Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «διπλωματία των σεισμών» και οι δύο αντικρουόμενες εισηγήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πηγή: Nikos Dendias Twitter

Το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, τα θερμά λόγια ευχαριστίας και συγκίνησης μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι αγκαλιές και τα ειλικρινή λόγια ευχαριστιών που απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προς τα μέλη των ελληνικών διασωστικών συνεργείων, επισφραγίζουν ένα νέο κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή τον διπλό καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ήδη στην Αθήνα αναθεωρούνται σημαντικές πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων ως προς την τωρινή συγκυρία, όπως η δυνατότητα των γειτόνων μας να «έλθουν μια νύχτα» όπως απειλούσε έως πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που απελευθερώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελική επιλογή της ημερομηνίας που θα στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, η χρονική σύμπτωση των πληροφοριών ότι είναι, πλέον, πιθανότερο οι εκλογές να γίνουν στο απώτατο όριο που ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο δεύτερο μισό του Μαΐου (14, 21 ή 28 του μήνα) και οι δεύτερες στις αρχές Ιουλίου (πιθανότατα στις 2 ή στις 9).

►Διαβάστε επίσης: Πώς τα... κύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία φτάνουν έως τις εκλογές στην Ελλάδα

Οι δύο αντικρουόμενες εισηγήσεις

Στα ενδότερα των κυβερνητικών επιτελείων, υπάρχουν δυο αντικρουόμενες εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί από πολιτικούς, διπλωματικούς και οικονομικούς παράγοντες, σχετικά με το πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται de facto η Τουρκία.

Η πρώτη είναι η προώθηση των ελληνικών θέσεων, με γρήγορο σχεδιασμό, συνεννοήσεις με τον διεθνή παράγοντα κι επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, με δεδομένο ότι η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να πραγματοποιήσει την (εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου) απειλή της για πόλεμο (casus belli).

Η πρόταση προς το παρόν φαίνεται να έχει τεθεί στην άκρη, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί τελείως. Κι αυτό διότι υπάρχει μια δεύτερη εισήγηση, που δείχνει προς το παρόν να κερδίζει έδαφος στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών.

►Διαβάστε επίσης: Μπορεί ο σεισμός στην Τουρκία να αλλάξει την εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Να τεθεί ξανά σε ευρωπαϊκή προοπτική

Η πρόταση αυτή κάνει λόγο για μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία οριστικής διευθέτησης του συνόλου των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με αφορμή την κατάσταση της Τουρκίας μετά τους δυο σεισμούς.

Δηλαδή, αναβίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής μας χώρας, γενναία χρηματοδότηση από την ΕΕ για αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές, μακροχρόνια ένταξη της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα σύγκλισης και επιδίωξη εφαρμογής στην εσωτερική δημόσια ζωή της χώρας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Από την άλλη μεριά, πλήρης αποδοχή του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Άγκυρας, άρνηση μαξιμαλιστικών σχεδίων που δηλητηριάζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιφέρεια (όπως η περιβόητη «Γαλάζια Πατρίδα») διευθέτηση όλων των θεμάτων που έχει θέσει η Άγκυρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όπως οι υπερπτήσεις, οι βραχονησίδες, η επήρεια των νησιών κλπ με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με ένα συνυποσχετικό που θα φέρει το πρόβλημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προς επίλυση. Δηλαδή με μια φράση, εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, χωρίς όμως η Τουρκία να «τσαλακωθεί».

►Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο της ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρύβει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»

Ο «Γόρδιος Δεσμός» του Κυπριακό

Ξεχωριστό ζήτημα μέσα σε όλα αυτά, είναι το Κυπριακό πρόβλημα. Είναι αναμφισβήτητα το δυσκολότερο, αλλά και χωρίς αυτό δεν έχει νόημα η έννοια της «συνολικής διευθέτησης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μένει να φανούν σε αυτό το ζήτημα οι ιδέες και η πολιτική του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, παρά την πρωτοφανή καταστροφή στην Τουρκία, παρά τα νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί «Γόρδιο Δεσμό».

Το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο και απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς, αποδοχή του από διαφορετικά κέντρα εξουσίας στην ευρύτερη περιφέρειά μας και παγκοσμίως, και αποφασιστικότητα εκ μέρους της Ευρώπης, η οποία θα προτείνει και θα εγγυηθεί τους όρους της νέας αυτής προσπάθειας, εάν κι εφ΄ όσον ευοδωθεί.

Οι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι που προωθούν μια παρόμοια πολιτική, έχουν συναίσθηση των μεγάλων δυσκολιών και των υψηλών απαιτήσεών του, ωστόσο θεωρούν εξαιρετική την παρούσα συγκυρία για μια ειλικρινή προσπάθεια αν υλοποιηθεί, ώστε να αλλάξει άρδην το πολιτικό περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ