Αλυσιδωτές είναι οι συνέπειες όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, που επιφέρει ο διπλός καταστροφικός σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία και στην πολύπαθη βόρεια Συρία. Ηδη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εισπράττει μεγάλο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας σε όλη τη χώρα, αλλά και της λαϊκής οργής στις πληγείσες περιοχές, διότι οι πολίτες τον θεωρούν υπεύθυνο για τον πλημμελή τρόπο με τον οποίο κτίστηκαν οι «χάρτινες» πολυκατοικίες που κατέρρευσαν κι έκλεισαν στα κουφάρια τους δεκάδες χιλιάδες ανήμπορους να αντιδράσουν Τούρκους πολίτες.
Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της γείτονος έχουν κάνει τις πρώτες εμφανίσεις τους οι πληροφορίες για την πιθανότητα αναβολής των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που ως γνωστόν έχουν προσδιοριστεί από τον Ερντογάν για τις 14 (ο πρώτος γύρος) και τις 21 Μαΐου (ο δεύτερος μεταξύ των δυο επικρατέστερων υποψηφίων, που θα αναδείξει τον πρόεδρο της χώρας).
►Διαβάστε και: Σεισμός στην Τουρκία: Πρώτο «σήμα» για πιθανή αναβολή των εκλογών
Αυτή η κίνηση Ερντογάν δεν αφήνει χρονικά περιθώρια στα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο, αλλά τώρα, πλέον, δεν επιτρέπει και στους Τούρκους πολίτες να «ξεχάσουν» τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού. Σημειώνεται ότι το τουρκικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει αναβολή εκλογών παρά μόνο για λόγους «πολέμου».
Απομακρύνεται το «θερμό επεισόδιο»
Η άμεση αποστολή σωστικών συνεργείων της ΕΜΑΚ εκ μέρους της Ελλάδος, η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους και η αναβίωση του παλαιού, από το 1999, πνεύματος συμφιλίωσης των δυο λαών, υποχρέωσαν τον στενότερο συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν να κάνει δημόσια ανάρτηση με τίτλο «Ελληνες, σας ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας». Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσονται σκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα περί αναβίωσης της περίφημης «διπλωματίας των σεισμών», δηλαδή, μιας ακόμα προσπάθειας λείανσης κάποιων από τις ελληνοτουρκικές διαφορές που έχει επινοήσει η Αγκυρα, με αποτέλεσμα την ορατή βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.
Ακόμα και αν η «διπλωματία» αυτή δεν λειτουργήσει -είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να προεξοφλούμε ή να αποκλείουμε κάτι- ωστόσο είναι προφανές ότι πλέον δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο στην Τουρκία να υποδαυλίσει κάποιου τύπου θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα μέσα στους επομένους πολλούς μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η τεράστια επιχείρηση αποκατάστασης των τραγικών συνεπειών του σεισμού.
«Λυμένα τα χέρια» Μητσοτάκη
Αυτό απελευθερώνει την ελληνική πολιτική ηγεσία από το «αγκάθι» των περίπου δύο μηνών κατά τους οποίους στη χώρα θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, δηλαδή, ανάμεσα στη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, με απλή αναλογική, της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, της διάλυσης της Βουλής (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας κάτι που η Νέα Δημοκρατία προεξοφλεί) του νέου προεκλογικού 20ήμερου και, τέλος, της διενέργειας νέων εκλογών, με ενισχυμένη αναλογική, καθώς και των ακόμα 3-4 ημερών ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης (εάν μιλάμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση, διότι αν η χώρα υποχρεωθεί και μετά τις δεύτερες εκλογές σε κυβέρνηση συνεργασίας, το συνολικό χρονικό διάστημα της αβεβαιότητας παρατείνεται).
►Διαβάστε και: Τουρκία-σεισμός: Πρώτη παραδοχή Ερντογάν ότι η βοήθεια «δεν φτάνει τόσο γρήγορα»
Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να είναι θεσμικός, θα μπορεί να φτάσει τη χώρα στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή οι πρώτες εκλογές να γίνουν προς τα τέλη Μαΐου και οι δεύτερες στις αρχές του Ιουλίου (ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις Πανελλαδικές που γίνονται τον Ιούνιο).
Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα κι αν η τελική απόφαση είναι για εκλογές μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, πρέπει να γίνει επίκληση του άρθρου 41 παρ. 2 του Συντάγματος που λέει ότι μπορεί η Βουλή να διαλυθεί πρόωρα «προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Αυτά ισχύον από θεσμικής πλευράς, καθώς από πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές «την άνοιξη» (δηλ από τον Μάρτιο ως τον Μάιο) δεν θεωρούνται πρόωρες.
Πάντως η μεγάλη περιπέτεια στην οποία ήδη έχει εισέλθει η Τουρκία, επιτρέπει μεγαλύτερη ευχέρεια αποφάσεων για τον χρόνο των ελληνικών εκλογών, αλλά και διαπραγματεύσεων για πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!