος βουλευτής της ΝΔ που εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!