Ούτε στην διάταξη για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές όσων έχουν καταδικαστεί ως μέλη εγκληματικών οργανώσεων, δεν κατάφερνα να συμφωνήσουν τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, οπότε και ψηφίστηκε (από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ) η σχετική τροπολογία, μετά από κάποιες τροποποιήσεις που επέφερε η κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά αποφάσισε να ψηφίσει «παρών», ενώ αντίθετα ήταν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Η όλη ατμόσφαιρα της Βουλής, ήταν απολύτως ενδεικτική: Τα δυο μεγάλα κόμματα έδειχναν ότι πάσχιζαν να βρεθεί η χρυσή τομή, ωστόσο, πίσω από την εικόνα που επιχειρούσαν να προβάλουν, δεν κατάφερναν να κρύψουν την βαθύτερη επιθυμία τους να διαφοροποιηθούν.
Συμφωνίες και... εντυπώσεις
Ειδικότερα, η κυβερνητική πλευρά, παρά το ότι έκανε κάποιες τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο, βασισμένη σε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, τα επιχειρήματα των μελών της συμπολίτευσης, έδιναν καθαρά την εικόνα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, εάν τελικά υπερψηφίσει την τροπολογία, θα έχει «συρθεί» στις θέσεις της κυβέρνησης.
►Διαβάστε και: Γ. Οικονόμου: Η Ιστορία επιφυλάσσει περιφρόνηση στον κ. Τσίπρα
Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε κάποιες τροποποιήσεις, κάποιες από τις οποίες έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, ωστόσο, επειδή δεν έγιναν όλες δεκτές, επικαλέστηκε μια από αυτές (την αναφορά του άρθρου 29 του Συντάγματος) για να αιτιολογήσει το «παρών» που τελικά ψήφισε.
Αυτή η σουρεαλιστική εικόνα που εξέπεμψε χθες η Βουλή και η αδυναμία των κομμάτων που εκπροσωπούνται σε αυτήν να συμφωνήσουν στον αποκλεισμό εγκληματιών από τις εκλογές, φιλοτεχνήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και που, ως εξ αυτού του λόγου, θα έπρεπε να οδηγεί σε συναινέσεις, συγκλίσεις, συνθέσεις.
Ωστόσο κάθε άλλο, παρά αυτό συνέβη. Αντίθετα, υπήρξαν ορισμένες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις στον τρόπο που ψήφισαν, τελικά, τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα τα τρία μεγαλύτερα. Το ΠΑΣΟΚ αξιολόγησε θετικά τη συμπερίληψη στο τελικό κείμενο εκ μέρους της κυβέρνησης ορισμένων τροποποιήσεων που εισηγήθηκε, κι έτσι υπερψήφισε την τροπολογία, θέλοντας και να δείξει ότι το θέμα ήταν τέτοιο, που υπερέβαινε τις όποιες πολιτικές διαφορές των δημοκρατικών κομμάτων.
Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε ότι βλάπτεται από το να μπει σε κοινό «κάδρο» με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά ούτε να ψηφίσει αρνητικά θεώρησε ότι εξυπηρετεί τις επιδιώξεις του, κι έτσι επέλεξε τη λύση του «παρών».
Διευρύνθηκε η απόσταση
Με αυτή τους την ψήφο, οι δυο κύριοι πόλοι της «προοδευτικής συμμαχίας», δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, διευρύνουν το χάσμα μεταξύ τους που άνοιξε εδώ και λίγες ημέρες με τις αναφορές της κ. Τσαπανίδου περί «εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη» και τις σκληρές απαντήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η απόσταση διευρύνεται και είναι, πλέον, σαφές ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή τόσο της Κουμουνδούρου, όσο και της Χαριλάου Τρικούπη.
Κι αυτό συμβαίνει για δυο, κυρίως, λόγους:
Πρώτον, διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποσυνδέει, πλέον, τις προεκλογικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, την περίοδο που και τα δυο κόμματα θα διεκδικήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι της κεντροαριστεράς, το καθένα για λογαριασμό του, με τις μετεκλογικές πιθανότητες δημιουργίας κυβερνητικού σχήματος με αυτά τα δυο κόμματα. Όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας, «ανάμεσα στην προεκλογική και την μετεκλογική περίοδο, παρεμβάλλονται οι εκλογές» που διαμορφώνουν τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς και προσδιορίζουν αποφασιστικά τις επιλογές κάθε κόμματος.
►Διαβάστε και: Π. Τσαπανίδου: Χάθηκε η ευκαιρία για ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα θέμα που μας ενώνει όλους
Και δεύτερον, διότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είδε πόσο σημαντική ζημιά του κάνει η αντίληψη ότι προεξοφλείται η μετεκλογική του στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό, μετά από μια περίοδο εύλογων επιθέσεων κατά της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της προσωπικής εμπλοκής Ανδρουλάκη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, τώρα επαναφέρει την ισορροπία στις αποστάσεις και στην κριτική του απέναντι στα δυο μεγάλα κόμματα.
Κάπως έτσι αναμένεται να οδηγηθούμε στις κάλπες, ιδιαίτερα εάν αυτές στηθούν, όπως πολλοί πιστεύουν, στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Διότι, εάν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει την πλήρη εξάντληση της τετραετίας, δηλαδή την προκήρυξη εκλογών για τον Μάιο ή και τον Ιούλιο, τότε είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν και πάλι οι σχεδιασμοί και οι επιδιώξεις των κομμάτων…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!