«Ο παράγων που εξασφαλίζει το αίσθημα της ασφάλειας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο μιας πολιτικής αποτροπής κάθε δυνητικής απειλής ενάντια της εδαφικής κυριαρχίας, ενάντια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η αποτροπή δεν είναι η Άμυνα. Άμυνα είναι τα οπλικά συστήματα τα οποία υπάρχουν και μακάρι μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ποτέ. Αυτό είναι η Εθνική Άμυνα. Η αποτροπή είναι ένα στάδιο πριν από την Άμυνα. Η αποτροπή είναι η αποθάρρυνση, είναι όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο οποιοσδήποτε έχει βλέψεις κατά της εδαφικής μας κυριαρχίας να κάνει τον υπολογισμό, να τα βάζει κάτω και να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καλύτερα να μην αποτολμήσει τίποτα γιατί αν αποτολμήσει το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάρα πολύ μεγάλο».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε εορταστική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, που πραγματοποιήθηκε σε πολυχώρο στον Ορχομενό.
Όπως ανακοινώθηκε, εκ μέρους της διοίκησης του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος Παναγιώτης Αγνιάδης βράβευσε τον Ν. Παναγιωτόπουλο για τη συνεισφορά του στην προσπάθεια ενίσχυσης και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Επιπλέον, ο υπουργός και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός απένειμαν τιμητικά βραβεία σε δημάρχους της Βοιωτίας.
Για τη βράβευση και το έργο στο υπουργείο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αυτό που γίνεται «δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σκληρής συλλογικής προσπάθειας».
«Είναι», συνέχισε, «σαν να τρέχουμε σε έναν μαραθώνιο με ρυθμό σπριντ, αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η δυσκολία, αλλά τώρα πρέπει να τρέξουμε ακόμα γρηγορότερα. Κι αυτό θα κάνουμε γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει».
Επισήμανε ότι «για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, να υπάρξει προκοπή, να υπάρξει κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, πρέπει πρώτα να ισχύει το αίσθημα της ασφάλειας». «Το αίσθημα της ασφάλειας», συμπλήρωσε, «σε δύσκολους καιρούς, γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος δοκιμάζεται από μία σειρά προκλήσεων και απειλών. Ο κόσμος έχει γίνει ξαφνικά πιο σκοτεινός και πιο επικίνδυνος. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι εύκολο, ούτε απλό ζήτημα να διαχειριζόμαστε κι αυτήν την πραγματικότητα».
«Μια από τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκτός από την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, αφορά στην ενίσχυση του συνολικού γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας μέσα από πολύ εντατική προσπάθεια να καλλιεργηθούν, να οικοδομηθούν και να ενισχυθούν στρατηγικές συμμαχίες με χώρες, συμμάχους και εταίρους, που λίγο-πολύ μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς όσον αφορά σε ζητήματα και προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή», ανέφερε.
«Έτσι», συνέχισε, «έγιναν οι τροποποιήσεις της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενώ εντός των ημερών θα έρθει στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για τη συνέχιση του λεγόμενου στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Τα αποτελέσματα υπέρ της χώρας μας είναι προφανή, από τα Χανιά και τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, η οποία πραγματικά βιώνει μία απίστευτη αναγέννηση με τις επενδύσεις και τις κινήσεις που γίνονται εκεί πέρα στο λιμάνι».
Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός τόνισε ότι «έγινε η διμερής στρατηγική συμφωνία με τους Γάλλους που περιλαμβάνει τη Ρήτρα Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής. Έτσι έγιναν συμφωνίες με άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τα Εμιράτα, την Αίγυπτο, όπως αυτή που υπέγραψα τις προάλλες στη Μεγάλη Βρετανία με τον Βρετανό ομόλογό μου».
Σχετικά με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, είπε ότι «μέσα από την κρίση που δημιουργήθηκε η Ελλάδα ξαφνικά μπήκε σε όλες τις συζητήσεις όσον αφορά σε επενδυτικές προσπάθειες ή επενδυτικές διεισδύσεις και στην αμυντική μας βιομηχανία, η οποία ασφαλώς δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσε να είναι, πλην όμως τώρα ξαφνικά έγινε πόλος ενδιαφέροντος».
Για το διακύβευμα ενόψει των εκλογών κάλεσε τους πολίτες «να σκεφτούν πολύ σοβαρά να οδηγηθούν σε ορθές αποφάσεις, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει, να προχωρήσει στη νέα εποχή με πίστη στις δυνάμεις της, πίστη στις δυνατότητές της και την ικανότητα να γίνει ακόμα καλύτερη απ' όσο είναι».
Η λέξη - κλειδί, όπως είπε, είναι «η ανθεκτικότητα». «Είναι η συνθήκη όπου αντέχει κανείς στα δύσκολα και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερα. Όπως μου αρέσει να λέω όταν απευθύνομαι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στα δύσκολα δυνατοί, στα ακόμα πιο δύσκολα, ακόμα πιο δυνατοί», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!