Μια κεντρική θέση σε γνωστά έργα αλλαγής ρόλων, από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου έως τον «Στρίγγλο που έγινε αρνάκι» του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, διεκδικεί το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο εδώ και λίγο καιρό έχει αλλάξει άρδην την προκλητική και αναθεωρητική του στάση έναντι της χώρας μας.
Αποκορύφωμα της ολοκληρωτικής «κωλοτούμπας» της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας αποτελεί ο… βομβαρδισμός ευχών προς την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, όταν οι πρόγονοί μας ξεσηκώθηκαν και δημιούργησαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος, κατανικώντας τους Τούρκους!
Τσαβούσογλου και πρεσβεία έκαναν την αρχή
Την αρχή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε μια θερμή επιστολή προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, του ευχήθηκε για την ελληνική εθνική επέτειο και τον διαβεβαίωσε ότι οι διμερείς σχέσεις, που σήμερα χαρακτηρίζει ως σχέσεις «καλής γειτονίας» θα παγιωθούν στο μέλλον ενώ ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Ακολούθησε η τουρκικά πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία προχώρησε σε ανάρτηση στο twitter μιας μεγάλης ελληνικής σημαίας και σημείωσε από κάτω στα αγγλικά «Συγχαίρουμε τον λαό και της κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Εθνική τους Εορτή».
►Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Ευχές από Τσαβούσογλου σε Δένδια για την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου
Η έκπληξη Ερντογάν
Κι ενώ στην Ελλάδα απορούσαμε με την τουρκική διαχυτικότητα, και μάλιστα στην επέτειο της Επανάστασής μας… εναντίον τους, ήλθε και η μεγαλύτερη έκπληξη:
Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας που πριν λίγους μήνες έλεγε ότι πρέπει να προσέχουμε γιατί «θα ‘ρθούμε μια νύχτα στην Ελλάδα», αυτός ο ίδιος πολιτικός ηγέτης απηύθυνε επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επ’ ευκαιρία της εθνικής μας εορτής, στην οποία εύχεται στον ελληνικό λαό για την 25η Μαρτίου, επαναλαμβάνει τις ευχαριστίες της Τουρκίας για την πολύτιμη βοήθεια που έδωσε η Ελλάδα στους πρόσφατους, καταστροφικούς σεισμούς και προσθέτει:
«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο». Στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν καταλήγει: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού».
►Διαβάστε επίσης: Ευχές Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου: Η σχέση των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω
Οι παρατηρήσεις Δένδια
Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι παρατηρήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος μετά την επιστολή Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι «έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας» καθώς «αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας».
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι η Ελλάδα που πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση, όχι η Τουρκία! Πράγματι η γείτων τείνει χείρα φιλίας, την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει. Παράλληλα όμως η Αθήνα δεν γνωρίζει ούτε πόσο ειλικρινής είναι η μεταστροφή της Άγκυρας, ούτε - κυρίως - πόσο θα διαρκέσει. Δεν είναι μακριά η εποχή των απειλών, των εκβιασμών, της κλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας. Και δεν αποκλείεται καθόλου, μετά από κάποιο διάστημα, να ξαναγίνει ο απειλητικός γείτονας που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
►Διαβάστε επίσης: Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Κλίμα επαναπροσέγγισης των κοινωνιών
Περίοδος «μέλιτος» με ημερομηνία λήξης;
Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για συνομιλίες, στις οποίες η Τουρκία θα προσέλθει με πνεύμα συνεννόησης και καλής θέλησης, πλην όμως θα θέσει όλη τη σειρά των ανιστόρητων διεκδικήσεων της, κόντρα στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Πριν από όλα αυτά, όμως, θα διεξαχθούν εκλογές και στις δυο χώρες. Ο μεν Ερντογάν δείχνει να κινδυνεύει από τον Κιλιντσντάρογλου, ο δε Μητσοτάκης να απομακρύνεται από την αυτοδυναμία, μετά το μακελειό στα Τέμπη.
Συνεπώς στα ελληνοτουρκικά βαδίζουμε στα τυφλά, περιμένοντας να δούμε ποιες θα είναι οι ηγεσίες των δυο χωρών μετά τον Ιούλιο, και εάν αυτή η ξαφνική, τωρινή περίοδος «μέλιτος» θα συνεχιστεί από την τουρκική πλευρά, ή… όνειρο ήταν και πάει…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!